Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innehåll från Energy Save

Miljövänliga luft/vatten-värmepumpar halverar byggvärmekostnaden

Traditionella system för byggvärme är dyra och har ett stort miljöavtryck. Energy Saves nyutvecklade mobila energicentraler halverar energiförbrukningen och ger en miljövänlig och effektiv uttorkning av byggen.

Publicerad: 26 Augusti 2020, 09:05


”Byggvärme är en av de största energiförbrukarna på byggarbetsplatser och att använda eldrivna byggfläktar eller dieselaggregat för uttorkning av byggen är förkastligt ur ett energi- och miljöperspektiv. Byggsektorn behöver bättre och kostnadseffektivare lösningar, inte minst på grund av hårdare miljökrav, och våra Plug-In-moduler är ett svar på det”, säger Fredrik Sävenstrand, VD för Energy Save. 

Energy Save har sedan 2009 levererat fler än 10 000 värmepumpar med luft/vatten-värmepumpsteknik till villor. Baserat på samma teknik har bolaget utvecklat ett nytt koncept med prefabricerade energicentraler för kommersiella fastigheter. Det innebär att tidskrävande och omständliga installationer av platsbyggda teknikrum kan undvikas helt. Istället byggs kostnadseffektiva energicentraler som moduler på löpande band. Med Plug-In-modul menas att energicentralen bara behöver några få anslutningar för att startas upp. Att modulen är mobil gör att den också kan användas för temporär värme, till exempel för att värma upp byggnader under byggprocessen.

Resultat från två testprojekt har visat en energibesparing för byggen på minst 50 procent. Ett sådant är Brf Smörslottsgatan, ett projekt i Göteborg med 88 lägenheter och en förskola, som stod klart tidigare i år. Energy Saves luft/vatten-värmepumpar användes för uppvärmning och uttorkning under hela byggprocessen. 

”Jag gillar verkligen idén. Energy Save har energilösningar som ligger i framkant, är enkla att använda och som ger oss en förbättrad ekonomi för uppvärmning vid byggnation av nya fastigheter”, säger Thomas Walderstedt, platschef på Tommy Byggare AB som var totalentreprenör för Brf Smörslottsgatan.Testprojekten var delvis finansierade av Energimyndigheten som visat förtroende för Energy Saves lösning genom att godkänna slutrapporten och de energibesparingar den visade

Thomas Walderstedt förklarar att nyttan är stor både för byggbolag och enskilda hantverkares arbetsmiljö. Tekniken skapar förutsättningar för att bättre kunna styra värmen och luftfuktigheten och på det sättet skapa ett optimalt klimat för uttorkning. Att kunna optimera temperaturen kortar ner torktiden och därmed byggtiden.

”Vi kunde vi öka på värmen under kvällar och helger, samt sänka den under de timmar som hantverkare är på plats och jobbar eftersom de inte vill att det ska vara för varmt”, säger Thomas Walderstedt.

Fakta Byggsektorn:
Byggsektorn står för ca 20 procent av Sveriges inhemska utsläpp av växthusgaser och byggvärmen står för en stor del av utsläppen på byggarbetsplatser. Luft/vatten-värmepumpar innebär avsevärda CO2-reduceringar, jämfört med konventionella byggvärmealternativ, som el, gasol eller diesel, och i viss mån även fjärrvärme.

Läs mer på www.energysave.se

Artikeln är producerad i samarbete med Energy Save och ej en artikel av Byggindustrin