Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om gendered landscape
Jämställdhet
Nu ska Peab rekrytera 50 tjejer i en stor lärlingssatsning. Enda kravet är att de har gymnasiekompetens. Företagets förhoppning är att de på sikt ska bli fullvärdiga byggnadsarbetare och öppna för fler kvinnor i branschen.
– Mina kompisar och andra tjejer i min ålder vet inte ens vad bygg innebär, säger Rebecka Romin, som är en kraft inom projektet.
Jämställdhet
Samhällsbyggarna med jämn könsfördelning i toppen har blivit fler sedan förra året, men tidigare toppbolag sjunker i rankningen när Allbright jämför jämställdheten i börsbolagen.
✓ 52 samhällsbyggare rankade. ✓Byggjättarna som klättrar ✓ Flera fastighetsbolag med noll kvinnor.
Affärer i byggsektorn
”Ägarna har en bristande förmåga att se kompetens utanför traditionen vita män”, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright. Detta apropå att listan över vd:ar i de 30 största bolagen inom bygg- och anläggning består uteslutande av män.
Affärer i byggsektorn
Medianlönen för en hög chef i byggbranschen skiljer sig med 15 000 kronor beroende på om du jobbar i Stockholm eller i norra Sverige. Det visar Ledarnas löneenkät bland chefer i branschen.
• Där tjänar cheferna minst
• ”Klart att engagerat ledarskap ska synas i lönerna”
• Chefen som branschen skriker efter – och betalar bra för
Kompetensförsörjning
En jämställd makttopp har ett viktigt symbolvärde på ett företag, men för att jämställdheten ska slå igenom på riktigt måste arbetet med att bryta normer genomsyra hela företaget. Det säger normingenjören Pernilla Alexandersson, på Add Gender – konsulter med fokus på jämställdhet, mångfald och inkludering.
Kompetensförsörjning
Könsfördelningen i de svenska byggbolagens styrelser och ledningsgrupper håller så sakteliga på att jämnas ut. Tydligast är förändringen i de allra största bolagen. Men bland de 25 största finns det fortfarande 2022 bolag som inte har en enda kvinna i toppen.
Kompetensförsörjning
Allt från hälften män och hälften kvinnor i toppen – till noll kvinnor på högsta maktnivå. Även om många företag förbättrat sin jämställdhetsstatistik på senare tid finns det många som har en bit kvar innan det är varannan damernas i maktens korridorer. Byggindustrin har kartlagt de 25 största byggföretagens jämställdhetsstatistik.
Jämställdhet
Peab inför gratis mensskydd på alla kontor och byggbodar i hela koncernen. Peabs Camila Buzaglo berättar om satsningen – och om andra viktiga verktyg för att skapa en mer inkluderande byggbransch.
Ledarskap
Byggmästargruppen är först ut bland Byggföretagens medlemsföretag att gå igenom organisationens utbildning för ett inkluderande arbetsliv. ”Det här handlar också om att få ett tydligare ledarskap” säger Peter Neuberg, vd på Byggmästargruppen.
Ledarskap
På lördag den 27 november är det årsdagen för samhällsbyggnadsbranschens Metoo-uppror #sistaspikenikistan. Sedan dess har branschorganisationen Byggföretagen arbetat med frågan hur branschen ska bli mer inkluderande för alla.
Byggfolk
Drivkraften att skapa företag med mer mångfald måste komma från ledningen om en kulturell förändring ska nås. På Skanska är det Pia Höök som styr skutan mot en mer modern framtid. Sedan februari 2020 är hon Skanskas första VP culture någonsin, med uppdrag att implementera företagets värderingar globalt.
Krönika
Föreställ dig en värld där din telefon är för stor för din hand, där din läkare ger dig läkemedel som är fel för din kropp, där du fryser på jobbet för att temperaturen är fem grader för kall, där det är 47 procent högre risk att du blir skadad i en bilolycka. Om något av detta låter bekant är chansen stor att du är kvinna.
