Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om infrastruktur
Infrastruktur
Instalcoägda Pohjanmaan Talotekniikka har tecknat avtal gällande tekniska installationer när SSAB bygger ut sin anläggning i Brahestad i Norra Österbotten i Finland. Det framgår av ett pressmeddelande
Affärer i byggsektorn
Trafikverkets diskussioner med entreprenören AGN Haga har inte fått önskad effekt, berättar Patrick Guné, chef för stora projekt på myndigheten. Även om det finns utmaningar även i andra deletapper är situationen helt annorlunda, menar han.
Affärer i byggsektorn
Sista salvan är sprängd, men entreprenören ska inte utföra alla arbeten som är kvar inom miljardentreprenaden Järfällatunneln, enligt en överenskommelse med beställaren. I stället ska den sista pusselbiten handlas upp på nytt.
Affärer i byggsektorn
Implenia och Stangeland Maskin får uppdraget att bygga 8,6 kilometer lång tunnel inom det norska Rogfast-projektet. Avtalet med Statens Vegvesen är värt 4,06 miljarder norska kronor.
Infrastruktur
Regeringen har tidigare meddelat att den inte kommer att gå vidare med att bygga nya stambanor. Nu står det klart vad detta innebär för de redan planerade projekten Ostlänken, Göteborg-Borås och Hässleholm-Lund.
Affärer i byggsektorn
På åtta månader har Nyab varit med om ett omvänt förvärv, vänt en skakig finsk verksamhet till plusresultat och bytt varumärke. Nu ser koncernchefen Johan Larsson fram emot ett minst lika intensivt 2023.
✓ Det nya JV-samarbetet: "Början på en riktigt stor affär."
✓ Marknadsläget framöver: "De senaste tio åren har varit tuffare än nästa tio år."
✓ Framtida förvärv: "Det handlar om att köpa rätt bolag."
Infrastruktur
Svensk kärnbränslehantering, SKB, har fått miljötillstånd för utbyggnaden av slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Med beslutet kan SKB påbörja inledande arbeten i närtid.
Digitalisering
Mjukvaruföretaget Software One, som levererar molntjänster till stora företag, har gått ihop med RIB Software som utvecklar digitala verktyg för samhällsbyggnadsbranschen. Tillsammans tillhandahåller de en molnplattform som ska knyta samman alla verktyg som används i ett byggprojekt.
Digitalisering
Byggbranschen fortsätter att ta nya kliv i sin digitaliseringsresa. Men de som jobbar centralt har ofta en helt annan bild av digitaliseringen än de som jobbar i projekten – något som kan hämma utvecklingen.
Digitalisering
Underskatta inte omfattningen av förändringsarbetet när du ska införa nya digitala verktyg i organisationen. Det berättar Sofie Johansson, som leder Peabs införande av en gemensam BIM-plattform för alla projekt i Sverige.
Affärer i byggsektorn
När den nya Skurubron snart står klar är det dags att renovera den gamla bron. Svevia får uppdraget, värt 195 miljoner kronor, som är det första som bolagets nya grupp för stora projekt räknar hem.
Affärer i byggsektorn
Våren 2021 handlade Trafikverket för första gången upp baskontrakt på andra parametrar än lägsta pris. Den här säsongen är det upp till bevis i de två områdena Bräcke och Ljungby. Läs om:
■ Trafikverket om bakgrunden till nytänket.
■ Utmaningarna i mervärdesupphandling: "Var inte läge just nu"
■ Skanskas förhoppningar på ECI-kontraktet.
■ Konkurrenssituationen.
■ Blandade synen hos entreprenörerna
Affärer i byggsektorn
Peab och Skanska var med i anbudskampen, men det blev NCC som tilldelades uppdraget värt cirka två miljarder kronor.
✓ Vi listar anbudssummorna. ✓ Fjärde storbyggaren som valde att inte lägga anbud.
Infrastruktur
För två år sedan samlade Peab Anläggning all verksamhet inom drift och underhåll för Trafikverket i en egen region. Nu tar bolaget nästa steg och bildar en region med 2,5 miljarder i omsättning. Lotta Brändström, affärsområdeschef, berättar mer.
✓ Så har det gått hittills i regionen. ✓ Konkurrensen. ✓ Chefsrekryteringen.
