Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om hållbart byggande
Hållbarhet
NCC kommer att återanvända hälften av HDF-bjälklagen från en gammal fastighet i Solna i en ny kontorsbyggnad. ”Resultaten är positiva, betongen är i stort sett som ny”, säger Anna-Clara Ackebo, hållbarhetsspecialist, NCC.
Hållbarhet
Exakt var riskerar ett projekt med återbruk och andra cirkulära ambitioner köra fast? Byggindustrin har fått svar från de som vet mest ute i projekten: ✓ Gestaltning en stor stötesten ✓ Osäkra bygglovshandläggare ✓ Saknar handledningsstöd från Boverket
Årets bygge
Ett nytt hus av ett gammalt hus, går det att bygga? Ja det gör det! När Zengun och Fabege behövde etablering till stadsutvecklingen i Haga Norra valde de att bygga ett nytt hus av materialet från Bilias gamla bilhall i stället för att ta in de klassiska inhyrda byggbodarna. "Hållbarhetshuset" som nomineras nu till Årets Bygges kategori Hotell och kontor 2023.
Hållbarhet
Berlin stad satsar stort på att bygga skolor i trämoduler. Satsningen syftar till att snabbt få fram skolor till stadens barn och samtidigt minska klimatpåverkan. Miljöfördelarna: ✓"Vi lagrar cirka 1 000 ton koldioxid per skola" Industriell produktion: ✓ "Byggtiden kan halveras" ✓ Byggkonceptet – därför har det lyckats: "Vi kan förutse kostnaden väldigt bra"
Teknik
I Mölndal testar BRA Bygg ett nytt system som gör det möjligt att koppla in byggbodarna på fjärrvärmenätet samtidigt som möjligheten att skala upp och ner bodetableringen bibehålls. Kjell Bye på BRA Bygg berättar att andra aktörer i branschen har visat stort intresse för den nya fjärrvärmelösningen.
Krönika
Stelbenta strukturer, installationer som försvårar flexibla bodetableringar och klimatindikatorer som misslyckas med att spegla verklighetens komplexa elsystem. Det är några faktorer som satt käppar i de fjärrvärmeanslutna byggbodarnas hjul. Men nu står stjärnorna rätt, skriver Byggindustrin reporter Elin Bennewitz, som hoppas att bodarna ska få spridning.
Hållbarhet
IVL Svenska Miljöinstitutet har tillsammans med Sveriges Allmännytta och Kommuninvest tagit fram en vägledning för hur fastighetsägare och byggentreprenörer kan minska klimatpåverkan vid renovering och ombyggnation.
Hållbarhet
Danska Again tar steget vidare inom något som alla har väntat på. Företaget tar fram en produktkatalog för återbrukat byggmaterial och står dessutom för 5 års garanti. Vd:ns framtidsmål: att expandera i Sverige.
Byggfolk
Ökade byggkostnader, stigande räntor och en fortsatt osäkerhet kring cementförsörjningen gör att bygg- och anläggningsbranschen står inför en perfekt storm. I det läget väljer Byggföretagen lyfta hållbarhetsambitionerna med ökat fokus på klimatomställningen.
Hållbarhet
Lena Hök är ansvarig för Skanskakoncernens innovations- och hållbarhetsarbete, som på torsdag möter både Ebba Busch och EU:s miljökommissionär i Helsingfors. ”Intresset för att bygga i trä ökar på våra marknader, inte minst i USA”, säger hon.
Hållbarhet
Det över 100 år gamla Slakthusområdet i Stockholm ska omvandlas till en urban stadsdel med 3 000 bostäder och 14 000 arbetsplatser. Pilotprojektet genomförs av Stockholms Stad och Skanska där syftet är att driva på utvecklingen av fossilfria entreprenader.
Krönika
Har du funderat över hur arbetsvillkoren ser ut hos dina underleverantörer? Att klimatneutralitet står högst upp på hållbarhetsagendan för byggbranschens aktörer är knappast förvånande. Men den sociala hållbarheten är däremot inte lika högt rankad visar en undersökning från oss på Svensk Byggtjänst. Varför anses de sociala frågorna så komplicerade och krångliga? Och hur ska branschen förmås att omfamna hela hållbarhetsspektrat i sin verksamhet?
Affärer i byggsektorn
Efter vinterns regeringsbeslut har Svensk Kärnbränslehantering kunnat ta flera rejäla steg mot byggstart av de unika miljardprojekten i Forsmark. Redan i början av nästa år kan upphandlingen komma i gång för det första projektet.
■ Rekryterar kompetens från gruvindustrin.
■ Teknikvalen: "Blir sannolikt avgörande för hur entreprenörerna offererar".
■ Framtida möjligheterna för de som tar första projektet: "Ingen hemlighet att det finns ett stort intresse".
Byggfolk
Med en gedigen meritlista i ryggen klev klev Åsa Lindell i början av hösten in som nationell projektledare för klimatomställning på Byggföretagen. Hon tror inte på skam som drivkraft och beskriver sig själv som en pessimistisk optimist i klimatfrågan.
