Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Förbifart Stockholm
Affärer i byggsektorn
Entreprenörerna jobbar, och fakturerar, för fullt på Förbifarten. Läs hur mycket bland annat Skanska, NCC, Implenia, AF Gruppen, Comsa, Hochtief, Züblin, Strabag och Subterra har fått betalt fram tills nu.
Infrastruktur
AF Gruppen har fått nära 2,5 miljarder på löpande räkning och Implenia en miljard extra. Anders Selström, Trafikverkets chef för Stora projekt, kommenterar listan över beloppen som betalats ut hittills.
Anläggning
200 meter återstår, men det är fortfarande mycket som är ovisst om sträckan som är kvar på Implenias del av Förbifart Stockholm.
■ Tunneln tar in mer vatten än beräknat.
■ Implenias projektchef: ”Vi har en dialog med Trafikverket hela tiden om hur vi kan jobba effektivt för att lösa problemen”
■ Byggindustrin besöker platsen.
Anläggning
Anders Selström, t.f. projektchef för Förbifart Stockholm, berättar om vad som händer just nu i megaprojektet.
■ Den avgörande miljödomen.
■ ”Hade inte det hänt så hade det varit färdigsprängt”.
■ Därför gäller inte den dystra prognosen längre.
Årets bygge
Byggindustrin har inte legat på latsidan under 2021. Är du säker på att du har hunnit läsa allt vi skrivit om under året? Här listar redaktionen 15 av sina favoritartiklar från i år.
Byggfolk
”Tätning har lyckats på alla ställen utom Hässelby-Vinsta. Där släpper berget in mer vatten än vi räknat med från början”, säger Förbifart Stockholms avgående projektchef Johan Brantmark i en intervju med Byggindustrin.
Affärer i byggsektorn
Branschföreningen Svenska Bergteknikföreningen vill öppna upp för mer dialog i branschen. Ett steg i arbetet är att publicera en lista över anbuden i de senaste årens stora upphandlingar inom till exempel Förbifart Stockholm, Västlänken i Göteborg och utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm.
Anläggning
Veidekkes jobb på löpande räkning är uppe i en miljard och de juridiska processerna mot det uppsagda bolaget LSAB är ännu inte avgjorda. Byggindustrin intervjuar projektchef Johan Brantmark.
Infrastruktur
I sommar påbörjar den norska entreprenören AF Gruppen arbetet på Förbifart Stockholms etapp Lovön. Nu söker bolaget flera nya medarbetare för att genomföra uppdraget. ”Vi ser att många är intresserade”, säger avdelningsdirektören Kjetil Vikane.
Debatt
Att kräva soliditet på 15 procent hos bolag som ska lämna anbud på Förbifartens etapp på Lovön kommer inte att leda till bättre möjligheter att genomföra projektet. Bolagens finansiella styrka är inte orsak till problemen, skriver Patrick Marelius, vd för SBT Sverige som har pågående tunnelentreprenader i Förbifart Stockholm.
Infrastruktur
När kontraktet med entreprenören på Lovön hävdes i vintras var de redan drygt ett år försenade, berättar Johan Brantmark, projektchef för Förbifart Stockholm i en intervju med Byggindustrin. Men det är bara en del i varför projektet nu försenas fyra år.
Brott & straff
LSAB har stoppats från vidare jobb på Förbifart Stockholm. "Vi har bedömt bristerna i arbetsmiljön som kontraktsbrott, men om det blir en rättslig process ligger i händerna på entreprenören", säger Trafikverkets projektledare Johan Brantmark.
Infrastruktur
Nu är bygget av Förbifart Stockholm igång igen. Regeringen beslutade i december att frysningen av projektet skulle hävas den 1 januari. Vid årsskiftet kunde projektgruppen återuppta arbetena med upphandlingarna och nu har även arbetet i fält fått fart igen.
Infrastruktur
Miljöpartiet backar om Förbifart Stockholm. Motorvägsbygget ska återupptas redan den 1 januari 2015. Det meddelade klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) på en presskonferens tidigare i dag den 18 december.
Infrastruktur
Fem nya domar från Mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt anger hur Trafikverket ska agera vid bygget av Förbifart Stockholm. Domarna gäller bland annat tillstånd att leda bort grundvatten från tunnlarna och tillstånd att bygga tre tillfälliga hamnar.
Infrastruktur
Konsekvenserna av stoppet för Förbifart Stockholm blev under förra veckan alltmer tydliga för entreprenörerna. ”Vi fick en kalldusch. Det här kommer kosta oss ett antal miljoner”, säger Peter Faerden, ägare och vd för Drottningholms Entreprenad.