Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om BI Norwegian Business School
Infrastruktur
I dag klockan 13.00 stannar arbetet på elva arbetsplatser runt om i landet. Syftet är att sätta fokus på arbetsmiljön i anläggningsbranschen. Huvudmanifestationen arrangeras på projektet Lund-Arlöv fyra spår och gästas av Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.
Byggavtal & Löner
Byggnads ser förutsättningar för en lugn avtalsrörelse 2017. Skillnaden är stor jämfört med 2016. ”Man kan säga att vi nådde kulmen då. Vi pratar på ett helt annat sätt i dag”, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Byggfolk
Arbetsmiljösamordnare Patrik Jakobsson hjälper Sveriges Byggindustriers medlemsföretag med sitt arbetsmiljöarbete. Han vet av egen erfarenhet hur viktigt det är att både anställda och arbetsgivare tänker på att jobba säkert. Hans egen yrkesbana fick ett abrupt slut efter en olycka.
Debatt
Veidekkes beslut att införa en begränsning av UE-leden har vållat debatt. Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd på Sveriges Byggindustrier, skriver att Sveriges Byggindustrier är tveksamma till att skapa regelverk som hämmar konkurrens och stänger ute seriösa företag från att verka på arbetsmarknaden.
Byggavtal & Löner
EU-kommissionen har gett sitt förslag om utstationeringsdirektivet. Utländsk arbetskraft ska ha löner på samma nivå som svenskar. Sveriges Byggindustrier är kritiskt. "Kommissionen vare sig förstår den svenska modellen eller reglerna i byggsektorn", säger Mats Åkerlind, vice vd, Sveriges Byggindustrier.
Byggavtal & Löner
I dag har Sverige Byggindustrier, BI, och Byggnadsarbetareförbundet, Byggnads, växlat krav inför avtalsrörelsen 2016. ”Jag vill inte kommentera Byggnads krav i nuläget. Men jag kan säga att det är omfattande och väldigt kostsamma krav”, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.
Kompetensförsörjning
I dag la 6F, som består av fackförbunden Byggnads, Målarna, Elektrikerna, Seko och Fastighetsanställdas förbund, fram sina krav inför den kommande avtalsrörelsen. Arbetsgivarförbunden menar att kraven är oroande och oansvariga.
Bostäder
Bostadsbyggandet når i år upp till nästan 50 000 lägenheter, men redan nästa år minskar produktionen med några tusen. Totalt sett blir det ändå en god byggkonjunktur 2016. Det framgår av en färsk konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier, BI.
Hållbarhet
Redan 2020 ska all nybyggnation vara nära nollenergibyggnader. Även vid renovering ska husen göras mer energieffektiva. I takt med att kraven på energieffektivt byggande ökar kommer nu också satsningar på att göra det möjligt för byggföretagen att lättare hitta och ta till sig de bästa metoderna.
Politik
Regeringen har beviljat ett bidrag på 210 000 kronor till Sveriges Byggindustrier för ett pågående forskningsprojekt. Projektet är en livscykelanalys av ett flerbostadshus med trästomme och genomförs tillsammans med ett antal byggherrar, entreprenörer samt Svenska miljöinstitutet, IVL, och Kungliga Tekniska högskolan, KTH.
Konjunktur
Bostäder, infrastruktur och offentliga lokaler är de tre ben som byggandet vilar på i år och nästa år. Sveriges Byggindustriers färska konjunkturprognos visar på ett starkt läge för branschen i dagsläget, men det finns uppbromsande faktorer framöver.
Stadsplanering
Socialdemokraterna vill se en ny byggoffensiv i Sverige. Vid helgens kongress utökades det tidigare målet för bostadsbyggandet på 250 000 bostäder fram till 2020 med ytterligare 450 000 bostäder under perioden 2020–2030. Enligt BI visar detta på allvaret i dagens situation på bostadsmarknaden.
Byggregler
Boverkets utredning om den nya lagen om energimätning i byggnader visar att det inte är lönsamt med individuell mätning av värme i lägenheter. För tappvarmvatten kan individuell mätning vara lönsamt under vissa förutsättningar, men sannolikheten för det är alltför låg för att det ska vara ett krav.
Debatt
”Om välfärden ska bli bättre måste Sverige satsa på utbildning och ökat företagande. Det innebär också att få till stånd den infrastruktur i form av järnvägar och vägar som är en förutsättning för tillväxten”, skriver Johan Lindholm, Byggnads, Janne Rudén, Seko, och Ola Månsson, Sveriges Byggindustrier.
Ledarskap
Carin Stoeckmann, ordförande för Sveriges Byggindustrier i Helsingborg, arrangerar en nätverksträff för kvinnor i byggbranschen den 22 oktober. Hon vill att de kvinnor som känner sig ensamma i sin organisation ska få stöd och inspiration på nätverksträffen.
Infrastruktur
Målen är de samma när Byggnads och Sveriges Byggindustrier, BI, ska drömma om framtidens byggbransch. Vi ska bygga fler bostäder och mer infrastuktur. Vi ska tänka hållbarhet, ordning och reda på arbetsplatserna och mångfald bland arbetstagarna. Men arbetsgivare och fack har olika recept för att nå dit.