Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om anläggning
Affärer i byggsektorn
Skanskas rapport för det fjärde kvartalet slog analytikernas förväntningar på i stort sett alla punkter, med bland annat en byggmarginal på hela 5,4 procent. "Resultatet är extremt starkt", säger Handelsbankens analytiker Johan Edberg.
Affärer i byggsektorn
Implenia och Stangeland Maskin får uppdraget att bygga 8,6 kilometer lång tunnel inom det norska Rogfast-projektet. Avtalet med Statens Vegvesen är värt 4,06 miljarder norska kronor.
Affärer i byggsektorn
Byggbranschens företag har jobbat stenhårt med att kapa sina kostnader under 2022. Det visar Byggindustrins enkät, där företag summerar året som har gått och hur de ser på kostnadsutvecklingen året som kommer:
• Bara fast pris i offerterna
• Översyn av leverantörsstrukturerna
• Nya marknader
• Kraftig ökning av renoveringar med energifokus
På nytt jobb
Ronny Nilsson blir ny arbetschef i Malmö inom division Anläggning på Svevia. Han kommer närmast Hässleholm kommun men har tidigare även jobbat på Serneke och NCC.
Affärer i byggsektorn
Efter vinterns regeringsbeslut har Svensk Kärnbränslehantering kunnat ta flera rejäla steg mot byggstart av de unika miljardprojekten i Forsmark. Redan i början av nästa år kan upphandlingen komma i gång för det första projektet.
■ Rekryterar kompetens från gruvindustrin.
■ Teknikvalen: "Blir sannolikt avgörande för hur entreprenörerna offererar".
■ Framtida möjligheterna för de som tar första projektet: "Ingen hemlighet att det finns ett stort intresse".
Infrastruktur
AF Gruppen har fått nära 2,5 miljarder på löpande räkning och Implenia en miljard extra. Anders Selström, Trafikverkets chef för Stora projekt, kommenterar listan över beloppen som betalats ut hittills.
På nytt jobb
I flera år har Filip Mannerfelt jobbat i gränslandet mellan tech och bygg. Efter 1,5 år på Skanska går han nu vidare till en ny startup som ska ta fram digitala lösningar för byggbranschen.
Hållbarhet
Om vi bygger en bro i trä i stället för betong, är det en kolsänka? Är det okej att köpa utsläppsrätter för att minska vårt projekts klimatavtryck? Och hur ska vi bokföra utsläppen från den utdikade våtmarken? Det är exempel på frågor som än så länge saknar tydliga svar. Stefan Uppenberg på WSP har tagit initiativ till ett nytt projekt som ska leverera svaren. Utan gemensamma svar och definitioner är det risk att branschen gör sig skyldigt till greenwashing, varnar han.
På nytt jobb
Tomas Karlsson är ny arbetschef för Veidekkes tunnelverksamhet i Sverige. Med sina 70 medarbetare i sin grupp har han siktet inställt på att utöka projektportföljen på tunnelsidan.
”Vi ska vara den bästa tunneldrivaren på marknaden”, säger han till Byggindustrin.
Anläggning
200 meter återstår, men det är fortfarande mycket som är ovisst om sträckan som är kvar på Implenias del av Förbifart Stockholm.
■ Tunneln tar in mer vatten än beräknat.
■ Implenias projektchef: ”Vi har en dialog med Trafikverket hela tiden om hur vi kan jobba effektivt för att lösa problemen”
■ Byggindustrin besöker platsen.
Affärer i byggsektorn
I mars i år tystnade grävskoporna i ett av Stockholms största stadsdelsprojekt som involverar en mängd fastighetsutvecklare. Enligt Exploateringskontoret levde entreprenören inte upp till stadens kvalitetskrav och höll ett för lågt produktionstempo.
Anläggning
Anders Selström, t.f. projektchef för Förbifart Stockholm, berättar om vad som händer just nu i megaprojektet.
■ Den avgörande miljödomen.
■ ”Hade inte det hänt så hade det varit färdigsprängt”.
■ Därför gäller inte den dystra prognosen längre.
Affärer i byggsektorn
Tilldelningen av en anläggningsentreprenad värd 0,9 miljarder kronor har överklagats av en av anbudsgivarna. Ännu en gång är det en språkfråga som leder till att kontraktsskrivningen måste sättas på paus i väntan på förvaltningsrättens beslut.
Affärer i byggsektorn
I januari i år gav regeringen Svensk Kärnbränslehantering att ta nästa steg i projektet som blir en investering på 19 miljarder och som kommer att omfatta alla discipliner i byggbranschen. Byggindustrin tittade närmare på slutförvaret för använt kärnbränsle.
Affärer i byggsektorn
Cementa har skickat in en ny ansökan om fyra års fortsatt kalkstensbrytning i Slite. Ansökan är en övergångslösning som rör ett mindre område än den ansökan som avslagits förra året och innebär enligt företaget mindre miljöpåverkan. ”Ansökan är en brygga tills vi får ett långsiktigt tillstånd”, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef Heidelberg Cement norra Europa.
Arbetsmiljö
Thomas Ekenstein hade tre döttrar som väntade på honom hemma. Det gjorde även hans fru Helena. Men han kom aldrig hem. Istället blev han en siffra i statistiken över personer inom byggbranschen som har dött på jobbet. Det var den 19 februari 2018.
Affärer i byggsektorn
Efter klartecken från regeringen kan Svensk Kärnbränslehantering gå in i nästa fas för ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt. Totalt handlar det om investeringar på 19 miljarder kronor som omfattar alla discipliner i byggbranschen.
■ ”Unikt mycket bergarbeten”.
■ Då kan arbetena börja upphandlas.
■ ”Hoppas att många aktörer tycker att det är häftigt att delta”.
