Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om arkitekter
Arkitektur
Arkitekterna bakom Berlins stads satsning på skolbyggnader byggda av trämoduler är NKBAK Architechts i Frankfurt Am Main. Det är sju år sedan de designade sitt första skolprojekt och sedan dess har det blivit många fler.
Arkitektur
Uppskattningsvis 200 000 byggnader och mängder av infrastruktur har förstörts i Ukraina sedan Ryssland invaderade landet den 24 februari i år. Nu har ett svensk-ukrainskt arkitekturprojekt dragit igång med målsättningen att hjälpa till med återuppbyggnaden av landet under namnet Framtidsbilder för Ukraina.
Arkitektur
Kraftigt höjd arbetslöshet bland arkitekter väntar runt hörnet som ett resultat av en bygg- och fastighetsbransch i gungning. Men på längre sikt väntar en betydligt knepigare utmaning för skrået. Det säger Sveriges Arkitekters förbundsordförande Tobias Olsson i en intervju.
✓ Arkitekterna som drabbas hårdast ✓ Ovissheten efter Kristerssons valseger ✓ ”Osäkerheten längre framåt är så sjukt mycket större”
Arkitektur
Vandaliserad, skandalomsusad och svårt konkurrensutsatt av den tekniska utvecklingen. Ändå kommer den att stå där på ett torg nära dig när det vankas val i september. Byggindustrin knackar på hos den svenska demokratins verkliga överlevare: Valstugan!
Stadsplanering
När organiserad brottslighet och kriminella gäng debatteras förbises ofta bostadspolitiken. Varför river och rustar vi inte miljonprogramsområden på samma sätt som i Danmark? Byggindustrin gräver i en komplex fråga utan enkla svar.
Arkitektur
Ett vattentorn i Helsingborg, ett kontor och en paviljong i Stockholm samt ett kulturhus i Skellefteå. Årets nominerade till det prestigefulla priset ska ”påminna oss om de demokratiska värderingar som bidrar till arkitektur som består”.
Arkitektur
I kvarteret Rådstugan i Gamla stan i Stockholm står kyrkan där Gustav Vasa gift sig och Gustav III krönts. Nu ska den återställas i utförande från 1700-talet. Kraven är höga på att både arbete och material är av traditionellt snitt. Takpapp och gipsväggar undanbedes.
Arkitektur
I juni i år antogs propositionen Privat initiativrätt med ambitionen att göra byggandet snabbare och billigare. Men namnet till trots blev resultatet det motsatta.
– De förenklingar som skulle förkorta planprocessen saknas. I stället för färre regler har riksdagen lagt ytterligare lager av formalia på den redan tillkrånglade och omständliga planeringsprocessen, säger Oskar Pihl, Svefas expert på planprocesser.
Bygghistoria
Arkitekten Adrian C. Peterson ritade ett 30-tal västsvenska kyrkor i slutet av 1800-talet. Hur kommer det sig att så många av dem nästan genast fick fuktproblem? Och hur hänger de ihop med 2000-talets skandalomsusade enstegstätade fasader? Byggindustrin djupdyker i kalkbruk och förvanskade fackkunskaper i jakt efter svar.
Byggfolk
Ambassader, vetenskapscentrum och skyskrapor. Prisvinnande arkitektur med dragning åt det spektakulära. Vissa blir provocerade både av hans kändisskap och av hans byggnader, men ingen kan förneka att Gert Wingårdhs ständigt expanderande livsverk är modern svensk bygghistoria. Vi berättar framgångssagan genom att lista några av de viktigaste ”Wingårdharna”.
■ Formen som är Wingårdhs darling
■ Vurmen för skyskrapor
■ ”Ångermanlands fulaste hus”
Arkitektur
Arkitekturgalan 2021 presenterade en något ovanlig vinnare av svensk arkitekturs mest prestigefyllda pris, Kasper Salin-priset. Det går i år till en byggnad som är både älskad och hatad och i Kasper Salin-sammanhang något så ovanligt som ett ombyggnadsprojekt.
Arkitektur
Med den högsta arbetslösheten på 15 år, ökad prispress och ett bostadsbyggande på nedgång behöver arkitektkåren rusta för kärvare tider. I årets stora branschrapport lyfter Sveriges Arkitekter ändå fram krisen som en katalysator för nödvändig förändring.
Arkitektur
Oscar Properties har haft stora problem senaste tiden. Men nu kommer ett glädjande besked för bolaget. Norra Tornen vinner det prestigefyllda priset International High Rise Award för världens mest innovativa höghus
Byggfolk
I takt med att landets första riksarkitekt satt i gång att jobba på allvar har kritiken mot ämbetets bristande befogenheter tonats ner. Själv tycker Helena Bjarnegård att rollen är perfekt utformad för att skapa hållbar förändring av våra livsmiljöer. "Ett modernt ledarskap handlar om det goda exemplets makt", säger hon.
Arkitektur
Efter ett halvt sekel med funkis fick det vara nog. På 1980-talet skred arkitekter och byggare till verket för att skapa en ny världsordning. Resultatet kom att kallas postmodernism, och det arkitektoniska uttrycket blev på sina håll väldigt speciellt. Byggindustrin listar den omtvistade revolutionens viktigaste kännetecken.
