Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om energieffektivisering
Affärer i byggsektorn
Byggbranschens företag har jobbat stenhårt med att kapa sina kostnader under 2022. Det visar Byggindustrins enkät, där företag summerar året som har gått och hur de ser på kostnadsutvecklingen året som kommer:
• Bara fast pris i offerterna
• Översyn av leverantörsstrukturerna
• Nya marknader
• Kraftig ökning av renoveringar med energifokus
Konjunktur
Effektbrist och skenande elpriser är två av flera orosmoln inför vintern. Hur påverkas byggföretagen av situationen? Och vilka åtgärder vidtar de för att minska sin elförbrukning? Byggindustrin har ställt frågan till några av landets byggentreprenörer.
Debatt
Rysslands anfallskrig mot Ukraina, skenande energipriser och skyhög inflation håller på att sända oss rakt in i en lågkonjunktur. Det blir en utmaning för oss alla, men för installationsbranschen innebär detta svåra läge samtidigt en möjlighet att på allvar komma i gång med energieffektiviserande åtgärder, skriver Assemblins vd Mats Johansson.
Hållbarhet
När regeringen skickar ett nytt förslag på återställningsplan efter pandemin till EU ersätts stora satsningar på fastigheters energieffektivitet förändringar som ger uppdrag, intäkter och jobb i bygg- och anläggningssektorn. För fastighetssektorn kvarstår förlorade miljarder för energieffektivisering.
Hållbarhet
Hittills har runt 50 miljoner kronor betalats ut i energieffektiviseringsstöd som försvann vid årsskiftet. Tidningen Fastighetsnytt har gjort en sammanställning som visar att 13 bolag av totalt 37 har tilldelats miljonbelopp. Här är hela listan.
Hållbarhet
Vid årsskiftet försvann energieffektiviseringsstödet för flerbostadshus fast EU-medel fanns att hämta. Nu begär flera fastighetsbolag i landet att stödet ska återinföras så att tyngre energiåtgärder kan verkställas. Men budgetpartierna vägrar att rucka på omprioriteringen igen.
Debatt
Utvecklingen i norr kommer att bli en väckarklocka för regionala beslutsfattare vad gäller eltillgången. Den el som produceras i norr kommer också att behövas i norr, skriver WSP:s vd Håkan Danielsson, det måste resten av landet ta höjd för.
Hållbarhet
Arbetet att minska byggsektorns energianvändning är otillräckligt. Det slår en forskargrupp under ledning av IVL, Svenska miljöinstitutet fast.
”Det behövs mer arbete för att koppla de befintliga klimatmålen med realistiska och genomförbara åtgärder, säger Érika Mata, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Krönika
Kan byggbranschen ytterligare säkra bidraget till det nationella målet om reducerad energianvändning i Sverige med 50 procent 2030 jämfört med 2005? Viktor Ginner, programledare för Snåret, Svensk Byggtjänsts podcast, skriver om vad som krävs för att nå målen och om skärpningarna i Boverkets byggregler (BBR).
Hållbarhet
Energieffektiviseringen och renoveringen av miljonprogrammet i Linero i Lund har fått stå modell i EU-projektet Cityfied. Men för fastighetsägaren LKF – och hyresgästerna – var det bara en liten del av omvandlingen. Arbetet började långt innan Cityfied blev till och pågår än i dag, även om EU-projektet avslutades i april.
Hållbarhet
I ett förslag från Boverket skulle det allmänna rådet som rekommenderar mätning som metod för att verifiera en byggnads energianvändning slopas. Förslaget fick massiv kritik från flera experter i branschen som menade att energikraven i BBR då blir tandlösa. Nu backar Boverket och meddelar att det allmänna rådet blir kvar.
Debatt
Riksdagen antog 2014 lagen om energimätning att börja gälla från 1 juni 2016 men regeringen har ännu inte gett besked om den ska påverka fastighetsbranschen, konstaterar Fredrik von Platen. Han föreslår att de boende ska bekosta insatser för individuell mätning men också få vinsterna av lägre förbrukning.
Hållbarhet
I somras trädde lagen om energikartläggning i stora företag, EKL, i kraft. Trots att företagen måste påbörja kartläggningsarbetet snarast för att inte missa hålltiderna i lagens införande är det fortfarande oklart både hur byggföretagens kartläggning ska gå till och hur många företag som berörs.
Affärer i byggsektorn
Nu tar Stockholmshem ett nytt grepp för att rusta upp fastigheter byggda under miljonprogrammet. De har tecknat ett ramavtal om strategisk partnering med NCC Construction, JM Entreprenad och Byggpartner i Dalarna. Avtalet omfattar en satsning på 500 miljoner kronor under en treårsperiod.
Debatt
Det krävs kraftiga statliga åtgärder för att energieffektivisering av bebyggelse ska sprida sig på bred front i Sverige. Det konstaterar nationalekonomen Richard Murray i en rapport för tankesmedjan Global utmaning. Enligt hans rapport har energianvändningen i byggnader i princip varit oförändrad de senaste 40 åren.
Byggregler
Nio energi- och miljöexperter framför kritik mot de svenska byggreglerna i en debattartikel i DN. Experterna vill ha teknikneutrala krav och varnar för att de svenska reglerna kan bryta mot EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda.
Affärer i byggsektorn
Kommunerna och landstingen har minskat energianvändningen i ägda bostäder och lokaler med fem procent sedan år 2009. Det motsvarar 1 miljard kronor i minskade energikostnader årligen. Det framgår i rapporten ”Öppna jämförelser – Energi och klimat 2014” från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Energimyndigheten.
Byggregler
Intresseföreningen SFFE, Svensk förening för förbrukningsmätning av energi, är kritisk till Boverkets rapport om individuell mätning av värme och varmvatten som kom i november 2014. Rapporten innehåller felaktiga beräkningar och antaganden, skriver föreningen i ett remissvar.
Forskning
Sedan i hösten 2013 står ett exemplar av Villa Solgläntan från trähustillverkaren Derome och deras varumärke A-hus på forskningsinstitutet SP:s område i Borås. Villan är ett fullskaligt forskningslabb för energieffektivt och fuktsäkert byggande.
Politik
Vara kommuns kommunala bostadsbolag, Vara Bostäder, investerar cirka tio miljoner kronor för att energieffektivisera bolagets fastigheter. De använder affärsmodellen EPC, en variant av offentlig-privat samverkan som börjar slå igenom i Sverige.