Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om byggkonjunktur
Politik
Ritningarna är på plats och småhusbranschen står redo att leverera nödbostäder till Ukraina. Nu fattas bara regeringens beslut. “Nu har vi chansen att hjälpa Ukraina, samtidigt som det skulle bidra till att hålla den svenska småhusbranschen flytande”, säger Joakim Henriksson, vd Obos Sverige.
Konjunktur
Byggfaktas byggstartsindikator steg i december, där ett fortsatt fallande bostadsbyggande mer än väl kompenseras av ett ökat övrigt byggande. Men de kraftigt stigande byggkostnaderna ställer till det i statistiken.
Affärer i byggsektorn
Byggbranschens företag har jobbat stenhårt med att kapa sina kostnader under 2022. Det visar Byggindustrins enkät, där företag summerar året som har gått och hur de ser på kostnadsutvecklingen året som kommer:
• Bara fast pris i offerterna
• Översyn av leverantörsstrukturerna
• Nya marknader
• Kraftig ökning av renoveringar med energifokus
Bygghistoria
Nyproducerade bostäder i attraktiva lägen har blivit JM:s signum. De är långt ifrån ensamma, men de kan med gott samvete hävda att de var först. Följ med på en historisk resa med alexanderhugg, finanskris, socialism och superlobbyism som huvudingredienser.
✓ "Ja, Johan. Det här blir som att sälja isglass på Grönland."
✓ Branschens förnekelse under krisåren: "Det var lite av en drogtillvaro."
✓ Rädslan för ett Skanska-uppköp: "Skulle inte bli någon win-win."
Bostäder
HSB har infört avgiftsrabatter på sina nyproduktionsprojekt i Stockholm. Enligt bostadsjätten handlar det om att vilja hjälpa till i ett svårt läge snarare än att projekten skulle vara svårsålda.
– Det har mottagits mycket positivt, säger Linda Younes på HSB.
Konjunktur
Nya prognoser från Euroconstruct visar på mycket svag tillväxt för de europeiska bygg- och anläggningsmarknaderna under de kommande två åren. En ljusning kan skönjas först 2025. Sverige och Finland utmärker sig som de två länder där byggtakten sjunker allra mest.
Konjunktur
Byggkostnadsindex för flerbostadshus i Sverige ökade 1,3 procent i oktober jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år ökade byggkostnaderna 15,3 procent. Det visar statistik från SCB.
Konjunktur
Hög inflation och stigande räntor får bygginvesteringarna i Sverige att sjunka 10 procent nästa år, där ett kraftigt fallande bostadsbyggande är det största sänket. Det fallande bostadsbyggandet medför tillsammans med en minskad hushållskonsumtion dessutom att Sverige går in i en recession under 2023.
Konjunktur
Efter förhandlingar med facket står det klart att 80 personer av de 100 som varslas från Lindbäcks Bygg jobbar i fabriken. Samtidigt kommer uppgifter om att en fastighetsaffär mellan bolaget och Piteå kommun kan ha varit olaglig.
Konjunktur
Bostadsbyggandet kommer minska med 25-30 procent 2023, jämfört med toppåret 2021, enligt Veidekkes senaste rapport.
”Då går kalkylen helt enkelt inte ihop”, säger Lennart Weiss, analyschef på Veidekke.
Konjunktur
Svängningarna på exportmarknaden för byggmaterial har varit stora. Ena halvåret upp, det andra halvåret ned. Byggindustrin har pratat med två säljchefer inom trävarubranschen som berättar om läget just nu.
Konjunktur
Elteknikbolaget NEAB, med 65 anställda på flera håll i landet, har gått i konkurs. ”Det var ett turnaround case som vi inte hann vända”, säger Stefan Ölander, vd för Soltech som förvärvade bolaget för ett år sedan.
Ledarskap
Vad kan vi lära av krisen som drabbade branschen på 1990-talet? Och vilka är parallellerna till dagens oroliga marknad? Vi har pratat med tre byggare som minns.
■ Viktigaste erfarenheterna: ”Som ledare får man vara uppmärksam”
■ De positiva effekterna på branschen: ”Kriser är heller inte bara negativa”
■ Så illa blir det den här gången: ”Jag tror att det blir mer än en krusning på ytan”
Konjunktur
Jan Henriksson, vd Q-gruppen i Stockholm, förbereder sig på en kärv marknad. Men än så länge märks inte någon inbromsning i verksamheten. Tvärtom fortsätter Q-gruppen i Stockholm att rekrytera.
Konjunktur
Lindbäcks Bygg har hamnat i en perfekt storm där den industriella trähusbyggaren behöver varsla mitt under en pågående omorganisation. Mikael Brandt, vd på Lindbäcks Bygg, saknar initiativ från politiken för att hålla byggandet i gång när investeringsviljan minskar.
Konjunktur
Botrygg har pausat planerna på 300 bostadsrätter i Göteborg och Stockholm. Kombinationen av höjd ränta och ökade byggkostnader får bostadsutvecklaren att avvakta med byggstart. Redan påbörjade projekt rullar på, men om utvecklingen inte vänder under 2023 ser vd:n Adam Cocozza risker både för de enskilda bolagen och för branschen i stort.