Hållbarhet
Solcellsparker stora som sjöar blir ett allt vanligare inslag i det danska landskapet. Samtidigt hamnar Sverige vid en jämförelse i skuggan och långt efter vårt grannland. Om en inte så avlägsen framtid kommer solenergin stå för en fjärdedel av energiproduktionen i Danmark. Byggindustrin reste över sundet för att träffa solrallare och framgångsrika solentreprenörer.
Hållbarhet
Regeringens motstånd mot reduktionsplikten, som kräver alltmer biodrivmedel i bensin och diesel, engagerar. Miljöorganisationer och den nya politiska oppositionen rasar mot planerna och näringslivet ser svårigheter att hitta alternativa sätt att minska utsläppen. Men nu kan regeringen få oväntat stöd för sin linje från myndighetshåll.
Hållbarhet
Om vi bygger en bro i trä i stället för betong, är det en kolsänka? Är det okej att köpa utsläppsrätter för att minska vårt projekts klimatavtryck? Och hur ska vi bokföra utsläppen från den utdikade våtmarken? Det är exempel på frågor som än så länge saknar tydliga svar. Stefan Uppenberg på WSP har tagit initiativ till ett nytt projekt som ska leverera svaren. Utan gemensamma svar och definitioner är det risk att branschen gör sig skyldigt till greenwashing, varnar han.
Hållbarhet
Biodrivmedel var en av hörnstenarna i byggbranschens ambitiösa klimatplan fram till år 2030. Med en ökad inblandning skulle utsläppsmålen nås. Sen kom regeringsskiftet där sänkningen av reduktionsplikten omkullkastade de lagda planerna och nu väntar omprövning. Mer av allt annat kan bli lösningen, säger en bransch som togs på sängen.
Hållbarhet
Sue Riddlestone hos bygg- och fastighetsutvecklaren Bioregional ser att fler och fler investerare vill få in hållbara projekt i sina portföljer, särskilt efter FN:s klimattoppmöte i Glasgow förra hösten.
Hållbarhet
Med start i dag kan städer inom EU söka och få upp till 50 miljoner kronor i EU-stöd för projekt som handlar om byggande och renovering med sikte på cirkularitet, koldioxidneutralitet och andra hållbara världen.
Expertsvar Hållbarhet
Hej Anders! Vi är en ganska liten och lokal byggentreprenör med cirka 90 anställda. Vi vill nischa oss och bli duktiga på klimatarbete och klimatberäkning. Nu har vi vunnit ett anbud där vi ska leverera en klimatberäkning enligt Boverkets lagkrav. Jag undrar över klimatdeklarationsregister och vem som ska deklarera? Kravet ligger på byggherren, men det är ju ofta vi entreprenörer som genomför beräkningen. /Annika
Hållbarhet
Byggbranschen måste öka takten i klimatomställningen, säger Anders Sjelvgren, Boverkets generaldirektör. Han pekar ut två viktiga framtidsfrågor som Boverket kommer att driva för att bidra till att branschen lyckas nå målet om klimatneutralitet till 2045. Den ena är att få genomslag för det cirkulära byggandet.
Hållbarhet
Flera av byggbranschens största företag har inte skrivit på färdplanen för en klimatneutral byggbransch. Av byggbranschens 30 största företag är det bara 12 som har skrivit på. Byggindustrin listar företagen som inte skrivit på trots att de tillhör branschens största aktörer.
Hållbarhet
I slutet av oktober är det dags för Fossilfritt Sveriges årliga resultatkonferens. Byggindustrin kan redan nu berätta vad som framgår av delrapporten för bygg- och anläggningssektorns färdplan.
✓ Framstegen
✓ Utmaningarna
✓ Målen
Hållbarhet
”Byggbranschen har den bästa färdplanen”, konstaterar Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Han är full av beröm för branschens arbete, men är samtidigt oroad för att omställningen går för långsamt. Nu efterlyser han stora kliv mot klimatneutralitet, bland annat från cementindustrin.
Hållbarhet
Har du svårt att veta hur du ska skydda dig själv och ditt projekt från extrema väderfenomen som värmeböljor, skyfall och åska? Nu har vi på Byggindustrin tagit fram en checklista med hjälp av Skanskas experter. Här finns råd både till projektledningen och till den enskilda medarbetaren.
Hållbarhet
Wästbygg Gruppen ska i ett samriskbolag med Varberg Energimarknad ska sätta upp två två vindkraftverk och bygga en ny solcellspark. Elproduktionen ska täcka all elkonsumtion som alla Wästbygg-koncernens projekt förbrukar på ett år.
Hållbarhet
Sveriges 22 största fastighetsbolag satsar på solenergi som aldrig förr. I relation till uthyrd yta är det Vasakronan som är först i ledet. Bolaget satte upp sin första solpanel 2008 och räknar i år med att 11 procent av den el som behövs för fastighetsdrift kommer från solpaneler på tak, väggar och tomtmark. Målet är att fördubbla den andelen.
