Här samlar vi senaste nytt från byggsektorns avtalsrörelse. Fokus ligger i första hand på de tre avtal där Byggföretagen är avtalspart: Byggavtalet, Väg- och banavtalet och Tjänstemannaavtalet.
Byggavtal & Löner
Under torsdagen kom beskedet att Byggnads beslutat att ställa sig bakom LO-samordningen i årets avtalsrörelse. Vilket innebär att förbundet går fram med gemensamma lönekrav tillsammans med en rad andra LO-förbund, det framgår av ett pressmeddelande.
Byggavtal & Löner
Arbetsmarknadens parter står inför en svår situation. För första gången sedan Industriavtalet slöts på 1990-talet prövas det under hårt inflationstryck. Hur stora reallönesänkningar kan löntagarna acceptera? Och hur stora löneökningar kan företagen hantera i den nya verkligheten med skenande kostnader, energikris och en annalkande lågkonjunktur?
Byggavtal & Löner
Kriget i Ukraina, energikrisen, inflationen och en annalkande lågkonjunktur sätter press på avtalsrörelsens parter. För Byggindustrin berättar Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind om:
✓ Byggföretagens vinster och hur de påverkar avtalsrörelsen.
✓ Hur löntagarna ska motiveras att acceptera reallönesänkningar.
✓ Vattendelaren mellan Byggnads och Byggföretagen.
Byggavtal & Löner
Än så länge ställer sig Byggnads bakom LO-samordningen, men Johan Lindholm, förbundsordförande, utesluter inte att de bryter sig ur. För Byggindustrin berättar han att Byggnads jobbade för en högre nivå på löneökningen än 4,4 procent. Helst hade han sett ett avtal där samtliga på arbetsmarknaden får lika mycket i lönepåslag i kronor.
Arbetsmiljö
Byggföretagen, Maskinentreprenörerna och Seko har ingått branschvisa avtal om anställnings- och omställningstrygghet. ”Avtalet viktigt för våra branschers kompetensförsörjning, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.
Byggavtal & Löner
Inflationen äter just nu upp lönerna. Byggindustrin kontaktade 4 fackförbund med många medlemmar inom bygg för att höra hur de bedömer läget och förbereder sig inför kommande avtal.
Byggavtal & Löner
På fredagsförmiddagen bröt avtalsförhandlingarna mellan Svenska Målareförbundet och Måleriföretagen samman. Facket varslar nu om strejk om ett nytt kollektivavtal inte nås innan den 1 december klockan 14.00. Varslet omfattar cirka 300 målare.
Byggavtal & Löner
Det har gått tre år sedan byggavtalet förhandlades sist. Nu är en ny avtalsförhandling i full gång. Tidningen Byggindustrin träffade Byggnads Johan Lindholm och Byggföretagens Mats Åkerlind för att känna av stämningen.
Byggavtal & Löner
”Vi kan inte ha parter som uppträder på det här sättet, det är inte rimligt”, säger Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind. ”Jag är förvånad över skramlet från Byggföretagen”, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Byggavtal & Löner
Onsdagen den 17 maj la målarna ett tredje strejkvarsel. Varslet kom som ett svar på en spegelblockad som Måleriföretagen meddelat med anledning av fackets andra varsel om strejk och blockad på tisdagen. Senare samma dag svarade Måleriföretagen med en ny blockad, varpå facket återigen la ett varsel - det fjärde i ordningen.
Arbetsmiljö
Sveriges Byggindustrier och Byggnads träffade sent på onsdagskvällen ett nytt avtal inom ramen för industrins märke på 6,5 procent över tre år. Det nya avtalet innehåller bland annat utökade arbetstidsregler för att skapa bättre flexibilitet.
Byggavtal & Löner
Industrin satte på fredagen märket för den svenska arbetsmarknaden. I en överenskommelse med facken inom industrin tecknade industriarbetsgivarna ett treårigt avtal på 6,5 procent. Avtalet tar höjd för en avsättning till flexpension genom att 0,2 procent avsätts första avtalsåret respektive 0,3 procent det tredje.
Byggavtal & Löner
Facken inom industrin har lämnat sitt svar på den översiktliga skiss som de opartiska ordförandena lämnade till parterna på onsdagen. Av svaret framgår att fackförbunden är beredda att teckna ett treårigt avtal om vissa förutsättningar är uppfyllda.
Byggavtal & Löner
I dag har Elektriska Installatörsorganisationen, som nu är en del av Installatörsföretagen, och Svenska Elektrikerförbundet växlat avtalskrav. ”Jag ser avtalsrörelsen an med tillförsikt”, säger Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef på Installatörsföretagen.
Byggavtal & Löner
Sveriges Byggindustrier har växlat avtalskrav med Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen inför förhandlingen om Tjänstemannaavtalet. Enligt Malin Erasmie, huvudförhandlare för Tjänstemannaavtalet på Sveriges Byggindustrier, innehöll fackens yrkanden inte några stora överraskningar.
Byggavtal & Löner
Byggnads ser förutsättningar för en lugn avtalsrörelse 2017. Skillnaden är stor jämfört med 2016. ”Man kan säga att vi nådde kulmen då. Vi pratar på ett helt annat sätt i dag”, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Byggavtal & Löner
En rad tecken pekar mot att avtalsrörelsen 2017 blir mindre dramatisk än våren 2016. "Den nyss beslutade samordningen inom LO är positiv, det är en viktig pusselbit som faller på plats", säger Sveriges Byggindustriers förhandlingschef och vice vd Mats Åkerlind.
