Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Till alla jobb

Byggnadsinspektör till Sölvesborgs kommun

Sölvesborgs kommun, Sölvesborg

Ansök nu

Om arbetsplatsen

Samhällsbyggnadsförvaltningen består av fastighets-, stadsarkitekt- och teknisk avdelning. Vårt uppdrag är att planera, bygga, utveckla och förvalta ett hållbart och väl fungerande samhälle. Vi är cirka 50 medarbetare som förbereder och planerar så att kommunens vision kan förverkligas.

Placering: Stadsarkitektavdelningen
Stadsarkitektavdelningen består av åtta kreativa och engagerade medarbetare och vi ansvarar för kommunens översiktsplan, detaljplaner, bygglov samt tillsyn m.m. enligt plan och bygglagen (PBL). Myndighetsutövningen enligt PBL sker på uppdrag av Byggnadsnämnden, som också är vår trafiknämnd och ansvarig nämnd för strandskyddsdispenser. Till vår hjälp har vi en nämndsekreterare/administratör. Vi övriga är stadsarkitekt, planarkitekter (3), bygglovsarkitekt, bygglovshandläggare och byggnadsinspektör.

Under våren kommer vi också anställa en samhällsplanerare, för att på så sätt kunna arbeta mer fackövergripande och strategiskt långsiktigt inom den större samhällsbyggnadsförvaltning vi tillhör. Över lag är vi ett piggt och glatt gäng som uppskattar nytänkande och visioner!

Tillsammans med övriga förvaltningar vill vi verka för att Sölvesborg ska vara en attraktiv kommun att bo och verka i - En kommun där vi tillsammans skapar möjligheter! Under de senaste åren har vi också upplevt en ökad inflyttning och en kraftigt ökad ärendemängd, inte minst på byggområdet. Därför välkomnar vi dig och andra som nya kollegor!

Arbetsplatsen är i Stadshuset, centralt i Sölvesborg, på några minuters gångavstånd till resecentrum. Hos oss har vi en trevlig arbetsmiljö och flextid samt friskvård på arbetstid eller friskvårdsbidrag.

Arbetsuppgifter
Funktionen som byggnadsinspektör är en viktig roll i byggskedet för att kunna följa upp våra beslutade bygglov mot byggherrar och kontrollansvariga. Detsamma gäller i olika bygglovsbefriade åtgärder där du helt kan avlasta våra två handläggare. Överlag genomför du tekniska samråd, gör arbetsplatsbesök och beslutar om startbesked och slutbesked. Du kommer också arbeta med tillsynsärenden och förelägganden i den mån lov ej har sökts i vederbörlig ordning eller då fastigheter har missköts på ett eller annat sätt. Av vikt är också att följa upp byggherrars egenkontrollansvar enligt OVK obligatorisk ventilationskontroll, hissar- och lyftanordningar och tillgänglighet enligt HIN, lagen om enkelt avhjälpta hinder m.m. i samarbete med vår andra inspektör.

Beroende på din tidigare erfarenhet kan arbetet komma att viktas mer mot det ena eller andra. Målet är emellertid att du på sikt ska kunna behärska hela det nämnda ansvarsområdet, och att inspektörer och handläggare i mångt och mycket ska kunna teama upp och komplettera varandra för en jämnare arbetsfördelning. För att kunna utvecklas i arbetet krävs att du har intresse av att lära, har förmåga till struktur och ordning, och kan sätta upp mål och avsluta aktiviteter. Att verka proaktivt mot våra medborgarna för ett mer energieffektivt och hållbart byggande kommer också bli alltmer viktigt i ditt framtida arbete. Överlag är inspektörsjobbet väldigt självständigt och omväxlande, med arbete både på kontor och ute på byggarbetsplats. Mycket arbete under eget ansvar.

Under 2021 har ett omfattande digitaliseringsarbete börjat bära frukt i och med att ett digitalt ärendehanteringssystem, Bygg-R, har tagits i bruk. Allt i syfte att effektivisera vår handläggning och öka vår service. Nästa steg är att under 2022 scanna in vårt bygglovsarkiv och göra alla pappersritningar digitalt tillgängliga i vårt handläggningssystem och på sikt även mot våra medborgare via en e-tjänst. Digitaliseringen blir du också en aktiv del av, då målet är att du vid t ex platsbesök ska ha aktiv tillgång till handläggningssystem och olika protokoll-funktioner. Intresse för ny teknik är därför ett plus.

Kvalifikationer
Vi söker dig med avslutad byggnadstekniskt utbildning på högskolenivå, eller med mångårig erfarenhet som platschef eller byggledare. Dokumenterad behörighet inom något relevant fackområde såsom konstruktion, brand eller installationsteknik är i så fall ett krav. Tidigare erfarenhet av PBL som kontrollansvarig, bygglovshandläggare eller byggnadsinspektör är ej ett krav, men kan på samma sätt vara meriterande. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Du behöver ha lätt för att uttrycka dig på svenska i tal och i skrift, och kunna vara både rak, tydlig och pedagogisk i din myndighetsutövning. Viktigt är att både kunna lyssna på medborgarna och visa empati, samtidigt som du ska kunna framföra ditt budskap så enkelt att det når fram. Datorvana är ett krav, med kunskaper i office-paketet som minimikrav.
B-körkort krävs.

Anställningens omfattning
Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid

Tillträde snarast efter överenskommelse.

Ansökan
Ansök senast: 2022-01-28
Referensnummer: 1/22
Välkommen att söka genom att:

Anställning
Antal annonserade arbetstillfällen:   1

Kontakt

Kontaktperson
Fredrik Wikberg, Stadsarkitekt
0456-81 63 60

Facklig företrädare
Bert-Ola Olsson, Vision
0456-81 60 34

Övrigt
I denna rekrytering arbetar vi med löpande urval. Det innebär att vi kan komma att kalla till anställningsintervju innan ansökningstiden gått ut.

I Sölvesborgs kommun arbetar våra 1 500 medarbetare efter ledorden värme, närhet och engagemang. Vår värdegrund genomsyrar all verksamhet och vi arbetar tillsammans för att Sölvesborg ska vara en plats där det skapas möjligheter för den som bor, verkar eller vistas här.
Vi erbjuder dig en dynamisk och lyhörd arbetsplats där vi är positiva till nya idéer och god stämning och trivsel har hög prioritet. Som arbetsgivare värnar vi om alla våra medarbetare och erbjuder därför många förmåner. Läs mer på www.solvesborg.se/jobb

Sölvesborg ligger vid Blekinges kust med goda pendlingsmöjligheter till både Karlskrona och Malmö.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Publicerad 2022-01-12

Ansök nu