Infrastruktur
Svevia, Peab och Skanska fortsätter att vara dominerande i Trafikverkets baskontrakt för drift och underhåll på väg. Men det saknas inte konkurrenter. Vi listar entreprenörerna som ✓ förlorat, ✓ försvarat och ✓ vunnit nya kontrakt för vintern.
Infrastruktur
Förbifarten, Västlänken, Nya tunnelbanan … Många av de senaste årens största infrastrukturprojekt börjar antingen närma sig slutskedet eller är åtminstone färdigupphandlade. Nu hägrar nya, ännu större entreprenader att räkna på de kommande åren.
■ Sveriges näst längsta järnvägstunnel, miltals med bergtunnlar, svåra passager.
■ Flera entreprenader i tiomiljardersklassen.
■ Politiken och beslutsprocesserna som kan sinka.
■ Aktörerna som kan ta jätteuppdragen.
Infrastruktur
Med en budget på 20 miljarder kronor är Trafikverkets program Tvärförbindelse Södertörn en av de tyngsta infrastruktursatsningarna de kommande åren. Dessutom är programmet utpekat som ett flaggskeppsprojekt för myndighetens klimatarbete.
■ Chefen återvänder till projektet: "Mycket har hänt på fyra år".
■ Korsar väg, järnväg och naturreservat.
■ Erfarenheterna från Förbifarten: " Tog lite för många stora steg samtidigt".
Infrastruktur
Den 16 mil långa Ostlänken är uppdelad i entreprenader i 10-miljardersklassen. För entreprenad Kolmården handlar Trafikverket just nu upp en konsult som ska ta fram bygghandlingar. Ulrika Hallgren och Anders Karlsson ger en nulägesbild av de nya stambanorna och hur arbetet fortsätter trots den politiska osäkerheten kring jätteinvesteringen.
■ Strategin bakom megakontrakten: "Vi behöver fler influenser utifrån"
■ Så hanteras beskeden från regeringen: "Vi är lyhörda för signaler"
Affärer i byggsektorn
Den stora BEST-upphandlingen på Västlänken hamnade i blåsväder efter att båda konkurrenterna i upphandlingen ansökte om att få tilldelningen överprövad. När en ny aktör nu får jobbet blir kostnaden för Trafikverket betydligt större.
Infrastruktur
AF Gruppen har fått nära 2,5 miljarder på löpande räkning och Implenia en miljard extra. Anders Selström, Trafikverkets chef för Stora projekt, kommenterar listan över beloppen som betalats ut hittills.
Affärer i byggsektorn
Byggjättar tävlar med lokala entreprenörer när Sveriges kommuner investerar i nya reningsverk. Vi listar anbuden i åtta aktuella projekt.
✓ Från 100 miljoner till flera miljarder.
✓ Stockholm, Kalmar, Trollhättan och ännu fler kommuner som storsatsar.
✓ Partnering dominerar.
Affärer i byggsektorn
Trots en vinstvarning i september blev NCC:s tredje kvartal en positiv överraskning med en flera miljarder kronor större orderingång än samma period i fjol. Men branschen står inför många utmaningar framöver. NCC:s Tomas Carlsson berättar för Byggindustrin om utvecklingen under hösten och hur bolaget rustar sig för framtiden.
✓ Problemprojekten i Stockholm.
✓ Västlänken.
✓ Då kan Infrastructure få ännu bättre lönsamhet.
Affärer i byggsektorn
Konjunkturen på den privata renoveringsmarknaden kommer troligtvis att dala framöver. Men Dryft sitter på receptet på att kunna fortsätta ta marknadsandelar, berättar Katarina Tranäng, operativ chef, och Magnus Petersson, vd.
✓ Algoritmen som sätter priserna. ✓ E-handelsupplägget: ”Materialhandlarna har fått en för dominerande roll” ✓ Så viktig är kundkontakten.
Infrastruktur
Växande befolkning, utslitna anläggningar och nya myndighetskrav innebär miljardinvesteringar i avlopp och reningsverk för Sveriges kommuner – något som också kommer att märkas på VA-taxorna framöver.
Infrastruktur
Fokus på partnering och specialistkompetensen inhouse har blivit ett framgångsrecept på VA-området för NCC. Men för att täcka upp det extrema behovet av ny infrastruktur är det mer som måste till – både från statligt och kommunalt håll.
