Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Byggnads
Konjunktur
Hur mycket kan kostnadsinflationen dämpas? Och hur går det med de hårt pressade byggaktierna nästa år? Byggindustrin tar tempen på de stora ekonomiska knäckfrågorna för 2023.
✓ Konjunkturen: Så påverkas byggandet när hushållen pressas. ✓ Byggkostnaderna: Det här håller emot när materialpriserna sjunker.
✓ Börsbolagen: Faktorerna som kan rädda byggaktierna nästa år.
Byggavtal & Löner
Under torsdagen kom beskedet att Byggnads beslutat att ställa sig bakom LO-samordningen i årets avtalsrörelse. Vilket innebär att förbundet går fram med gemensamma lönekrav tillsammans med en rad andra LO-förbund, det framgår av ett pressmeddelande.
Byggavtal & Löner
Arbetsmarknadens parter står inför en svår situation. För första gången sedan Industriavtalet slöts på 1990-talet prövas det under hårt inflationstryck. Hur stora reallönesänkningar kan löntagarna acceptera? Och hur stora löneökningar kan företagen hantera i den nya verkligheten med skenande kostnader, energikris och en annalkande lågkonjunktur?
Byggavtal & Löner
Än så länge ställer sig Byggnads bakom LO-samordningen, men Johan Lindholm, förbundsordförande, utesluter inte att de bryter sig ur. För Byggindustrin berättar han att Byggnads jobbade för en högre nivå på löneökningen än 4,4 procent. Helst hade han sett ett avtal där samtliga på arbetsmarknaden får lika mycket i lönepåslag i kronor.
Arbetsmiljö
Fem år har gått sedan uppropet #SistaSpikeniKistan i byggbranschen, men en ny undersökning från byggnads visar att problemen med sexuella trakasserier i byggbranschen består. Nu kräver faByggnads att arbetsgivarna tar krafttag kring den psykosociala arbetsmiljön.
Politik
På tisdagen presenterade Ulf Kristersson sin nya regering. Byggnads lyfter bland annat ett återinfört investeringsstöd och värnandet av skyddsombuden som viktiga frågor framåt. Byggföretagen tycker att några av deras prioriterade områden finns med i Tidöavtalet – men att det fortfarande finns mer att göra.
Arbetsmiljö
Chefer som mobbar och chefer som blir mobbade. Både Byggnads och Byggcheferna har i olika enkätundersökningar identifierat mobbning och kränkningar på arbetsplatserna. Byggnads kräver mer myndighetskontroller medan Byggcheferna talar om samarbete och att en gång för alla göra upp med machokulturen.
Politik
Prata mer om oss. Men vi vill inte bli en valfråga. Det är byggbranschens budskap till politikerna inför valet 2022. Det kan låta motsägelsefullt men är helt i linje med det som branschen länge önskat sig - långsiktiga spelregler förankrade i blocköverskridande samarbeten.
Byggavtal & Löner
LO, PTK och Svenskt Näringsliv har signerat det så kallade huvudavtalet, som ligger till grund för förändringarna i Lagen om anställningsskydd (LAS). Byggnads är ett av förbunden som ställt sig utanför överenskommelsen och förbudsordförande Johan Lindholm är kritisk till förändringarna som görs.
Brott & straff
Byggnads gjorde sig inte skyldiga till otillåten stridsåtgärd när man uppmanade företag anslutna till Byggföretagen att avsluta sina avtal med företaget PME. Det slår Arbetsdomstolen (AD) fast i en ny dom.
Debatt
Det är dags att gå hela vägen mot hållbar bemanning inom byggbranschen. Byggnads och Byggföretagen måste täppa till kryphål i byggavtalet som gör det möjligt fortsätta anlita utländsk arbetskraft med orättvisa villkor, skriver Katrin von Jahf, vd EHRAB.
Byggavtal & Löner
Byggstrejk hotar. Om parterna inte kommer överens bryter byggstrejk ut i morgon fredag. Erfarenheter från byggstrejken 2016 visar att en strejk kostar cirka 100-200 miljoner kronor om dagen. De visar också att företagen drabbas av kostnader redan innan strejken bryter ut.
Debatt
Strejkvarslet handlar inte om lön, det handlar om att minska arbetsplatsolyckorna och dödsfallen samt om att få bort fuskande företag och öka jämställdheten inom bygg, skriver Johan Lindholm, Byggnads ordförande.
Byggavtal & Löner
Ett nytt byggavtal ska vara klart innan 15 november. Men om det skulle sluta i strejk behöver det inte bara vara av ondo, hävdar forskaren Christer Thörnqvist: ”I Sverige är vi lite för rädda för arbetsmarknadskonflikter. Men de kan leda till att kommande avtal går smidigare”.
Byggavtal & Löner
Det har gått tre år sedan byggavtalet förhandlades sist. Nu är en ny avtalsförhandling i full gång. Tidningen Byggindustrin träffade Byggnads Johan Lindholm och Byggföretagens Mats Åkerlind för att känna av stämningen.
