Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Boverket
Bostäder
Boverkets prognos att bostadsbyggandet väntas halveras 2023 är alltför för försiktig, det menar Sveriges Allmännyttas vd Anders Nordstrand.
– Jag tror att det blir ännu värre. Jag tror att bostadsbyggandet går ned uppemot 70 procent, säger han.
Bostäder
Boverket såg inte direkt ljust på utsikterna för bostadsbyggandet i föregående prognos i oktober, men två månader senare har läget försämrats kraftigt och bostadsbyggandet väntas nu nästan halveras 2023 – till den lägsta nivån på tio år.
Bostäder
Två år efter att förra regeringen beslutade om att dela ut startbidrag till byggemenskaper blev det rusning för att söka stödet, men nu har ansökningarna nästan helt stannat av. För de som fått stödet har det dock varit väldigt betydelsefullt.
Hållbarhet
Byggbranschen måste öka takten i klimatomställningen, säger Anders Sjelvgren, Boverkets generaldirektör. Han pekar ut två viktiga framtidsfrågor som Boverket kommer att driva för att bidra till att branschen lyckas nå målet om klimatneutralitet till 2045. Den ena är att få genomslag för det cirkulära byggandet.
Bostäder
Boverket skriver upp sin prognos över bostadsbehovet, samtidigt som man räknar med att bostadsbyggandet minskar stort i år och nästa år. ”De stora utmaningar bostadsmarknaden har stått inför under lång tid riskerar att bestå även under lång tid framöver”, säger Bengt J Eriksson, bostadsmarknadsanalytiker på Boverket.
Hållbarhet
Nu kan Byggindustrin publicera hela listan på de 55 kommuner som ställer specifika miljö- och klimatkrav vid markanvisningar, överlåtelse/upplåtelse av mark för bostadsbyggande, så kallade särkrav. Samt listan på de 124 kommuner som låter bli.
Hållbarhet
55 kommuner ställer särkrav vid markanvisningar – trots att det sedan sju år är förbjudet enligt plan- och bygglagen. Det visar en färsk enkätundersökning bland landets alla kommuner. Dyrare byggen och mer svinn i byggprocessen blir resultatet.
Bostäder
Antalet påbörjade nyproducerade bostäder ökade 16 procent förra året jämfört med år 2020. Bostadsbyggandet under 2021 tangerar nästan rekordåret 2017 och över Boverkets uppskattning av det årliga behovet av nya bostäder.
Hållbarhet
Såväl fastighetsägare som återvinningsindustrin sågar regeringens förslag om en ny ansvarsfördelning för insamlingen av hushållens förpackningar. Bland annat riskerar insamlingen bli tio gånger dyrare än dagens system och kräva ombyggnader och ändrade detaljplaner. Byggindustrin har läst de kritiska remissvaren.
Byggregler
Sverige behöver ett nytt regelverk och en ny kontrollfunktion av bärförmåga i både byggprojekt och befintliga byggnader. Med utgångspunkt från ett dramatiskt takras i en idrottshall i Kiruna för två år sedan har både Haverikommissionen och nu Boverket analyserat vilka förebyggande åtgärder som behövs för att undvika potentiella framtida katastrofer.
Politik
Stärkt konsumentskydd vid köp av nyproducerade bostadsrätter, nya regler för överklaganden av detaljplaner och den slutliga fördelningen av 881 infrastrukturmiljarder. Det är några av regeringsförslagen som kommer före valet.
Politik
Det är främst två regeringsuppdrag till myndigheterna som kan ge avtryck i politiken före valet i höst. Dessa rör EU:s taxonomi samt sociala krav i byggandet. Regeringen ligger annars lågt med ny politik och reformer som påverkar bygg- och bostadspolitiken. Det framkommer av en genomgång av uppdrag och instruktioner till den handfull myndigheter som styr stora delar av samhällsbyggandet.
Debatt
En ökad reglering i enlighet med EU:s tillgänglighetsdirektiv skulle kunna förstärka nuvarande lagstiftning i Sverige, men i betänkandet anser man att en hårdare reglering inte behövs. Det sinkar arbetet för mer jämlika levnadsvillkor, skriver Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR.
Digitalisering
Med en sammanhållen digital process ska samhällsbyggandet i Sverige bli betydligt effektivare. Men det krävs en ordentlig insats från regeringen för att de nödvändiga förändringarna ska bli av. Det slår Boverket fast i en ny rapport.
