Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om byggforskning
Forskning
Tänk att kunna lagra energin från en solcellsanläggning på taket direkt i husets väggar, i stommen eller isoleringen till exempel, utan att behöva använda otympliga batterier? Ny svensk forskning kan göra det möjligt. Nu söker forskarteamet aktörer i byggbranschen som vill delta i ett pilotprojekt.
Forskning
Oron för att sprida cancerframkallande sexvärt krom har tidigare hindrat återanvändning av äldre betong, men en ny studie visar att det går att göra utan risk för att det farliga kromet läcker ut.
Teknik
Efter drygt 60 år har den gamla Kalixbron stängts för att ge plats för en ny. Men innan rivningen har den gamla bron fått stå i broforskningens tjänst. ”Det är en möjlighet som inte dyker upp alltför ofta”, berättar Gabriel Sas, professor och ämnesföreträdare i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet.
Karriär
Känns det segt att komma tillbaka till jobbet? Kanske dags att byta jobb? Faktum är att den som byter jobb ofta lär sig mer än den som stannar kvar på samma ställe, enligt en studie från Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet.
Arbetsmiljö
Byggnadsarbetare lägger stort ansvar på sig själva att jobba säkert. Men trots kunskap och rätt utrustning är det svårt att implementera säkra arbetssätt. Det visar en avhandling om säkerhetsarbetet i byggbranschen som nyligen lagt fram vid Luleå tekniska universitet.
Arbetsmiljö
Flera handhållna maskiner som är vanliga inom bygg är riktiga värstingar ur vibrationssynpunkt. Luckor i dagens ISO-standard gör att det saknas incitament för tillverkarna att åtgärda problemet. ”Det är tragiskt att så många drabbas av nervskador när vi vet att det går att bygga nästan vibrationsfria maskiner,” säger Hans Lindell, forskare på Rise.
Forskning
Betongbranschen jobbar just nu hårt för att ta fram betong med lägre klimatpåverkan. Men samtidigt finns en spridd åsikt om att nyare betong med slagg eller flygaska tar längre tid att torka. Detta finns det dock i dag inga belägg för, enligt flera experter i branschen.
Teknik
”Alla byggmaterial behövs”, brukar de diplomatiskt lagda säga när trälobbyn ryker ihop med betonglobbyn. Och inte ens den största träivrare har kunnat blunda för att all grundläggning i dag görs med betong. Men nu finns ett alternativ inom räckhåll – grundläggning med massivt trä.
Digitalisering
Stödet till innovation, forskning och utveckling inom den svenska samhällsbyggnadssektorn har vuxit stadigt under en följd av år. Under år 2020 lär det sammantaget uppgå till nästan 2 miljarder kronor. Trenden visar att stöden i allt högre grad riktar sig till hållbarhet och digitalisering.
Politik
Cirka 300 personer i samhällsbyggnadssektorn har deltagit i workshoppar, seminarier, utskottsarbete, enkäter och intervjuer för att ta fram synpunkter inför regeringens forskningspolitiska proposition som beräknas lämnas hösten 2020.
Forskning
Grönytor är en viktig del när nya bostadsområden och stadsdelar växer fram. Det finns många aspekter att ta hänsyn till: estetik, biologisk mångfald och skötsel. Ytterligare en aspekt är att det finns träd, buskar och blommor som är bättre och sämre för människorna som bor och vistas i området ur allergisynpunkt.
Forskning
Fem frågor till Cecilia Berlin, docent på avdelningen Design & Human Factors vid institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers. Hennes forskning fokuserar på socialt hållbara arbetsplatser, bland annat hur inslag av robotik påverkar en arbetsplats.
Forskning
Forskningsprojektet där trähustillverkaren Derome och deras varumärke A-hus tillsammans med Rise har tagit fram ett enfamiljshus som är energieffektivt och klimatsmart har nått sitt slut. Resultaten visar bland annat att energianvändningen i Forskningsvillan i Borås ligger tre gånger lägre än kraven i BBR.
Forskning
I Uppsala Science Park växer labb- och kontorsbyggnaden Hubben fram. Den delade entreprenaden uppskattas av flera aktörer som tycker att detta sätt att jobba på lett till oväntade möten och bättre samarbete. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2018.
Forskning
Det visar forskaren Torbjörn Glad, doktorand vid institutionen för fastigheter och byggande vid KTH, i sin rapport ”Mot samma mål? – om samspelet mellan kommun och byggherre i planprocessen” som nu publiceras inom ramen för Sveriges Byggindustriers forskningsprogram.
Forskning
Forskningen kring byggandets klimatpåverkan går vidare. Två tidigare forskningsprojekt har tittat närmare på två specifika forskningsobjekt. Nu har den tredje etappen av forskningsprojektet, som är helt neutralt för materialval, inletts. Studien finansieras av SBUF, IVL:s forskningsfond och de medverkande bolagen.