Anläggning
Nya tunnelbanan i Stockholm och Trafikverket inför minimikrav vad gäller lön, arbetstid och semester vid upphandlingen av nya entreprenader.
”Vi står inför att handla upp nya tunnelentreprenader för tiotals miljarder kronor och då vill vi ha detta på plats innan vi drar i gång”, säger Niklas Bergman, förvaltningschef på Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana.
Byggavtal & Löner
”Vi kan inte ha parter som uppträder på det här sättet, det är inte rimligt”, säger Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind. ”Jag är förvånad över skramlet från Byggföretagen”, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Byggavtal & Löner
Byggnads ser förutsättningar för en lugn avtalsrörelse 2017. Skillnaden är stor jämfört med 2016. ”Man kan säga att vi nådde kulmen då. Vi pratar på ett helt annat sätt i dag”, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Byggavtal & Löner
Tre av fem fackförbund inom 6F har varslat om konflikt i de pågående avtalsförhandlingarna. Två varsel redan har lösts ut. Målarna och Byggnadsarbetarna har gått ut i strejk och Seko, som också är ett av fackförbunden som ingår i sammanslutningen 6F har varslat om konflikt.
Byggavtal & Löner
I det nya medlarbudet gjordes inga ändringar i Byggavtalet för ackorden. Medlarna lade ett lönebud exakt lika med märkets 2,2 procent. "När Byggnads nu sagt nej trots detta är det uppenbart att de tänker spräcka märket", säger Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd för Sveriges Byggindustrier.
Byggavtal & Löner
I dag har Sverige Byggindustrier, BI, och Byggnadsarbetareförbundet, Byggnads, växlat krav inför avtalsrörelsen 2016. ”Jag vill inte kommentera Byggnads krav i nuläget. Men jag kan säga att det är omfattande och väldigt kostsamma krav”, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.
Debatt
”Vi har gjort en hel del, men mer behöver göras för att kvinnor ska inkluderas bättre. Ett bevis på det är att arbetslösheten bland kvinnor i Byggnads a-kassa procentuellt sett är dubbelt så hög som bland män”, skriver Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.
Byggavtal & Löner
Huvudkraven som 6F, (Byggnads, Målarna, Elektrikerna, Fastighetsanställdas förbund och Seko) enats om är löneökningar på minst 800 kronor i månaden och 3,2 procent räknat på avtalsområdets genomsnittsförtjänst. Utöver detta kommer förbunden under februari att presentera egna tillkommande krav.
Affärer i byggsektorn
Parterna i det tidigare så tvistedrabbade Östergötland, NCC, Skanska, Peab och Byggnads, är enligt medlaren i senaste avtalsrörelsen, Malte Eriksson, mycket nära en uppgörelse som går ut på att de senaste årens tillämpade förhandlingsmodell får en fortsättning.
Byggavtal & Löner
En uppgörelse har nu träffats för samtliga 28 tvister mellan Byggnads och NCC i väst. Det står klart sedan parterna möttes i tisdags i förra veckan. "Vi har gemensamt tagit ett stort kliv framåt på det här sättet. Jag hoppas att det håller i sig", säger Klas Synnergren, HR gruppchef för avtal och löner inom NCC Syd.
Politik
Almedalen måndag: Efter tio års flitig samverkan och politikerpåverkan kan en av landets bäst fungerande lobbygrupper börja pricka av sina framgångar och glädja sig åt att mer är på gång. Lobbyisterna är Byggbrans Samverkan, BBIS, som samlar 12 arbetsgivar- och fackförbund.
Bygghistoria
Oenigheten om löneformerna hos NCC i Västsverige fick sin slutpunkt härom veckan när NCC beslutade att höja lönen för 150 yrkesarbetare. Konflikten i Västsverige har följt i spåren på de många lönekonflikterna i Östergötland. Där har konflikterna lagt sig helt, tack vare en partssammansatt arbetsgrupp.
Politik
Regeringen beslöt på måndagen, 22 december, att låta en särskild utredare undersöka möjligheterna att införa villkor från kollektivavtal som förutsättningar för deltagande i offentliga upphandlingar. Utredaren ska även lämna förslag på hur sådana bestämmelser ska formuleras.
Debatt
”Om välfärden ska bli bättre måste Sverige satsa på utbildning och ökat företagande. Det innebär också att få till stånd den infrastruktur i form av järnvägar och vägar som är en förutsättning för tillväxten”, skriver Johan Lindholm, Byggnads, Janne Rudén, Seko, och Ola Månsson, Sveriges Byggindustrier.
Infrastruktur
Målen är de samma när Byggnads och Sveriges Byggindustrier, BI, ska drömma om framtidens byggbransch. Vi ska bygga fler bostäder och mer infrastuktur. Vi ska tänka hållbarhet, ordning och reda på arbetsplatserna och mångfald bland arbetstagarna. Men arbetsgivare och fack har olika recept för att nå dit.