Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om hållbart byggande
Expertsvar Hållbarhet
Hej Anders! Vi är en ganska stor entreprenör med cirka 150 anställda som gärna bidrar till omställningen genom att klimatberäkna. Vi tycker att vi förstår frågan ganska bra så som den ser ut just nu, däremot är det svårt att spana in i framtiden. Kan du hjälpa oss här, hur tror du att klimatberäkning av byggnader kommer att fungera om fem år? /Anna
Hållbarhet
Dilemmat är välkänt. EU:s beroende av fossil rysk energi göder den ryska krigsmakten och skadar klimatet. En väg ut ur problemet stavas solenergi och nu kommer EU-kommissionen med skarpa förslag om en ny energipolitisk riktning som kommer att påverka svenska byggbolag och fastighetsägare.
Debatt
Det räcker inte att myndigheter tar krafttag mot kriminella bolag i byggbranschen. Hela branschen måste skapa en samsyn kring vad hållbart byggande innebär och bara jobba med företag som gör rätt för sig. Hållbart byggande innebär inte bara att vara klimatsmart, utan det betyder också trygga arbetsplatser och bra arbetsvillkor, skriver Benjamin von Jahf, CEO, Ehrab.
Expertsvar Hållbarhet
Fråga: Vi är en entreprenör med runt 100 anställda som läser mycket om klimatdeklaration och klimatarbete, det verkar bara vara klimat, klimat, klimat, nuförtiden. Missförstå mig rätt, jag tycker det är viktigt, både som privatperson och yrkesman, men vad har hänt med alla andra miljöfrågor? /Klara
Hållbarhet
Prestigefyllda Berghs startar ett nytt utbildningsområde kring hållbara städer – ett val som överraskar då skolan profilerat sig inom kommunikation och marknadsföring.
– Kommunikation går i dag in i väldigt många nya områden, säger vd Camilla Wallander.
Hållbarhet
Även om fler byggaktörer får upp ögonen för miljöcertifieringar finns det också de som slutar certifiera. Tidigare certifierade Stockholms skolfastighetsbolag Sisab all sin nyproduktion i Miljöbyggnad silver. Men sedan årsskiftet har de gått över till att enbart projektera enligt certifieringssystemets parametrar.
Hållbarhet
En ny storaffär med Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) har fått Sweden Green Building Councils (SGBC) nya certifieringsmodell Miljöbyggnad IDrift att ta fart ordentligt.
”Det är just på det här sättet SGBC vill jobba för att få upp volymerna av certifierade befintliga fastigheter”, säger Lotta Werner Flyborg, vd på SGBC.
Hållbarhet
Tidningen Aktuell Hållbarhets årliga lista över de 101 mäktigaste personerna inom hållbarhet i Sverige rymmer en hel del personer som har betydelse för bygg- och fastighetssektorn. Både välkända branschprofiler och mindre kända namn finns på listan.
Byggfolk
Marwa Dabaieh är arkitekten och forskaren som vill förändra hela byggbranschens sätt att bygga på. Klimatsmart betong räcker inte, vi måste börja använda naturmaterial som halm, lera och trä om vi ska nå klimatmålen, menar hon. Hon föddes i Egypten men bor nu i Malmö där hon forskar på traditionella byggmetoder.
Hållbarhet
Att bygga med naturen i fokus har aldrig varit mer angeläget än nu. Och landskapsarkitekterna tycker att byggbranschen nu börjat förstå att naturen verkligen behöver bevaras, kompletteras och utvecklas om nybyggda områden ska bli bra miljöer att vistas i.
På nytt jobb
Sara Erman har utsetts till Senior Vice President Sustainability & Innovation på Boklok – en ny funktion för hållbarhet, digitalisering, forskning & utveckling, produktutveckling och verksamhetsutveckling.