Byggregler
Efter ett dramatiskt takras på en idrottshall i Kiruna förra året vill regeringen utreda ändringar i plan- och bygglagen och införandet av en oberoende funktion som ska kontrollera vissa takkonstruktioners bärighet.
Hållbarhet
Skyfall fortsätter att ställa till det i västra Europa och ännu fler katastrofer väntar om inget görs, varnar forskare. I Sverige pågår ett nationellt arbete med klimatanpassning, där även fastighetsägarna är skyldiga att eliminera risker.
Debatt
Bristfälliga egenkontroller ligger bakom en stor del av de fel, brister och skador som varje år orsakar stora kostnader i enskilda projekt och för samhället, skriver Richard Nordqvist, Sales Consultant Nordics Planradar. Hela branschen har mycket att vinna på att bättre system för egenkontroller anser han.
Politik
Regeringen vill göra det enklare att göra om tomma lokaler till bostäder. Inom kort presenterar Boverket sin utredning av regelverket. Vi pratar med projektledaren Tor Borg om hinder och möjligheter.
Hållbarhet
Efter tre år upphör Informationscentrum för hållbart byggandes, ICHB:s, verksamhet. Uppdraget att sprida information om hållbart byggande tas nu över av Svensk Byggtjänst.
– Det har varit en fantastisk resa, säger Johan Nuder, koordinator, ICHB.
Byggregler
Den 25-26 november går Boverkets årliga arrangemang PBL-dagarna av stapeln. Arrangemanget brukar locka 300 deltagare. I år är över 770 redan anmälda. Viveca Zetterberg, utbildningsansvarig på Boverket, berättar varför intresset är så stort i år.
Konjunktur
Bostadsbyggandet går bättre än väntat, men sämre än önskat. Och nedgången för lokalbyggandet, både det offentliga och privata fortsätter att minska, enligt Byggföretagens färska konjunkturprognos.
Affärer i byggsektorn
Fel, brister och skador i byggandet kostar samhället över 100 miljarder per år. Nu visar en ny studie att en stor bakomliggande orsak till miljardrullningen är bristande engagemang och motivation hos de anställda i byggprojekten.
Bostäder
Boverket har utvecklat en ny metod för att mäta bostadsbristen i landet. Den visar att 462 000 hushåll i landet är trångbodda. Av dem har drygt 56 000 hushåll dessutom en ansträngd boendeekonomi. ”De här hushållen är mycket utsatta. Vi behöver en bättre social bostadspolitik”, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.
Hållbarhet
Den 1 juli skulle nya energiregler i BBR trätt i kraft. Nu meddelar Boverket att regeländringen blir försenad. ”Vi förstår att det är frustrerande för branschen att få nya besked med så kort varsel”, säger Emma Svensson, jurist på enheten för Hållbara byggnader och energi på Boverket.
Politik
För tredje året i rad minskar antalet kommuner med brist på bostäder. I år anger 212 av landets 290 kommuner att det råder underskott på bostäder på bostadsmarknaden. Det är 28 kommuner färre jämfört med för ett år sedan, och 43 kommuner färre jämfört med 2017, enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät.
Byggregler
Boverket ska göra om sina byggregler. Ambitionen är att skrota alla allmänna råd och hänvisningar till standarder för att uppmuntra till innovationer och få fram fler bostäder. Generaldirektören Anders Sjelvgren berättar för Byggindustrin hur det ska gå till.
Bostäder
I Boverkets senaste prognos av byggutvecklingen i Sverige framgår bostadsbyggandet i Sverige minskar kraftigt och att den största bromsklossen är byggandet av bostadsrätter i Storstockholm. I Göteborg däremot ökar byggande i god takt.
Hållbarhet
För bara några få år sedan kändes lagstiftning om byggandets klimatpåverkan otänkbart. Nu är tonen en annan. Både byggare och myndigheter ser möjlighet att reglera byggnaders klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv. En del säger att det är nödvändigt.
Politik
I veckan meddelade bostadsministern att han är beredd att gå med på generösare bullerregler. Sabo är en aktör som är mycket positiv till ändringen. ”Vi kommer att kunna bygga trettio till fyrtio procent fler bostäder i bullerutsatta lägen”, säger Sabos Petter Jurdell.
Hållbarhet
I ett förslag från Boverket skulle det allmänna rådet som rekommenderar mätning som metod för att verifiera en byggnads energianvändning slopas. Förslaget fick massiv kritik från flera experter i branschen som menade att energikraven i BBR då blir tandlösa. Nu backar Boverket och meddelar att det allmänna rådet blir kvar.