”Den största utmaningen är att våra kunder vill göra mer än vad de kan”, säger Henrik Enell, divisionschef på NCC Infrastructure.
Infrastruktur
Utbyggnaden av Arvidstorps avloppsreningsverk i Trollhättan kräver en utsprängning av 30 000 kubikmeter berg med en tajt tidsplan – samtidigt som driften är i gång.
”Det gäller att hitta synergier mellan de här projekten”, säger projektchefen om utbyggnaden – som bara är en del av en miljardsatsning på ny VA-infrastruktur i kommunen.
Teknik
Det finns hundratals miljoner kronor att hämta från klimatpremien för eldrivna lastbilar och arbetsmaskiner. Den som vill vara på den säkra sidan får skynda sig, då pengar som inte betalats ut i år inte automatiskt följer med till nästa budgetår. Dessutom kan en ny regering välja en annan väg.
Infrastruktur
Från bred enighet till splittring. De beslutade planerna på nya stambanor för höghastighetståg har stött på patrull i en motion som vill riva upp beslutet. Svajigheten i frågan har redan tidigare irriterat byggbranschen. Och ny irritation uppstår nu hos de kommuner som nu riskerar att bli utan den nya infrastrukturen.
Anläggning
200 meter återstår, men det är fortfarande mycket som är ovisst om sträckan som är kvar på Implenias del av Förbifart Stockholm.
■ Tunneln tar in mer vatten än beräknat.
■ Implenias projektchef: ”Vi har en dialog med Trafikverket hela tiden om hur vi kan jobba effektivt för att lösa problemen”
■ Byggindustrin besöker platsen.
Expertsvar Digitalisering
Hej Olle! I dag går det att vara uppkopplat nästan var som helst. Men jag har förstått att uppkoppling på byggarbetsplatser är ett problem och hindrar digitalisering i viss utsträckning, varför är det så? /Janne
Infrastruktur
I de tidigare projekten inom utbyggnaden av Stockholms tunnelbana har regionen arbetat med generalkonsulter som ansvarat för all projektering. Men i den helt nya linjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö har Region Stockholm valt att arbeta annorlunda. Projektchefen Johan Brantmark berättar varför.
Infrastruktur
WSP är konsult i två av projekteringsuppdragen inom tunnelbaneutbyggnaden till Älvsjö. Uppdragsledaren Anders Matson berättar om skillnader och likheter mellan generalkonsultuppdrag och beställarstyrd projektering.
Affärer i byggsektorn
NCC har fått uppdraget att bygga om reningsverket i Käppala i ett kontrakt i miljardklassen. I kontraktet finns dessutom optioner på ytterligare två delar i projektet. I upphandlingen hade de konkurrens från en annan jätte i branschen.
Affärer i byggsektorn
Byggindustrin rapporterade i maj att Veidekke skulle skriva kontrakt med Trafikverket om att bygga Ersmarkstunneln inom projektet Norrbotniabanan. Men upphandlingen överklagades. Nu, först tre månader senare, har den avgörande domen kommit.
Infrastruktur
Det blir ingen överprövning av den tunga upphandlingen inom utbyggnaden av tunnelbanan till Söderort. Det innebär att entreprenören OHLA Sverige kan skriva kontrakt med Region Stockholm förutsatt att domen inte överklagas.
Affärer i byggsektorn
Tilldelningen av en anläggningsentreprenad värd 0,9 miljarder kronor har överklagats av en av anbudsgivarna. Ännu en gång är det en språkfråga som leder till att kontraktsskrivningen måste sättas på paus i väntan på förvaltningsrättens beslut.
Affärer i byggsektorn
I januari i år gav regeringen Svensk Kärnbränslehantering att ta nästa steg i projektet som blir en investering på 19 miljarder och som kommer att omfatta alla discipliner i byggbranschen. Byggindustrin tittade närmare på slutförvaret för använt kärnbränsle.
Digitalisering
Klimatkalkyler görs ofta i ett relativt sent skede i projektet, vilket gör det svårt att påverka byggnadens utsläpp. Genom att använda BIM-data i tidigt skede går det att både spara pengar och minska klimatpåverkan. Men varför görs det inte oftare?
■ Så vill mjukvaruföretaget Plant hjälpa branschen att klimatberäkna: ”Många hållbarhetschefer är osäkra på hur de ska göras”
■ Hållbarhetsspecialisten: ”Vi jobbar mot att bara använda BIM”
■ Det här är det stora hindret.