Forskning
En ny expertrapport tar sikte på hur ett ökat samspel mellan staten och kommunerna ska resultera i att det byggs mycket fler bostäder för hushåll med låga inkomster. Rapporten kräver bland annat kommunerna planerar och tar ansvar för hur en socialt hållbar bostadsförsörjning ska uppnås.
Forskning
Byggmaterial och hela hus har redan skrivits ut på olika håll i världen. I Umeå pågår just nu ett samarbete mellan universitetet och branschen om hur träbaserade printmaterial skulle kunna användas som råvara för utskrifter som går att använda i svenska byggnader.
Forskning
Klimatforskningen har gjort stora framsteg de senaste dryga 40 åren, vilket får allt större praktisk betydelse för alla som deltar i samhällsbyggandet. Men exakt vad vet man? Och vilka är alternativen för den som vill bygga nytt, bygga om eller klimatanpassa hus och infrastruktur? Om detta skriver Johnny Kellner i sin nya bok.
Forskning
En ny rapport från Sabo som släpptes i dag, onsdagen den 7 december, visar på ett tydligt problem med konkurrens vid allmännyttans upphandlingar. Rapporten listar 13 punkter som kan göra det lättare för utländska bolag att etablera sig i Sverige.
Forskning
Hur effektivt görs ombyggnationer? Jämfört med nyproduktion är mätproblemen betydligt större, beroende på invanda arbetssätt men också svårigheter att ta IT-stöd i praktiskt bruk. Det innebär att parterna i byggprocessen bara har en vag uppfattning effektiviteten, traditionella mätmetoder räcker inte till.
Forskning
Efter flera år av forskning och tvärvetenskapligt samarbete inom Positive Footprint Housing var det i dag dags att ta det första spadtaget för bostadsrättsföreningen Viva på Guldheden i Göteborg. Göteborg Energi bidrar med smart lagring av solenergi i elbussbatterier, värmelager och växling mellan fjärrvärme och bergvärme.
Forskning
Klyftorna mellan rikare och fattigare områden är ett växande problem anser en majoritet, 60 procent, av invånarna i Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Helsingfors enligt en stor undersökning som NCC beställt av United Minds. Dessutom upplevs många miljöer i städerna som direkt otrygga.
Forskning
Ett team bestående av bland annat forskare vid Cambridge University i England har tagit fram ett förslag på en 300 meter hög skyskrapa för Londons innerstad – med en stomme av trä. Teamet presenterade förslaget för Londons borgmästare förra veckan.
Forskning
Forskningen ska göra Sveriges byggnader energieffektivare. Nu fördelas 54 miljoner kronor inom forskningsprogrammet E2B2 till 19 forskningsprojekt som på olika sätt som på olika sätt inriktar sig på energieffektivisering i det svenska beståndet.
Forskning
Forskarvärlden är förhållandevis enig – ur klimatsynpunkt är hus med trästomme bättre än hus med betongstomme. Det visar en ny forskarrapport som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, tagit fram som en vägledning för kommuner som planerar nybyggnation av lokaler.
Forskning
Hus som rivs för att lämna plats för odling, bostäder på vattnet, mindre boyta per person. Det är idéer för hur bostadssituationen skulle kunna se ut i ett hållbart Sverige utan tillväxt. Just nu pågår forskning på bland annat KTH och Chalmers kring fyra vilda scenarier för en värld där BNP inte nödvändigtvis måste öka.
Forskning
Enligt en färsk undersökning gjord av undersökningsföretaget Yougov på uppdrag av VVS-företaget Geberit uppger ungefär lika stor andel av de svarande att de kommer att anlita hantverkare i samma utsträckning som tidigare, som att de inte kommer att göra det – 42, respektive 41 procent.
Politik
Regeringen har beviljat ett bidrag på 210 000 kronor till Sveriges Byggindustrier för ett pågående forskningsprojekt. Projektet är en livscykelanalys av ett flerbostadshus med trästomme och genomförs tillsammans med ett antal byggherrar, entreprenörer samt Svenska miljöinstitutet, IVL, och Kungliga Tekniska högskolan, KTH.
Forskning
I logistiksammanhang ligger fokus ofta på byggentreprenörernas situation. Samtidigt står installatörer och andra underentreprenörer för merparten av allt arbete på en byggarbetsplats. Men nu finns en ny studie som belyser bygglogistik ur underentreprenörernas perspektiv.
Forskning
Flera studier har på senare tid visat att byggmaterial står för en mycket stor del av en byggnads totala klimatpåverkan sett till hela livscykeln. Nu har bland annat SBUF beviljat stöd till ytterligare en studie. Den här gången blir det en närmare titt på ett hus med stomme av trä.
Forskning
Vinnova, Energimyndigheten och Formas satsar gemensamt 430 miljoner kronor på fem nya strategiska innovationsprogram. En stor andel av pengarna, cirka 200 miljoner kronor, ska gå till Smart Built Environment, ett strategiskt forskningsprogram för att utveckla digitaliseringen inom byggsektorn.
