Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om arkitekter
Bygghistoria
Arkitekten Adrian C. Peterson ritade ett 30-tal västsvenska kyrkor i slutet av 1800-talet. Hur kommer det sig att så många av dem nästan genast fick fuktproblem? Och hur hänger de ihop med 2000-talets skandalomsusade enstegstätade fasader? Byggindustrin djupdyker i kalkbruk och förvanskade fackkunskaper i jakt efter svar.
Byggfolk
I takt med att landets första riksarkitekt satt i gång att jobba på allvar har kritiken mot ämbetets bristande befogenheter tonats ner. Själv tycker Helena Bjarnegård att rollen är perfekt utformad för att skapa hållbar förändring av våra livsmiljöer. "Ett modernt ledarskap handlar om det goda exemplets makt", säger hon.
Arkitektur
Efter ett halvt sekel med funkis fick det vara nog. På 1980-talet skred arkitekter och byggare till verket för att skapa en ny världsordning. Resultatet kom att kallas postmodernism, och det arkitektoniska uttrycket blev på sina håll väldigt speciellt. Byggindustrin listar den omtvistade revolutionens viktigaste kännetecken.
Bygghistoria
Under många år var Beckomberga Sveriges största mentalsjukhus. Där skulle de sinnessjuka få hjälp – och gömmas undan. Det här är historien om hur ett område som präglades av långbad och lobotomeringar förvandlades till attraktiva bostadsrätter.
Byggfolk
Avgående vd:n Johanna Frelin hade ingen som helst erfarenhet av arkitektur- eller byggbranschen när hon tillträdde som vd för Tengbom. Efter bara ett år blev hon belönad för sitt innovativa sätt att leda arkitektkontoret, och i januari är det dags att lämna över stafettpinnen.
Arkitektur
Arkdes (Arkitektur- och designcentrum) traditionella pepparkakshustävling avgjordes nyligen. I den mest prestigefyllda klassen – publikens pris – gick vinsten till Jaqueline Broms. I proffsklassen vann Lindberg Stenberg Arkitekter.
Arkitektur
Stockholmspolitikerna är mer positiva till förändring av stadsmiljön i dag än för fyra år sedan. Det visar den valkompass om stadsbyggnadsfrågor i Stockholm som arkitektkontoret Alessandro Ripellino har gjort. En möjlig förklaring är att vissa arkitektoniska surdegar har betats av.
Arkitektur
Sex kommuner i Sverige saknar helt arkitekter och ett trettiotal har bara tillgång till arkitekt via konsulthjälp. Det visar en enkät som Sveriges Arkitekter har gjort. ”Att inte ha tillgång till arkitekt är olagligt och man kan fråga sig hur kommunerna uppfyller sitt myndighetsuppdrag”, säger Charlotta Holm Hildebrand.
Byggfolk
Alggröna hus som verkligen består av alger, sparrisfasader och fasadblock som i princip skulle kunna läggas på komposten. Fantasin vet inga gränser när fasadspecialisten och arkitekten Rudi Scheuermann och hans kollegor på brittiska teknik- och designföretaget Arup experimenterar för att ta fram framtidens miljövänliga fasader.
Debatt
Nya fundament i samhällsekonomin kräver ett affärsmässigt nytänkande. Det innebär en stor utmaning för många tjänsteproducenter, däribland arkitektföretag, trots en gynnsam marknad, skriver Staffan Carenholm, konsult och tidigare chef för Sveriges Arkitekter. Han har identifierat 70 punkter för affärsutveckling och lönsamhet.
Byggfolk
Från studierna på universitetet i det krigshärjade Syrien till praktikplatsen på ett trendigt arkitektkontor i Stockholms innerstad. 28-årige arkitekten och byggingenjören Ahmad Oraby har gjort en lång resa sedan han bestämde sig för att han inte hade någon framtid i sitt hemland.
Ledarskap
Slottsarkitekten Gunilla Svensson är med och skapar den framväxande stadsdelen Råbylund i östra delarna av Lund, i samarbete med Myresjöhus. En individuellt präglad arkitektur med inspiration från Amsterdam är ledstjärnan i arbetet.