Konjunktur
De nordiska byggmarknaderna ligger nära varandra och har mycket gemensamt. Men olikheterna i ländernas ekonomiska system ger olika prognoser för byggandet de kommande åren. Så här ser utsikterna ut för Sverige, Norge, Danmark och Finland.
■ Landet som investerar mest per invånare.
■ De satsar mest på anläggning.
■ Bostadsstrategierna som ger svängningar.
Affärer i byggsektorn
Det blir Peab som ska bygga om slussen i Södertälje – ett uppdrag som är värt 1,5 miljarder. Men vägen dit har kantats av byten av såväl byggherre som entreprenör – och även hot om överprövning av det tilldelade kontraktet.
Affärer i byggsektorn
Totalt var det åtta entreprenörer som lämnade anbud i upphandlingen för Sockenplan etapp 2 och Slakthusområdet – den sista stora anläggningsentreprenaden på flera år inom utbyggnaden av Stockholms tunnelbana.
■ En halv miljard mellan högsta och lägsta anbud.
■ Det här ingår i entreprenaden.
■ Anbuden som förkastades.
Affärer i byggsektorn
För två år sedan fick Skanska, tillsammans med Costain och Strabag, uppdraget att bygga den första fasen av Storbritanniens höghastighetsjärnväg HS2. Nu får samriskbolaget ett utökat uppdrag som ger byggarna miljardklirr i kassan.
Affärer i byggsektorn
Malin Frenning är van vid att leda en bransch i förändring. I sitt nuvarande uppdrag som divisionschef för Division Infrastructure på Afry har hon nytta av den kunskapen för att hjälpa samhällsbyggnadsbranschen att slå in på den hållbara vägen.
• Fördelen med att vara en internationell jätte: ”Vi tankar hem det vi lärt oss”.
• ”Vattenfrågor och digitalisering hänger ihop”.
• Afrys förvärvsstrategi: ”Som teknikkonsulter måste vi oftast finnas lokalt”.
Byggfolk
Den nya blå tunnelbanelinjen till Söderort kommer både att innebära nya stationer och ökad kapacitet på befintliga spår. Byggindustrin besöker bygget vid Gullmarsplan och tar reda på vad som händer mer i projektet.
■ Det här gör entreprenörerna just nu.
■ Fastighetsägarna som får uppångar.
Affärer i byggsektorn
Jonas Birgersson var hela Sveriges bredbandsguru under it-boomen på 1990-talet. Nu ser han en ny våg inom proptech, som kan bli minst lika stor. Det gäller bara att få fastighetsägare att se de nya pengarna - minst en tusenlapp per lägenhet.
”Fastighetsägare kan nu ställa krav vilket kommer att hjälpa byggbranschen att utvecklas”, säger Jonas Birgersson.
Digitalisering
Är byggindustrin så mycket efter i digitaliseringen som det sägs? Har pandemin fått gamla sanningar att komma på skam? Frågorna lyfts upp i ett inspelat panelsamtal från Construction Summit.
Infrastruktur
Regeringen satsar 799 miljarder kronor på ny transportinfrastruktur i nationella planen. ”Rekordinvesteringar”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth och vill se snabbare takt i vissa projekt än vad Trafikverket har föreslagit.
✓ De största projekten som får pengar.
✓ ”Nu är det kostnadseffektivitet och kostnadskontroll som gäller”.
Affärer i byggsektorn
En viktig pusselbit i bygget av nya tunnelbanan faller på plats när Implenia tilldelas miljardkontraktet för entreprenaden Anslutningsspår Farstagrenen.
✓ De fem entreprenörerna som lämnade anbud.
✓ Kvalitetsparametrarna som avgjorde.
✓ Därför ville ett fastighetsbolag stoppa planerna.
Hållbarhet
Trafikverket har tagit ett stort kliv mot att få koll på sin klimat- och miljöpåverkan. Med en standardiserad och digitaliserad inrapportering ska det bli lättare för branschens största beställare att få koll på utsläppen.
Affärer i byggsektorn
Veidekke har tecknat ett nytt tungt avtal inom Stockholms nya avloppsrening. Men fler var intresserade av att ta entreprenaden. Vi listar entreprenörerna som räknade på projektet och hur anbuden såg ut.