Forskning
NCC är en av aktörerna i en nystartad innovationshubb inom hårdvara, som drivs av Things vid KTH i Stockholm. Byggföretaget hoppas att samarbetet med de nystartade innovationsrika företagen i plattformen ska leda till effektivare byggnader och bättre byggprocesser.
Forskning
Om fyra år ska ett Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm vara klart enligt planerna. Nu har Stockholmarna möjlighet att ta del av planerna i en så kallad dialogpaviljong på Nybroplan i Stockholm. Går planerna i lås kan spaden sättas i backen nästa år.
Forskning
Nu är juryarbetet för tävlingen Byggopus igång. I år deltar 29 examensarbeten från landets tekniska högskolor och ingenjörsskolor, vilket är rekord. Ämnena är spridda och handlar om till exempel certifieringssystem, trähusbyggande, slaggcement och ungdomsbostäder.
Olyckor
Varje år dör omkring tio personer i yrkessjukdomen silikos i Sverige, mer känd under namnet stendammslunga. Inom kort startar en studie som ska ta reda på vad som orsakar sjukdomen, vilka yrkesgrupper som drabbas och i vilka miljöer de vistas.
Forskning
Lärarbristen på utbildningarna av högskoleingenjörer kan inom några få år att bli en rejäl broms för byggandet, varnar Per Roald, programansvarig på Byggteknik och design på KTH. "På sikt påverkar det i stort sett varje enskilt konsult- och byggföretag. Men de sitter också själva på problemets lösning", säger han.
Ledarskap
Anna Sander blir till våren ansvarig för forsknings-, utvecklings- och innovationsstrategier (FoI) i konsultföretaget WSP. "Mitt nätverk och min bakgrund från ledande befattningar i olika världar, privata och offentliga, är nog det som gjorde att WSP ville anställa mig", säger hon.
Forskning
Endast sju skolor i landet har beviljats teknikprogrammets fjärde år med samhällsbyggnadsinriktning. "Vi har fått många indikationer från våra partnerföretag att studenter med gymnasieingenjörsexamen kan hjälpa till att fylla det stora kompetensbehovet inom byggbranschen", säger Madleen Thyrén, rektor för Nackademin.
Forskning
Alla ingenjörshögskolor och tekniska högskolor med byggprogram har fått en inbjudan till tidningen Byggindustrins tävling om bästa examensarbete, Byggopus. Tävlingen riktar sig till studenterna i avgångsklasserna och är uppdelad i 30 hp och 15 hp samt 30 hp arkitektur.
Forskning
Sedan i hösten 2013 står ett exemplar av Villa Solgläntan från trähustillverkaren Derome och deras varumärke A-hus på forskningsinstitutet SP:s område i Borås. Villan är ett fullskaligt forskningslabb för energieffektivt och fuktsäkert byggande.
Forskning
I Umeå sjuder det av byggverksamhet detta år när staden är kulturhuvudstad. I november invigs bland annat det nya kulturhuset, som har mycket goda möjligheter att bli stadens stolthet. En betydande del av byggnaden ägnas åt det nya biblioteket och utställningsytor. Men ingenting sker slumpmässigt.
Forskning
Bara 20 procent av tiden under en arbetsvecka används under själva byggskedet. Resten av tiden, 80 procent, står bygget stilla, enligt Chalmersprofessorn Per-Erik Josephson som nyligen publicerade sina rön i en vetenskaplig artikel i Journal of Construction Management.
Forskning
Energimyndigheten och IQ Samhällsbyggnad startar ett gemensamt forskningsprogram om energieffektivisering av byggnader. Energimyndigheten satsar 140 miljoner kronor och branschens aktörer ska bidra med motsvarande belopp.
Forskning
Missbruk av själva ordet partnering. Det verkar vara förklaringen till konceptets låga betyg i rapporten ”Produktivitetsläget i svenskt byggande 2013” som presenterades i Byggindustrin 25/2013. Det menar flera aktörer med lång erfarenhet av partnering.
Forskning
När prinsessan Lilian i mars 1998 för första gången delade ut tidningen Byggindustrins pris om bästa examensarbete var det stor fest. Tävlingen har allt sedan dess arrangerats varje år och i stort sett alla de universitet, ingenjörshögskolor och tekniska högskolor som tävlade 1998 deltar fortfarande.
Forskning
Ett nätverk har bildats för tungt, murat och putsat byggande. En forskargrupp vid Lunds tekniska högskola har tagit initiativet tillsammans med några företag. Nätverket kan komma att få stor betydelse för utvecklingen av murade byggnader.
Forskning
Inom byggsektorn har begreppet partnering legat högt upp på den strategiska agendan i 10–15 år. Ändå händer det inte så värst mycket. Ofta stannar det vid en tidig samverkan mellan byggherre, entreprenör och eventuellt en arkitekt. Det där med långsiktighet och samverkan med leverantörer kommer bort. Professorerna Lars-Erik Gadde och Anna Dubois på Chalmers har undersökt vad som hänt.