Bygghistoria
Under många år var Beckomberga Sveriges största mentalsjukhus. Där skulle de sinnessjuka få hjälp – och gömmas undan. Det här är historien om hur ett område som präglades av långbad och lobotomeringar förvandlades till attraktiva bostadsrätter.
Byggfolk
Avgående vd:n Johanna Frelin hade ingen som helst erfarenhet av arkitektur- eller byggbranschen när hon tillträdde som vd för Tengbom. Efter bara ett år blev hon belönad för sitt innovativa sätt att leda arkitektkontoret, och i januari är det dags att lämna över stafettpinnen.
Arkitektur
Sveriges arkitekter spår svårare tider för arkitekterna i en ny rapport och råder kontoren att ha viss krisberedskap. “Vi räknar med fler varsel, men det är svårt att säga i vilken grad”, säger Tatjana Joksimović, ordförande för Sveriges arkitekter.
Arkitektur
Det finns en medvetenhet bland landskapsarkitekter kring allergena växter, men kunskapen varierar mellan kommunerna. Frågor som förtätning, plastgräsmattor i stället för riktiga och biologisk mångfald är frågor som ligger högre på agendan, enligt Lars Johansson, landskapsarkitekt.
Arkitektur
Arkdes (Arkitektur- och designcentrum) traditionella pepparkakshustävling avgjordes nyligen. I den mest prestigefyllda klassen – publikens pris – gick vinsten till Jaqueline Broms. I proffsklassen vann Lindberg Stenberg Arkitekter.
Arkitektur
På torsdagen invigdes två nya märkesbyggnader i Stockholm i närvaro av arkitekterna bakom byggnaderna. Den ena är Innovationen, ett av de så kallade Norra Tornen i Hagastaden, ritad av OMA Arkitekter, och den andra 79 & Park på Gärdet, ritad av det danska arkitektkontoret BIG. Båda byggnaderna har utvecklats av Oscar Properties.
Arkitektur
Allt fler kommuner tar fram riktlinjer för arkitektur. Nyligen klubbade Norrköpings kommun igenom sin. – Vi bygger mer än vi någonsin gjort i modern tid, då måste vi självklart ha ett dokument som tydliggör vilken ambition kommunen har med arkitektur och stadsbyggnad, säger Karin Milles, stadsarkitekt.
Arkitektur
Idag publicerar Sveriges Arkitekter sin branschrapport på Business Arena i Stockholm. Den visar att arkitektföretagen påverkas när bostadsbyggandet saktar ner. Sveriges Arkitekter menar att arkitektbranschen är på väg mot ett normalläge.
Arkitektur
Stockholmspolitikerna är mer positiva till förändring av stadsmiljön i dag än för fyra år sedan. Det visar den valkompass om stadsbyggnadsfrågor i Stockholm som arkitektkontoret Alessandro Ripellino har gjort. En möjlig förklaring är att vissa arkitektoniska surdegar har betats av.
Arkitektur
Leonardo da Vinci är inte bara känd för sin konst utan även för sin ingenjörskonst och sina arkitekturdrömmar. Nu har många av hans gamla skisser fått liv i utställningen Inventions - som besöker Kalmar Slott hela sommaren.
Arkitektur
Idétävlingen ”Rötterna i Rinkeby”, med målet att utveckla och förbättra Rinkebys skolor, har fått en vinnare. Det är ”Skolan mitt i byn”, ett bidrag från Okidoki arkitekter och Warm in the winter, där en F-9-skola mitt i centrum skapar trygghet, som har tagit hem segern.
Arkitektur
Brexit till trots, uppdragen strömmar in till arkitektfirman Whites Londonkontor. – Svensk stadsbyggnad och design anses vara värdeskapande, säger kontorets chef tillika arkitekt Linda Thiel. Vårt förhållande till publika platser och det gemensamma rummet intresserar.
Arkitektur
Regeringen ger Boverket uppdraget att stärka sitt arbete med arkitektur och gestaltad livsmiljö. För genomförande av uppdraget får myndigheten 15 miljoner kronor under 2018. Bland annat innebär det att Boverket nu inrättar en riksarkitektstjänst.
Arkitektur
2017 års Kasper Sahlin-pris för bästa byggnad går till Skissernas museum i Lund. Museet har byggts om har byggts om och till flera gånger sedan starten 1934. Den senaste tillbyggnaden som nu prisas har ritats av arkitekterna Elding Oscarson.
Arkitektur
Norconsult har tagit över Glantz Arkitektstudio i Göteborg. Glantz består av elva medarbetare och har under sina 25 år arbetat upp en bred projektportfolio med bland annat skolor, bostäder, kontor och vård- och omsorgsprojekt.
Arkitektur
Erik Wikerstål väljer att sälja sitt företag, Wikerstål Arkitekter AB, till Tengbom. Enligt arkitekten själv fanns det egentligen bara ett val, trots flertalet påtryckningar. Bakom beslutet ligger en stor respekt för Tengboms arkitekturskatt, där Tändstickspalatset är en uttalad favoritbyggnad.