Byggcheferna är en branschförening för alla chefer och ledare inom samhällsbyggnadssektorn. I hela landet har de cirka 17 000 medlemmar från byggbranschen, installationsbranschen, fastighetsbranschen och andra delar av samhällsbyggnad.
Arbetsmiljö
Chefer som mobbar och chefer som blir mobbade. Både Byggnads och Byggcheferna har i olika enkätundersökningar identifierat mobbning och kränkningar på arbetsplatserna. Byggnads kräver mer myndighetskontroller medan Byggcheferna talar om samarbete och att en gång för alla göra upp med machokulturen.
Arbetsmiljö
”Säkerhetsarbetet har stagnerat,” säger Jeanet Corvinius, ordförande för Byggcheferna. Det påståendet baserar hon dels på att antalet dödsolyckor i branschen inte minskar, och dels på en ny rapport om branschens arbetsmiljöarbete från Byggcheferna. Av rapporten framgår bland annat att många chefer känner sig tvingade att tänja på arbetsmiljöreglerna för att hinna med. Chefsrollerna i branschen behöver ses över, anser Jeanet Corvinius.
Affärer i byggsektorn
Kvinnliga chefer på alla nivåer utom de högsta cheferna har genomgående högre lön än sina manliga kolleger. Det här är en utveckling som syntes redan för fem år sedan, och som håller i sig. Det visar statistik från Ledarna.
Affärer i byggsektorn
Fel, brister och skador i byggandet kostar samhället över 100 miljarder per år. Nu visar en ny studie att en stor bakomliggande orsak till miljardrullningen är bristande engagemang och motivation hos de anställda i byggprojekten.
Ledarskap
Coronakrisen har satt ledare i byggbranschen under hård press, visar en ny enkätundersökning gjord på uppdrag av Byggcheferna. Samtidigt vittnar resultaten om att pandemin också fört goda saker med sig och att branschen varit skicklig på att anpassa sig efter en helt ny situation.
Ledarskap
Det finns tecken på att kvinnliga byggchefer står sig bättre i lön gentemot kvinnor i andra branscher. I den senaste lönestatistiken från organisationen Ledarna är kvinnors medianlön samma som eller högre än männens i alla chefsgrupper utom en. I en grupp är kvinnornas medianlön nästan 7 000 kronor högre än männens.
Ledarskap
Det är stor skillnad mellan vad medarbetarna rankar som de viktigaste personliga egenskaperna i arbetslivet och vad cheferna sätter högst. Det visar den senaste undersökningen från Manpower och arbetsliv, Manpower work life med svar från 4 266 medarbetare och arbetssökande och 365 chefer i en online-undersökning.
Ledarskap
Insikten att många kvinnor samt minoritetsgrupper skräms bort från byggbranschen på grund av en exkluderande jargong och förlegade strukturer når allt fler. Problemen finns inte bara ute på byggarbetsplatserna, utan även inne på kontoren.