Teknik
Efter drygt 60 år har den gamla Kalixbron stängts för att ge plats för en ny. Men innan rivningen har den gamla bron fått stå i broforskningens tjänst. ”Det är en möjlighet som inte dyker upp alltför ofta”, berättar Gabriel Sas, professor och ämnesföreträdare i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet.
Årets bygge
När CRTG vann upphandlingen för att bygga arbetstunnlar till tunnelbanebygget väckte det stor uppmärksamhet med en kinesisk aktör på svensk mark. Nu är en av tre tunnlar färdigbyggd och Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana är mycket nöjd med entreprenörens arbete. Nu nomineras projektet till Årets bygge 2022 i kategorin Infrastruktur.
Politik
Det krävs ett helhetsgrepp om samhällsbyggnadssektorn för att skapa förbättring. Det är Byggföretagens budskap till politikerna inför valåret 2022. Nu levererar bransch- och arbetsgivarorganisationen en reformagenda med sammanlagt 39 förslag.
Affärer i byggsektorn
Byggindustrin har inte legat på latsidan under 2021. Är du säker på att du har hunnit läsa allt vi skrivit om under året? Här listar redaktionen 15 av sina favoritartiklar från i år.
Expertsvar Hållbarhet
Fråga: Hej Anders! Boverkets handledning för klimatdeklaration innehåller ett krav på att en klimatdeklaration ska verifieras genom leveranssedlar. Det är ju en enorm börda för oss småbyggare att behöva samla in all den informationen för en komplett byggnad, även om vi skulle vara underleverantörer till en större byggare. Kan man inte göra på något annat sätt? /Gunnar
Hållbarhet
Växjö ska bli Europas första moderna trästad. Genom kommunens trästrategi, som bland annat innebär att 50 procent av alla byggen ska ha en trästomme, är målet att få ner koldioxidutsläppen. Maria Dahl, projektledare på Växjöbostäder, berättar om strategin, nya projekt, Växjös framtid och utmaningar med träbygge.
Byggfolk
White arkitekter ska ställa om till klimatneutralt byggande 2030. Den som ska leda arbetet är vd Alexandra Hagen. I en värld där nybyggda hus ofta får stor uppmärksamhet vill hon vända på perspektivet. ”Vi frågar ofta hur vi bygger hållbara hus? Jag tänker att målet ska vara att inte bygga alls. Det är kanske udda ord från en arkitekt, men det bästa huset är det som aldrig byggs”, säger hon.
Hållbarhet
Ett enkelt webbaserat verktyg som gör det lättare för mindre byggföretag att hållbarhetsrapportera. Det är tanken bakom Green Reports innovation, som utgår från kontoplanen och löpande skapar unika rapporter med hållbarhetsfakta.
Karriär
Under det gångna året har WSP:s vd Håkan Danielsson varit en av adepterna i företagets omvända mentorsprogram. ”Jag har fått ett nytt perspektiv på byggsektorn, på samhället och på vår verksamhet”, säger Håkan Danielsson.
Hållbarhet
Att klimatanpassa en medelstor stad kan kosta flera miljarder kronor och Göteborg räknar med investeringar på minst 30 miljarder kronor för att stå emot framtida stormar med höjda vattennivåer. Men om inget görs står över 100 miljarder kronor stå på spel fram till år 2100 i direkta skadekostnader. Mot det bjuder regeringen på drygt tre och en halv miljarder kronor under tre år.
Bostäder
Lidingö stad får 340 miljoner kronor av staten för att klara av att bygga en ny bro för 740 miljoner kronor. Som motprestation lovade staden att bygga 882 bostäder, ett löfte som på några år sjunkit ihop som en illa bakad sufflé. Kvarstår gör ett par hundra bostäder i projekt som ännu inte har påbörjats – fastän flertal fastighetsägare och byggentreprenörer står redo att sätta spaden i backen.