Affärer i byggsektorn
Obos är en av Nordens största bostadsutvecklare, och av företagets tre bolag i Sverige leds två av kvinnor. Ett aktivt arbete bedrivs för att få in fler kvinnor på alla områden i företaget, men fortfarande är det svårt att rekrytera fler kvinnor till fabrikerna.
Affärer i byggsektorn
Att hitta kvinnor är inte längre det svåraste för de som rekryterar till byggbranschen. ”Det har snackats om detta länge nu och har blivit bättre, men utvecklingen tar tid”, säger Klas Karlsson, som drivit rekryteringsbyrån Talentia i över 20 år.
Affärer i byggsektorn
Kvinnliga chefer på alla nivåer utom de högsta cheferna har genomgående högre lön än sina manliga kolleger. Det här är en utveckling som syntes redan för fem år sedan, och som håller i sig. Det visar statistik från Ledarna.
Arbetsmiljö
Nu är det uppmätt med hjälp av en forskare, machokulturen är ett stort problem inom samhällsbyggnad. Diskriminerande skämt pekas ut som det enskilt största problemet. ”Det är avgörande för branschens utveckling att vi kommer tillrätta med detta”, säger Kajsa Hessel på Byggcheferna.
Bygghistoria
I dag finns det gott om kvinnliga byggingenjörer och arkitekter. Men även innan kvinnorna välkomnades på de tekniska högskolorna fanns kvinnor som bidrog till byggbranschens utveckling. Här listar vi sju kvinnor som förtjänar att uppmärksammas.
Jämställdhet
Eller? Håller byggbranschen på att ge efter för för en mer produktiv och inkluderande kultur efter fem år med kampanjen Stoppa machokulturen? Till viss del - ja. – Branschen har förändrats rätt rejält sedan 2015 faktiskt, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna. Den 18 mars presenterar organisationen en ny rapport.
Jämställdhet
Det krävs större mångfald för att kunna vara innovativa. Med det som utgångspunkt startade Skanska ett lärlingsprogram för att locka kvinnor att bli yrkesarbetare – och gensvaret har varit enormt. För Stephanie Ehne, 28, och Javzmaa Oyunbileg, 25, innebär det ett karriärbyte.
Jämställdhet
I morgon den 5 mars arrangerar Galaxen Bygg ett rekryteringsevent för kvinnor. Tidpunkten är vald med hänsyn till internationella kvinnodagen den 8 mars. “Vi planerar liknande evenemang i andra städer framöver”, säger Ali Isa på Galaxen Bygg.
Jämställdhet
För första gången delar Byggcheferna ut ett stipendium på 60 000 kronor till den eller de som genomfört eller planerar genomföra åtgärder som främjar ökad jämställdhet och mångfald i samhällsbyggnadssektorn. Stipendiet delas ut till minne av Lars Bergqvist, hedersordförande i branschföreningen, som gick bort förra året.
Jämställdhet
Av alla styrelsemedlemmar i de tio största byggföretagen är 45 procent kvinnor och i ledningsgrupperna är 29 procent kvinnor i snitt. Det visar en kartläggning som Byggindustrin har gjort. Men Serneke har i år noll kvinnor i ledningsgruppen.
Jämställdhet
Skärpning gubbar, eller skärpning branschen? Produktiviteten i byggsektorn har stått still i sedan 70-talet. Samtidigt saknas inte initiativ för att komma till rätta med situationen. Tre goda ting togs upp under Byggindustrins fördjupningsseminarium under Business Arena i Stockholm.
Jämställdhet
Det har gått över ett halvår sedan Metoo, men arbetet med att diskutera och motverka diskriminering och trakasserier behöver fortsätta även i framtiden. Det tog Stockholms Byggmästareförening och Sveriges Byggindustrier Öst fasta vid och anordnade workshopen #sistaspikenikistan – men nu då?
Jämställdhet
Peab har 15 000 anställda men ingen kvinna har hittills kvalificerat sig för att vara med i koncernledningen. Peab är på så vis unikt bland samhällsbyggnadsbranschens börsbolag. "Det är viktigt att sätta in individer i roller som de klarar av, annars gör man dem en otjänst", säger Jesper Göransson, vd och koncernchef.
