Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Afry
Jämställdhet
Samhällsbyggarna med jämn könsfördelning i toppen har blivit fler sedan förra året, men tidigare toppbolag sjunker i rankningen när Allbright jämför jämställdheten i börsbolagen.
✓ 52 samhällsbyggare rankade. ✓Byggjättarna som klättrar ✓ Flera fastighetsbolag med noll kvinnor.
Affärer i byggsektorn
Malin Frenning är van vid att leda en bransch i förändring. I sitt nuvarande uppdrag som divisionschef för Division Infrastructure på Afry har hon nytta av den kunskapen för att hjälpa samhällsbyggnadsbranschen att slå in på den hållbara vägen.
• Fördelen med att vara en internationell jätte: ”Vi tankar hem det vi lärt oss”.
• ”Vattenfrågor och digitalisering hänger ihop”.
• Afrys förvärvsstrategi: ”Som teknikkonsulter måste vi oftast finnas lokalt”.
Digitalisering
Är byggindustrin så mycket efter i digitaliseringen som det sägs? Har pandemin fått gamla sanningar att komma på skam? Frågorna lyfts upp i ett inspelat panelsamtal från Construction Summit.
På nytt jobb
Per Åkerman blir ny COO för divisionen Infrastructure på Afry. Han har lång erfarenhet inom infrastruktur, industri och fastighet och har haft många ledande positioner inom framför allt Skanska, senast som vice vd för Skanska Sverige.
Debatt
God projektetering är avgörande för att skapa byggnader som håller över tid och som har en låg klimatbelastning både vid produktion såväl som i drift som förvaltning. Att entreprenörer bygger upp egna projekteringsavdelningar är ett steg i fel riktning, skriver Björn Qvist och Ulf Gustavsson på Afry.
Lokaler
Mätningar på Afrys egna huvudkontor i Solna har visat att nyttjandegraden var 35-38 procent en normaldag före corona. Pandemin sätter fingret på att vi måste tänka nytt kring hur vi använder våra kontorslokaler, skriver två företrädare för Afry.
Jämställdhet
På fem år har andelen kvinnor i de börsnoterade byggföretagens ledningar ökat från 14 till 25 procent. De två nytillskotten på börsen, Besqab som noterades 2014 och Bonava som noterades 2016, drar upp statistiken med 38 respektive 30 procent kvinnor i ledningen.
Arbetsmiljö
Diskrimineringsombudsmannen (DO) konstaterar att ÅF:s Ladies’ Month är diskriminerande. Ladies’ Month är en av ÅF:s satsningar för att få en jämnare könsfördelning bland sina anställda och innebär att de under en månad per år endast anställer kvinnor.
Byggfolk
Det har gått två år sedan Nyamko Sabuni, tidigare jämställdhetsminister, tillträdde som hållbarhetschef för ÅF. Det är inte svårt att se en röd tråd som tar vid där hennes politiska engagemang slutade. För henne är rekrytering av kvinnor och traineeprogram för nyanlända lika viktigt som miljö- och energifrågor.