Hållbarhet
Solceller på taket vid alla nybyggen eller renoveringar av fastigheter, hus, byggnader som Malmö Stad äger. Ett kommunalt bolag som kommersialiserar ytorna för solel på industribyggnader. Så ska Malmö stad satsa på solenergi.
Hållbarhet
För fjärde året i rad rankas Sveriges mest hållbara bolag. Vi listar alla bygg- och fastighetsbolag på börsen som kvalar in på listan, som görs av Aktuell hållbarhet tillsammans med Dagens industri och Lunds universitet.
Hållbarhet
Teknikkonsultföretaget Bjerkings alla anbud ska framöver innehålla löften om att i samarbetet med kunden prioritera hållbarhet i hela processen. Bjerking jobbar nu hårt med att formulera hållbarhetslöften inom 10-15 områden. Det första löftet om byggnadskonstruktion börjar gälla nu.
Hållbarhet
En ny strategi fram till år 2024 ska göra tillsynen enligt Miljöbalken mer enhetlig, lättare att följa och fokuserar på de största miljö- och hälsoproblemen. Strategin lyfter särskilt fram några av byggindustrins stora utmaningar.
Hållbarhet
Olja, el eller bergvärme? Om EU:s utsläppsrättshandel införlivar uppvärmning av bostäder och kommersiella lokaler förändras förutsättningarna för mer hållbara val. Nu inleds ett par år av politiska förhandlingar om detta, och svenska EU-parlamentariker har ledande roller.
Hållbarhet
Bygg- och fastighetssektorn har fortfarande stora utmaningar framför sig för att nå uppsatta miljömål. Endast ett av fyra miljö- och klimatmål för byggsektorn med målår 2020 har uppnåtts. Det framgår av regeringens budgetproposition, som konstaterar att beslutade eller planerade styrmedel inte är tillräckliga för att nå miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö och flera av dess underliggande etappmål.
Krönika
Just nu hanterar Heidelberg Cement en kris, men hur har riskhanteringen som är upprinnelsen till krisen sett ut? Byggindustrins hållbarhetsreporter Björn Anderberg lyfter fram utmaningen med att dominera på en marknad med utmätt tid. Finns det plats för cement som vi ser den i dag i en kolsnål framtid?
Debatt
Att agera grönt i byggbranschen har vi pratat om länge, men få har sett en direkt koppling till lönsamhet. Det har mest handlat om en välvillig tanke om miljön och i sämsta fall om greenwashing för att kortsiktigt hålla frågan ifrån sig. Men spelplanen förändras nu radikalt i takt med en ökad tydlighet från regeringen och från EU om faktiska åtgärder för en mer hållbar ekonomi. Sammantaget ser vi nu i branschen en medvetenhet om att hållbarhet är mer än miljö och innebär en satsning på en långsiktig bärkraftig ekonomi.
Expertsvar Hållbarhet
Hej Anders! Det finns en uppsjö initiativ när det gäller klimatberäkning av byggnader och det är väldigt svårt för oss att hålla koll på alla. Driver alla dessa olika klimatberäkningar verkligen rätt när det är svårt för oss som ska jobba med det att förstå detta. Är inte risken för feltolkning uppenbar? /Kicki
Affärer i byggsektorn
Den framtida nya stadsdelen Näringen utvecklas i Gävle som en del i regeringens satsning på hållbara städer. När regnet föll över Gävle nyligen blev industriområdet som just nu finns på platsen helt översvämmat. Men översvämningen snarare stärker än avskräcker kommunens vilja att ta sig an området.
Expertsvar Hållbarhet
Fråga: Hej Anders! Det skulle vara intressant att höra vad ni tycker om UPVC-fönster som är klimatsmarta jämfört med trä/alu-fönster som det står att det ska vara i 98 procent av alla upphandlingar av byggnationer i dag. Varför är det sådant motstånd i Sverige att använda dessa bra produkter som cirka 85 procent av övriga Europa använder?/ Håkan
Krönika
Sista avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret innan sommaruppehållet tar upp frågan om hållbarhet. Hur vet man att att mätkriterier, certifieringar och målsättningar är på riktigt och inte grön täckfärg över ett tomt innehåll?