Byggavtal & Löner
LO beslutade i dag att ställa gemensamma lönekrav inför avtalsrörelsen 2017. Kraven innehåller bland annat en extra satsning på de som tjänar minst, något som kommer att omfatta hälften av alla LO-kvinnor. Samordningen får stöd av 6F.
Infrastruktur
Sveriges Byggindustrier och Seko har träffat ett nytt Väg- och banavtal som gäller fram till 30 april 2017. Avtalet omfattar 12000 väg- och järnvägsarbetare och ger en löneökning på 2,2 procent, vilket är i nivå med industrins märke.
Byggavtal & Löner
Målarstrejken som nu är inne på sin andra vecka utvidgades i dag fredagen den 22 april. Parterna som förhandlat hela natten lyckades inte nå fram till ett avtal. Svenska Målareförbundet sa nej till medlarnas bud. .Därmed är över 600 målare uttagna i strejk.
Byggavtal & Löner
I dag, onsdag den 20 april, tecknades ett nytt kollektivavtal mellan VVS Företagen och Byggnads. Det nya Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl löper på 13 månader och ger löneökningar på 2,38 procent. Räknat på 12 månader innebär det på 2,2 procent vilket följer det av industrin satta märket. Det är samma nivå som Byggavtalet.
Byggavtal & Löner
Byggstrejken är över. På söndagen träffade Sveriges Byggindustrier och Byggnads nytt avtal. Avtalsvärdet är 2.2 procent på 12 månader och uppräknas om 2.38 procent på 13 månader. Därmed håller även Byggavtalet industrins märke.
Byggavtal & Löner
Elektriska Installatörsorganisationen EIO och Svenska Elektrikerförbundet har tecknat ett nytt Installationsavtal för elteknikbranschen. Avtalet löper på 13 månader och ger löneökningar på 2,4 procent för perioden, vilket ligger inom det av industrin satta märket.
Byggavtal & Löner
Byggnads har uppmanat sina medlemmar att bryta mot reglerna, enligt Sveriges Byggindustriers konfliktgrupp. Den har fått in uppgifter om att Byggnads strejkvakter vid flera tillfällen har hindrat arbetare som inte är uttagna i konflikten från att utföra sitt jobb eller komma in på Byggarbetsplatsen.
Byggavtal & Löner
”Vore Byggnads en leverantör hade jag slutat att göra affärer med dem för länge sedan.” Det säger Jan-Erik Lundh som var distriktschef för Skanska i Östergötland fram till 2014 och därmed under de mest konfliktutsatta åren.
Byggfolk
Byggkonfliktens andra dag går mot kväll. I en längre intervju med Sveriges Byggindustriers vd, Ola Månsson, förklarar han hur hans organisation ser på konflikten. Han anklagar bland annat Byggnads för att vilseleda allmänheten och att vara oförskämda i sina krav.
Byggavtal & Löner
Tre av fem fackförbund inom 6F har varslat om konflikt i de pågående avtalsförhandlingarna. Två varsel redan har lösts ut. Målarna och Byggnadsarbetarna har gått ut i strejk och Seko, som också är ett av fackförbunden som ingår i sammanslutningen 6F har varslat om konflikt.
Byggavtal & Löner
I det nya medlarbudet gjordes inga ändringar i Byggavtalet för ackorden. Medlarna lade ett lönebud exakt lika med märkets 2,2 procent. "När Byggnads nu sagt nej trots detta är det uppenbart att de tänker spräcka märket", säger Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd för Sveriges Byggindustrier.
Byggavtal & Löner
Hotet om byggstrejk kryper närmare. Byggnads sa på lördagen nej till medlarnas bud, som de anser är ett ”frontalangrepp” branschens lönesystem och på den svenska modellen. Sveriges Byggindustrier beklagar att Byggnads valt att förkasta medlarnas bud.
Byggavtal & Löner
Byggnads strejkvarsel berör cirka 100 arbetsställen och cirka 60 företag inom Sveriges Byggindustrier. Varslet rör både stora och små företag i hela landet. Strejken träder i kraft klockan 06.00 den 12 april om parterna inte har lyckats träffa en överenskommelse dessförinnan.
Byggavtal & Löner
I dag har Sverige Byggindustrier, BI, och Byggnadsarbetareförbundet, Byggnads, växlat krav inför avtalsrörelsen 2016. ”Jag vill inte kommentera Byggnads krav i nuläget. Men jag kan säga att det är omfattande och väldigt kostsamma krav”, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.
Kompetensförsörjning
I dag la 6F, som består av fackförbunden Byggnads, Målarna, Elektrikerna, Seko och Fastighetsanställdas förbund, fram sina krav inför den kommande avtalsrörelsen. Arbetsgivarförbunden menar att kraven är oroande och oansvariga.
Byggavtal & Löner
Huvudkraven som 6F, (Byggnads, Målarna, Elektrikerna, Fastighetsanställdas förbund och Seko) enats om är löneökningar på minst 800 kronor i månaden och 3,2 procent räknat på avtalsområdets genomsnittsförtjänst. Utöver detta kommer förbunden under februari att presentera egna tillkommande krav.
Affärer i byggsektorn
Parterna i det tidigare så tvistedrabbade Östergötland, NCC, Skanska, Peab och Byggnads, är enligt medlaren i senaste avtalsrörelsen, Malte Eriksson, mycket nära en uppgörelse som går ut på att de senaste årens tillämpade förhandlingsmodell får en fortsättning.