Hållbarhet
Stockholms tunnelbaneberg kan inte bara bli till levande kajer och nya livsmiljöer för Stockholmarna. Sprängstenen kan även skapa liv på stadens många livlösa sjöbottnar. Utifrån dessa båda scenarion arbetar aktörerna i forskningsprojektet MASSA - där ingenjörer, ekologer, forskare och arkitekter med flera tillsammans vill hitta lösningar till några av Stockholms största utmaningar just nu.
Hållbarhet
I och med utredningen om hantering av schaktmassor har Naturvårdsverket tagit ett steg framåt i sin förståelse för det cirkulära samhällsbyggandet, det tycker Mårten Sohlman, vd Sveriges Bergmaterialindustri.
Hållbarhet
Varje år är det endast en liten mängd av de uppskattningsvis 60–80 miljoner ton överskottsmaterial från bygg- och anläggningssektorn som officiellt återvinns som produkter. Naturvårdsverket har kartlagt hur situationen ser ut varför det är som det är.
Hållbarhet
Skyfallen över Gävleborg och Dalarna för ett år sedan skapade stor förödelse och samhällskostnader på över 2 miljarder kronor. Nu pågår flera utredningar som ska ta del av erfarenheterna och lära för framtiden.
Digitalisering
Klimatkalkyler görs ofta i ett relativt sent skede i projektet, vilket gör det svårt att påverka byggnadens utsläpp. Genom att använda BIM-data i tidigt skede går det att både spara pengar och minska klimatpåverkan. Men varför görs det inte oftare?
■ Så vill mjukvaruföretaget Plant hjälpa branschen att klimatberäkna: ”Många hållbarhetschefer är osäkra på hur de ska göras”
■ Hållbarhetsspecialisten: ”Vi jobbar mot att bara använda BIM”
■ Det här är det stora hindret.
Hållbarhet
Endast hälften av bygg- och anläggningsföretagen har påbörjat sin klimatomställning. Den oroväckande slutsatsen finns i en ny undersökning med drygt 300 företag. Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen, känner inte igen sig.
Hållbarhet
När regeringen gör förändringar i Delegationen för cirkulär ekonomi för att öka takten i den gröna omställningen får bygg- och fastighetsbranschen äntligen ta plats.
– Det ska bli intressant att få vara med och lyfta vår bransch också i det här sammanhanget”, säger Anna Graaf, hållbarhetschef på White Arkitekter, ny i delegationen.
Hållbarhet
Ett av Sveriges mest ambitiösa återbruksprojekt står nu klart. För entreprenören NCC har det inneburit många viktiga erfarenheter.
■ Produkterna som gick att få tag i.
■ ”Det här skulle ha varit mer genomtänkt”.
■ Projektchefen: ”Där ser jag den stora framtiden för återbruk”.
Expertsvar Hållbarhet
Hej Anders! Vi är en ganska stor entreprenör med cirka 150 anställda som gärna bidrar till omställningen genom att klimatberäkna. Vi tycker att vi förstår frågan ganska bra så som den ser ut just nu, däremot är det svårt att spana in i framtiden. Kan du hjälpa oss här, hur tror du att klimatberäkning av byggnader kommer att fungera om fem år? /Anna
Hållbarhet
Eon upplever just nu ett rekordstort intresse för att ansluta solparker till elnätet.
Det tidigare rekordet i februari med 77 ansökningar, krossades i mars då 90 bolag sökte anslutning. Enskilda förfrågningar gäller anslutningar av solparker som motsvarar effekten av en medelstor stad.
Hållbarhet
EU-kommissionens lagstiftningspaket Re Power EU, som bland vill tvinga fastighetsägare som bygger nytt att förbereda för solceller, kan vara på plats redan om ett halvår.
”Hela argumentationen i förslaget handlar om att ersätta rysk gas”, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP).
Hållbarhet
Att använda klimatförbättrad betong är ett viktigt steg för byggsektorn att ställa om till en mer klimatvänlig produktion. Men i jämförelse med flera andra länder är svenska byggare dåliga på att använda betong med alternativa bindemedel.
Hållbarhet
Dilemmat är välkänt. EU:s beroende av fossil rysk energi göder den ryska krigsmakten och skadar klimatet. En väg ut ur problemet stavas solenergi och nu kommer EU-kommissionen med skarpa förslag om en ny energipolitisk riktning som kommer att påverka svenska byggbolag och fastighetsägare.
Debatt
Det räcker inte att myndigheter tar krafttag mot kriminella bolag i byggbranschen. Hela branschen måste skapa en samsyn kring vad hållbart byggande innebär och bara jobba med företag som gör rätt för sig. Hållbart byggande innebär inte bara att vara klimatsmart, utan det betyder också trygga arbetsplatser och bra arbetsvillkor, skriver Benjamin von Jahf, CEO, Ehrab.