Teknik
Betongtillverkaren Thomas Betong och golvtillverkaren Forbo Flooring har tagit fram ett nytt system där platsmatta på betonggolv kan läggas redan efter 4 veckor. Metoden sparar, tid, pengar och minskar koldioxidutsläppen.
Teknik
Hybridmaterial kan vara ett sätt att minska klimatpåverkan i byggsektorn. Exempelvis skulle koldioxidutsläppen minska med 30 000 ton årligen om alla betongväggar i Finland ersattes av Metsä Woods nya hybridelement med en blandning av trä och betong, hävdar tillverkaren.
Affärer i byggsektorn
Wästbygg Gruppen är först ut bland det svenska entreprenad- och fastighetsutvecklingsbolagen att få Nasdaqs nya aktiebeteckning Nasdaq Green Equity Designation. Byggindustrin frågade aktieanalytikern Joakim Bornold, på Söderberg och partner, vilken betydelse det har för potentiella investerare.
Affärer i byggsektorn
Wästbygg Gruppen är det första byggaren som har fått sin ansökan till Nasdaq Green Equity Designation godkänd. ”Det här stärker oss på den finansiella marknaden” säger Jörgen Andersson, vd för Wästbygggruppen.
Hållbarhet
Den kan bidra med värme, minskade transporter, jordförbättring och vattenrening. Men den kan också kapsla in koldioxid och bättra på utsläppssiffrorna. Nu börjar byggarna snegla på den trendiga tekniken.
Hållbarhet
Världens största stadsjordbruk är sedan förra sommaren i gång på ett mässhallstak i Versailles utanför centrala Paris. Inom fem år ska minst 100 hektar hustak, väggar och fasader vara täckta med grönska i den franska huvudstaden. Det är med andra ord bråttom och byggare, ingenjörer och odlare samarbetar intensivt för att hitta lösningar som fungerar.
Konjunktur
För Peab Asfalt/Swerock är det en självklarhet att jobba med hållbarhetsperspektivet. Men Jörgen Johansson, regionchef för Peab Asfalt/Swerock Väst, och ordförande i byggföreningen Göteborgsregionen Södra Älvsborg tycker att tempot i omställningen bör öka ännu mer och att branschen behöver tydligare kravställningar, rätt incitament och starkare drivkrafter.
Hållbarhet
I samband med Göteborgsregionen Södra Älvsborgs byggstämma bestämde sig region väst för att fokusera på hållbarhet. Med på webbinariet, förutom Maria Wetterstrand var talare från tre företag i region väst som jobbar med hållbarhet på olika sätt.
Hållbarhet
Drivkraften att skapa företag med mer mångfald måste komma från ledningen om en kulturell förändring ska nås. På Skanska är det Pia Höök som styr skutan mot en mer modern framtid. Sedan februari 2020 är hon Skanskas första VP culture någonsin, med uppdrag att implementera företagets värderingar globalt.
Byggfolk
Hans Wallström, hållbarhetschef på Skanska Commercial Development Nordic, har aktivt jobbat med hållbarhetsfrågor sedan 90-talet och brinner för att skapa en säker och hälsosam arbetsmiljö. I höstas fick Hans Wallström, hållbarhetschef på Skanska Commercial Development Nordic, Sweden Green Building Councils utmärkelse Årets person inom hållbart byggande.
Årets bygge
Skanskas kontorsprojektet Epic i Malmö har hälsan och miljön i fokus på ett innovativt sätt. Projektet certifieras i Well, en ny certifiering som fokuserar på hur byggd miljö påverkar människorna som befinner sig i den. Dessutom har projektet reducerat sina koldioxidutsläpp med danske återbruksföregångaren Anders Lendagers hjälp.