Jämställdhet
Moderna fabriker ska ha moderna arbetslag. Lindbäcks hade ambitionen med varannan damernas i sin nya husfabrik i Piteå, men nådde inte ända fram. Men det avskräcker inte Derome att nu friskt gå ut med samma målsättning: Att anställa 50 procent kvinnor i den nya fabrik som ska stå klar i september.
Jämställdhet
En jämställd byggbransch kan kännas långt borta, men jämställdhetsfrågan är viktig på Sveriges fem största byggföretag. Högst andel kvinnor av de fem har JM. – Vi jobbar med att sätta tydliga mål. Det får oss att tänka i nya banor, säger Helena Söderberg, personaldirektör på JM.
Jämställdhet
Antalet kvinnor i Sveriges 30 största byggbolag ökade med 15 procent förra året. Det visar siffror som Sveriges Byggindustrier tagit fram från företagens årsredovisningar. Men ökningen går för långsamt, det tycker även de företag som lyckats bäst med att öka antalet kvinnor i företagen procentuellt sett.
Jämställdhet
Sveriges byggindustriers nya vd Catharina Elmsäter-Svärd vill sätta ljuset på jämställdhet och mångfald i byggbranschen. Torsdag 16 november samlar hon därför representanter från de största byggföretagen till ett rundabordssamtal om ämnet.
Konjunktur
Andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper ökar. Enligt den senaste prognosen från Allbright blir börsbolagens ledningsgrupper jämställda år 2040, om jämställdhet definieras som minst 40 procent av vardera kön. I dag är det cirka 20 procent kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper.
Jämställdhet
Civilingenjörsutbildningen inom samhällsbyggnad har fortfarande mansdominans. Arkitektutbildningen däremot antar flest kvinnor. ”Könsbundna utbildningsval är ett stort problem som lärosätena upplever”, säger Aleksandra Sjöstrand, utredare på Universitets- och högskolerådet (UHR).
Jämställdhet
Mångfaldsfrågor och integration är i fokus när Etiska rådet, Samhällsbyggnadssektorns etiska råd, håller årsmöte den 16 februari med ett efterföljande seminarium där två av landets mest omtalade företagsledare och företrädare berättar om hur de arbetar i vardagslag.
Byggfolk
Efter flera stora förvärv är teknikkonsultföretaget Sweco Group nu störst i Sverige och Europa. Det går bra för företaget och loket i framgångståget är Sweco Sverige, som drivs av vd Åsa Bergman. Hon brinner för det ”moderna ledarskapet” och tycker att svåra utmaningar gör vd-jobbet extra intressant.
Jämställdhet
Lindbäcks har ett högt ställt jämställdhetsmål för rekryteringen till den nya husfabrik de just nu bygger i Piteå. Varannan som anställs i fabriken ska vara kvinna och i samband med detta rekryterar man 150 personer. När nu 103 nyanställningar skrivits under är ”bara” 24 procent nyanställda kvinnor, men Lindbäcks är nöjda ändå.
Jämställdhet
NCC har tagit fram en byggbod som ska göra det enklare för kvinnor, hbtq-personer och andra grupper att byta om och duscha efter arbetet. Boden finns nu som prototyp och på sikt ska NCC byta alla sina bodar mot den nya, jämställda sorten.
Jämställdhet
På fem år har andelen kvinnor i de börsnoterade byggföretagens ledningar ökat från 14 till 25 procent. De två nytillskotten på börsen, Besqab som noterades 2014 och Bonava som noterades 2016, drar upp statistiken med 38 respektive 30 procent kvinnor i ledningen.
Jämställdhet
För 40 år sedan var det ovanligt med kvinnliga ingenjörer. Men några fanns det. Bland annat Margareta Redlund, som jobbade som journalist på tidningen Byggindustrin. I samband med tioårsjubileet för sin examination från tekniska gymnasiet skrev hon om hur de gått för hennes kvinnliga klasskamrater.