Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Mur & Puts

Årets fasader granskas – in i minsta detalj

Vad utgör en riktigt bra fasad? Att den ska vara skön att se på och skydda huset är kanske självklart, men sen då? För att uppmärksamma byggande som driver utvecklingen framåt premierar branschen varje år goda exempel. I år delas priset Årets Fasad ut för sjunde gången.

Publicerad: 19 april 2021, 13:40


Vinnarna i Årets Fasad 2020; Kv Notskriften i Eskilstuna och Residenset i Kristianstad

Själva idén med Årets fasad är att lyfta byggande som bidrar till vackra, intressanta, spännande och hållbara hus. Bakom priset står branschföreningen Mur & Putsföretagen, men här spelar materialet faktiskt ingen roll - alla fasader är välkomna att delta. Annars blir det ju ingen riktig tävling.  

”Det görs jättemånga bra fasader. Vi önskar gärna att se ännu fler tävlande.” 

En objektiv och namnkunnig jury bestående av experter inom sitt respektive område, granskar fasaderna inifrån och ut. Det är många perspektiv och krav som ska beaktas. En av jurymedlemmarna är Catherina Fored, arkitekt och vd för HSB Norra Storstockholm.

– Vi tittar så klart på gestaltningen, själva upplevelsen av fasaden, men också på parametrar som hållbarhet och ekonomi. Och vi vill gärna se exempel på fasader som vågar ta klivet närmare framtiden, säger Catherina Fored.

Tuffa krav för den som vill bli hela branschens goda exempel alltså. Jurykollegan Malin Pappila som till vardags arbetar som arkitekt på ÅWL Arkitekter, instämmer att det är tuffa krav som dagens fasader ska leva upp till. Helheten är viktigast, liksom en genomgående hög kvalitet. Däremot vill hon absolut inte avskräcka någon tävlande att ställa upp.   

– Det görs jättemånga bra fasader. Vi önskar gärna att se ännu fler tävlande. Det är en fin utmärkelse att ha i CV:t och det kostar inget att vara med, säger Malin Pappila.  

Malin Pappila och Catherina Fored, en del av juryn i Årets Fasad 2021.

Har du ritat eller uppfört Årets Fasad?  

Anmäl ditt bidrag på murochputsforetagen.org

Kontaktperson Johan Onno, e-post

Texten är en annons från Mur & Puts