Årets bygge
Miljömedvetna hotellgäster vill gärna bo hållbart när de lyxar till det. Hotell Nationalarenan/House of Choice i Arenastaden i Solna ska därför med hjälp av solceller, passivhusteknik och geoenergi bli Skandinaviens första nollenergihotell.
Hållbarhet
”Det ser fint ut tills det ruttnar.” Så beskriver Erika Svensson, landskapsingenjör på Västerås stad, det populära trämaterialet som lyfts fram som ett miljövänligt alternativ. Det är ett av flera liknande uttalanden om ett material som väcker känslor. Byggindustrins Elin Bennewitz granskar virket som marknadsförs som ett miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat trä.
Bostäder
Peab rullar ut ett nytt koncept för färdigprojekterade flerbostadshus. Trots att konceptet precis har lanserats är redan ett flertal projekt på gång runtom i landet.
”Vi har fått en bra start”, säger Martin Klaesson, affärsutvecklare på Peab.
Hållbarhet
Arbetet att minska byggsektorns energianvändning är otillräckligt. Det slår en forskargrupp under ledning av IVL, Svenska miljöinstitutet fast.
”Det behövs mer arbete för att koppla de befintliga klimatmålen med realistiska och genomförbara åtgärder, säger Érika Mata, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Hållbarhet
Det är full aktivitet i den framväxande stadsdelen Öster Mälarstrand i Västerås. Men på en tomt dröjer byggstarten och har tillfälligt gett plats åt en pop up-park – byggd med återanvänt byggmaterial. Projektledaren Fanny Forssell, Archus, berättar mer.
På nytt jobb
Peabs Projektutveckling har tillsatt en helt ny tjänst, nordisk hållbarhetschef, som ett led i att göra hållbarhet till en viktigare av affärerna kommande år. Byggindustrin fick en mejlintervju med Maria Karlsson som är nyrekryterad till tjänsten.
Hållbarhet
Efter tre år upphör Informationscentrum för hållbart byggandes, ICHB:s, verksamhet. Uppdraget att sprida information om hållbart byggande tas nu över av Svensk Byggtjänst.
– Det har varit en fantastisk resa, säger Johan Nuder, koordinator, ICHB.
Byggfolk
Byggföretagens miljö- och klimatexperter Birgitta Govén och Marianne Hedberg är nominerade till priset Årets person inom hållbart byggande för sitt arbete med Färdplan 2045 – en hållbar, klimatneutral och konkurrenskraftig bygg- och anläggningssektor.
Ledare
För byggbranschen kommer de fulla effekterna av coronakrisen att visa sig först i slutet av 2020. Men redan nu blickar branschens experter framåt och siar om hur de tror att samhällsbygget kommer att förändras inom områden som mobilitet, stadsplanering, hållbarhet och affärer.
Byggfolk
”Folk brukade kalla mig passivhustaliban, men jag har lugnat ner mig nu”, säger Simone Kreutzer Wesslund. När Byggindustrin träffar henne är hon tvärsäker och full av glödande entusiasm för energieffektiva byggnader.
Expertsvar Hållbarhet
Hej Johan! Jag och min man har nyligen köpt ett hus som är byggt 1929. Tidigare bodde här ett äldre par som inte riktigt har orkat med renovering och underhåll. Huset är på det hela taget rätt slitet: fönster och fasad flagar, parketten knarrar, det finns en sättning/spricka i en källarvägg och en fuktskada i badrummet.
Min svärfar, som har byggfirma, tycker att vi ska satsa på en öppen planlösning och ”blåsa ut hela kåken” eftersom det går mycket snabbare än att ta vara på gamla fönster, garderobsdörrar, skåpluckor och annat. Vi vill ju så klart fräscha upp, men jag känner mig ändå tveksam till svärfars plan. Vart kan man vända sig för att få råd när det gäller renovering?
/Rita