Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Teknik

Vermeer letar under jord

Publicerad: 6 mars 2008, 13:38


Ett sätt att undvika avgrävda ledningar och kablar, med allt vad det innebär av  problem och extrakostnader, är att från ytan undersöka det markområde där grävarbeten ska ske.

Amerikanska Vermeer lanserar nu den andra generationen av markradarsystemet Interragator som ska klara både att lokalisera nedgrävda material och att identifiera berggrund och grundvattennivåer.

Enligt tillverkaren lokaliseras både metalliska och icke-metalliska rör och ledningar. Utrustningen lovas klara att kartlägga djup och läge för ledningar med så liten diameter som två centimeter ned till 46 centimeters djup. Grövre ledningar ska kunna hittas ner till sju meters djup beroende på markens beskaffenhet.

Systemet är placerat på en vagn som kan dras eller skjutas med upp till 8 km/tim under kartläggningen. Operatören anger djupomfång och marktyp och för utrustningen längs kartläggningsbanan. En högfrekvent (300 Mhz) antenn överför och tar emot impulser under kartläggningen.

Informationen samlas och bearbetas i en kontrollenhet och resultatet redovisas på en display som utlovas vara läsbar även i starkt solljus.
Med delad skärm kan användaren jämföra två kartläggningsbanor samtidigt.

Terravision är ett markradarsystem (GPR) som utvecklats speciellt för installation av servisledningar under markytan. Systemet omvandlar GPR-signaler till tredimensionella bilder, vilket underlättar identifiering och lokalisering av underjordiska hinder.

Enligt Vermeer kan Terravision med sina sex antenner hämta fyra gånger så mycket information som vanliga GPR-system.

-¶Den nya radarpanelen i i detta system har ett mycket bättre signalbrusförhållande än andra produkter. Den kan producera upp till 50 procent bättre djuppenetrering än någon annan antennfrekvens, säger Kevin Alft, Vermeer.

Föraren kan parallellt med undersökningen titta på de data som samlas in, skriva ut dem eller lagra dem.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.