Infrastruktur
Två företag har direktupphandlats av Trafikverket att utföra akuta arbeten på det konkursstoppade projektet E4 Ljungby-Toftanäs, men det står ännu inte klart hur upphandlingen av en ny entreprenör ska utföras. ”Vi har lagen om offentlig upphandling att förhålla oss till”, säger Mattias Eriksson, enhetschef i distrikt syd på Trafikverket.
Affärer i byggsektorn
Trafikverket står just nu utan entreprenör för ett av sina större vägprojekt. Detta efter att det stora danska byggföretaget Barslund gått i konkurs – just på grund av det svenska vägbygget. Men de var inte ensamma om att räkna lågt i upphandlingen.
Hållbarhet
Redan 2040, fem år tidigare än planerat, bör Trafikverket vara klimatneutralt. Inför den årliga översynen av myndighetens klimatmål föreslås en skärpning av tidigare klimatmål.
”Det innebär att den årliga minskningen bör vara 8 procent per år, vilket är i linje med utsläppsminskningar som krävs för att nå 1,5 gradersmålet”, säger Håkan Johansson, nationell samordnare klimatfrågor på Trafikverket.
Hållbarhet
Anläggningsbranschen kan ställa om mot klimatneutralitet snabbare än de mål som hittills satts upp. Det framgår av en rapport som WSP har gjort på uppdrag av Trafikverket – som kommer att skärpa sina hållbarhetskrav redan nästa år.
Affärer i byggsektorn
Skanska tar hem ett tungt avtal inom utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka. Totalt nio olika entreprenörer var från början intresserade av miljardkontraktet, men i slutändan var det fyra som räknade på uppdraget.
I artikeln:
■ Leverantörerna som deltog.
■ Anbudet som ratades.
■ Beställaren Nackaprojektet: ”Nu går vi in i nästa fas”.
Affärer i byggsektorn
Ett knappt decennium efter att FIA lades ner är anläggningsbranschen tillbaka på ruta ett. ”I dag ser vi återigen överprövningar och konflikter”, säger Åsa Söderström Winberg, som var FIA:s sista ordförande.
Affärer i byggsektorn
FIA var forumet som lyckades lyfta en sargad anläggningsbransch. Som sekreterare var Bengt Jäderholm med från början och minns ett pionjärarbete där tunga aktörer för första gången samlades för att göra gemensam sak.
Digitalisering
Byggbranschens behov av att ta hand om schaktmassor på korrekt sätt blir allt större. Pinpointer har tagit fram det digitala verktyget som ska göra hela processen så enkel som möjligt. Och behovet finns – innan året är slut ska techbolaget ha dubbelt så många anställda.
På nytt jobb
I fem år har Lars Stendius varit vd för YIT:s svenska verksamhet. Den första november byter han jobb. För Byggindustrin berättar han om resan med YIT och om det nya karriärsteget. ”Bolaget har stora ambitioner”, säger Lars Stendius till Byggindustrin.
Hållbarhet
Grävmaskinen har satt skopan i marken och bygget kan äntligen komma i gång – då upptäcker ni föroreningar i marken. Vem ska göra vad, vem betalar och hur stort är problemet? Miljökonsulten Anneli Liljemark reder ut hur du hanterar markföroreningar på bygget.
Affärer i byggsektorn
Genom att dela upp stora upphandlingar vill Älvsjöprojektet kunna jobba med fler leverantörer. Tanken är att uppdragen på den kommande tunnelbanesträckningen ska konkurrensutsättas bättre.
Byggfolk
Han har redan hunnit vara vd för ett växande entreprenadbolag och skapa en digital plattform som ska förenkla vardagen för bygg- och anläggningsföretagen. Men 27-årige Filip Stamenkovic har inga planer på att sluta utveckla och utvecklas.
Affärer i byggsektorn
Sundbybergs stad avslutar sitt samarbete med Serneke – mitt under ett pågående anläggningsarbete. Bakgrunden är att de anser att entreprenören brustit i tidplan och utförande. Serneke menar å sin sida att kommunen inte har levererat de bygghandlingar som de ska.
Infrastruktur
Tre entreprenörer vill vara med i upphandlingen av en ny vägsträckning i Nordnorge. Skanska Norge är den enda inhemska aktören som tävlar om kontraktet, som är omdebatterat i branschen för att det är för stort för nordiska byggare att hantera.
Affärer i byggsektorn
Tunnelbaneutbyggnaden mellan Arenastaden och Södra Hagalund skulle ha påbörjats i juni. Men tvåan i upphandlingen vill att den ska göras om. ”Överprövningen är olycklig”, säger Region Stockholms projektchef till Byggindustrin.
■ Dessutom: Vi listar alla anbud i upphandlingen
Affärer i byggsektorn
Den nya koncernen Vestum ligger inte på latsidan. Under den senaste veckan har ytterligare två förvärv gjorts. Det innebär att koncernen sprungen ur WeSC har gjort nio förvärv på elva veckor.
Anläggning
Veidekkes jobb på löpande räkning är uppe i en miljard och de juridiska processerna mot det uppsagda bolaget LSAB är ännu inte avgjorda. Byggindustrin intervjuar projektchef Johan Brantmark.
Anläggning
Peab bildar en ny region helt dedikerad till uppdrag åt en och samma kund – Trafikverkets vägdriftsområden.
”Det är ett område som kräver stort fokus”, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef för Peab Anläggning.
Byggfolk
Drillcon har sitt säte i Nora men hela världen som arbetsplats. Just nu arbetar borrföretaget tusentals meter över havet i ett vattenkraftsprojekt i Anderna. Koncernchefen Patrik Rylander berättar om bolagets resa och vad som skiljer gruvdrift från anläggningsjobben.