Byggregler
Den svenska definitionen av nära nollenergibyggnader, NNE-byggnader, dröjer. Frågan har legat hos näringsdepartementet sedan juni 2015 då Boverket presenterade sitt förslag. Nu börjar branschen bli orolig. De nya reglerna ska börja gälla redan 2019 för vissa byggnader och företagen behöver tid på sig för att kunna anpassa sig.
Politik
Bostadsbyggandet peakar den närmaste tiden och intresset för kreditgarantier från byggherrar har ökat kraftigt. Enligt Johan Deremar, nationalekonom ansvarig för prognoser på Sveriges Byggindustrier, är det märkligt och skulle kunna tyda på att det finns mindre nogräknade aktörer i branschen ”som försöker tjäna en hacka”.
Bostäder
Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät visar att hela 240 kommuner i år bedömer att det råder underskott på bostäder på marknaden. Det är 57 kommuner fler än i 2015 års bostadsmarknadsenkät. "Det är en ökning på 30 procent vilket verkligen är ett skift uppåt", säger Hans-Åke Palmgren bostadsanalytiker på Boverket.
Stadsplanering
För att klara bostadskrisen i Sverige måste vi göra landets villaägare till byggherrar och därigenom stimulera den småskaliga byggbranschen. Det vill Kod Arkitekter som i en rapport till Boverket nu visar att det krävs en del ändringar i kommunernas detaljplaner för att detta ska bli möjligt.
Politik
Boverket har på uppdrag från regeringen undersökt möjligheten att lagstifta om dokumentation av byggprodukter och byggmaterial som används vid nybyggnation. Nu föreslår Boverket att byggherren enligt lag ska föra en så kallad loggbok i samband med vissa typer av byggprojekt.
Bostäder
Boverkets rapport om nyanländas boende målar upp en svart bild. För att klara krisen måste staten börja bygga för de fattigaste. "Sverige måste släppa den gamla ryggmärgsreflexen att bygga för alla", säger Micael Nilsson, huvudförfattare till rapporten på Boverket.
Debatt
Samtliga nya byggnader inom EU ska vara nära nollenergibyggnader från och med 2021 enligt EU-direktivet om byggnaders energiprestanda. I Boverkets rapport berörs dock inte att de nya stränga kraven för nybyggnad även kommer att tillämpas vid ombyggnad eller ändringar i befintliga hus enligt PBL, skriver Fastighetsägarna.
Bostäder
Boverket föreslår att tusentals tillfälliga modulbostäder byggs till asylsökande flyktingar och att staten ska stå för kostnaden. Ulf Perbo, före detta statssekreterare hos förre bostadsministern Stefan Attefall (KD), är kritisk och varnar för att detta riskerar att permanenta utanförskap.
Debatt
Ulf Perbo, tidigare statssekreterare hos före detta bostadsministern Stefan Attefall (KD), kommenterar den snabba omsvängningen när det gäller social housing. Från att ha varit en ickefråga går man nu till den extrema slutsatsen om temporära flyktingbostäder, skriver han.
Byggregler
Intresseföreningen SFFE, Svensk förening för förbrukningsmätning av energi, är kritisk till Boverkets rapport om individuell mätning av värme och varmvatten som kom i november 2014. Rapporten innehåller felaktiga beräkningar och antaganden, skriver föreningen i ett remissvar.
Bostäder
Nya regler för buller och en enklare detaljplaneprocess ska göra det lättare att bygga bostäder. Vid årsskiftet trädde en rad ändringar i Plan- och bygglagen, Plan- och byggförordningen, och i Miljöbalken, i kraft. Dessutom infördes en ny lag för kommunala markanvisningar. Men det dröjer innan ändringarna får effekt.
Byggregler
Boverkets utredning om den nya lagen om energimätning i byggnader visar att det inte är lönsamt med individuell mätning av värme i lägenheter. För tappvarmvatten kan individuell mätning vara lönsamt under vissa förutsättningar, men sannolikheten för det är alltför låg för att det ska vara ett krav.
Hållbarhet
Boverket skärper reglerna för energianvändningen i nya hus och inför en fjärde klimatzon. Samtidigt lättar man på reglerna för små lägenheter, upp till 35 kvadratmeter, i nya flerbostadshus. Avsikten med detta är att stimulera byggandet av ungdoms- och studentbostäder.