Affärer i byggsektorn
Ledarskap i kristid och svensk byggkonjunktur i ett vägskäl. Solcellssatsningar i Sverige och hållbara bostadsområden i London. Detta och mycket mer hittar du i Byggindustrin nummer 8, som nu börjar dyka upp hos dig som är prenumerant.
Konjunktur
Energikrisen eldar på inflationsbrasan i kommunerna. Markaffärerna har frusit till is och nästa månad ryker nya projekt i flera budgetar. Nu vill Sveriges kommuner och regioner att den nya regeringen ska agera snabbt: ”Det står helt stilla”.
✓ Stryker projekt ✓ Ingen vill köpa mark ✓ Budgethets ✓ Neddragningar
Konjunktur
Pressen på byggbranschens aktörer är fortsatt hög med inflation, räntehöjningar och stigande material- och energipriser. Johan Skoglund, vd för JM, beskriver det som en trippelsmäll för branschen. För Byggindustrin berättar han om orosmolnen inför hösten och våren, samt vad politikerna kan göra för att hålla branschen flytande.
Konjunktur
En färsk analys från Prognoscentret konstaterar att svensk byggmarknad befinner sig mitt i en kraftig nedgång. Enligt analysen är det en giftig cocktail av skyhöga byggkostnader, utbudsstörningar, annalkande energikris samt inflation som förstärker den avmattning som syntes redan i våras.
Affärer i byggsektorn
Efter en period av skyhöga materialpriser börjar flera marknader stabiliseras. Men det återstår en osäkerhet som kan slå hårt mot flera produktgrupper: Gaspriserna.
”Som svensk hade man kanske inte så bra kläm på hur det kunde slå”, säger Beijer Byggmaterials inköpsdirektör Peter Sjöström.
Dessutom: ✓ Materialen som blir dyrare. ✓ De som blir billigare.
Konjunktur
Sveriges småhustillverkare har drabbats hårt av den senaste tidens kostnadsökningar. Nu tvingas Anebyhusgruppen lägga ner sin produktion av kundunika nyckelhus och varslar därför 75 personer.
Konjunktur
Byggstarterna i Sverige sjönk i juli och tillsammans med kraftiga nedrevideringar tidigare i år tecknar det en helt ny bild av byggandet av fastigheter. Nu sjunker byggstarterna i stället för att fortsätta uppåt, drivet av ett ras för bostadsbyggandet. Det visar analysföretaget Byggfaktas byggstartsindikator.
Konjunktur
De nordiska byggmarknaderna ligger nära varandra och har mycket gemensamt. Men olikheterna i ländernas ekonomiska system ger olika prognoser för byggandet de kommande åren. Så här ser utsikterna ut för Sverige, Norge, Danmark och Finland.
■ Landet som investerar mest per invånare.
■ De satsar mest på anläggning.
■ Bostadsstrategierna som ger svängningar.
Konjunktur
Den senaste tidens extrema prisutveckling inom byggbranschen sätter sina spår även i beställarledet. Örebrobostäder har både tvingats dra i nödbromsen för ett rotprojekt och beslutat att skjuta alla sina planerade nybyggnadsprojekt på framtiden.
Konjunktur
Byggkostnaderna skenar. Byggmaterial, el och drivmedel ökar i pris. Samtidigt råder materialbrist och räntorna stiger. Situationen är extrem och nu varnar Sveriges Allmännytta för att det blir näst intill omöjligt att bygga nya bostäder med hyror som de flesta har råd att betala.
Affärer i byggsektorn
Cementbrist, stigande materialpriser och stigande räntor leder till kraftigt minskat byggande i år och nästa år. Det är en dyster prognos över byggandets utveckling och svensk ekonomi i sin helhet som Byggföretagen levererar i dag.
Konjunktur
I dag, måndag, presenterar Byggföretagen sin prognos över byggbranschens utveckling de kommande åren – men det är en prognos utan siffror för framtiden. ”Vi har valt att inte göra någon utsaga om 2022. Läget är alldeles för osäkert”, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på Byggföretagen.
Konjunktur
För Peab Asfalt/Swerock är det en självklarhet att jobba med hållbarhetsperspektivet. Men Jörgen Johansson, regionchef för Peab Asfalt/Swerock Väst, och ordförande i byggföreningen Göteborgsregionen Södra Älvsborg tycker att tempot i omställningen bör öka ännu mer och att branschen behöver tydligare kravställningar, rätt incitament och starkare drivkrafter.
Konjunktur
Byggbranschen växlar upp i år trots pågående pandemi. Framförallt är det bostäder som drar upp investeringsvolymerna, men även anläggningsinvesteringarna är fortsatt höga, visar Byggföretagens konjunkturrapport som släpps i dag.
Konjunktur
Hyresrätter och anläggning är motorn som hjälper upp svensk byggbransch just nu. För övrigt ser det ganska mörkt, enligt Fredrik Isaksson, chefsekonom hos Byggföretagen.
Konjunktur
Det händer mycket i byggbranschen just nu och en hel del går att läsa om i bolagens kvartalsrapporter. Men allt är inte corona. Även om många talar om affärer som, om inte avbrutits men i all fall fördröjts, på grund av pandemin, så handlar mycket av förändringarna om processer som satts i gång redan tidigare.
Konjunktur
Bostadsbyggandet går bättre än väntat, men sämre än önskat. Och nedgången för lokalbyggandet, både det offentliga och privata fortsätter att minska, enligt Byggföretagens färska konjunkturprognos.