Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om klimatförändringar
Hållbarhet
Regeringens motstånd mot reduktionsplikten, som kräver alltmer biodrivmedel i bensin och diesel, engagerar. Miljöorganisationer och den nya politiska oppositionen rasar mot planerna och näringslivet ser svårigheter att hitta alternativa sätt att minska utsläppen. Men nu kan regeringen få oväntat stöd för sin linje från myndighetshåll.
Hållbarhet
”Byggbranschen har den bästa färdplanen”, konstaterar Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Han är full av beröm för branschens arbete, men är samtidigt oroad för att omställningen går för långsamt. Nu efterlyser han stora kliv mot klimatneutralitet, bland annat från cementindustrin.
Hållbarhet
Har du svårt att veta hur du ska skydda dig själv och ditt projekt från extrema väderfenomen som värmeböljor, skyfall och åska? Nu har vi på Byggindustrin tagit fram en checklista med hjälp av Skanskas experter. Här finns råd både till projektledningen och till den enskilda medarbetaren.
Arbetsmiljö
Extremväder med skyfall och värmeböljor blir allt vanligare. Byggarbetare, som ofta arbetar utomhus, är en av de grupper i samhället som riskerar allra störst påverkan på sin arbetsmiljö. Nu har Skanska tagit fram nya riktlinjer för hur arbetsmiljön kan tryggas vid extrema väderfenomen.
Debatt
I ett öppet brev till riksdagsledamöter, regering och Sveriges ledande medier skriver ett antal svenska arkitekter hur de med förtvivlan ser att den klimat- och miljökunskap som finns i forskarvärlden inte når ut till dem som bygger och planerar våra samhällen.
Hållbarhet
Skyfallen över Gävleborg och Dalarna för ett år sedan skapade stor förödelse och samhällskostnader på över 2 miljarder kronor. Nu pågår flera utredningar som ska ta del av erfarenheterna och lära för framtiden.
Hållbarhet
Framtiden Byggutveckling i Göteborg ska halvera sin klimatpåverkan. För att nå målen har de tagit fram en egen klimatbudget. Cecilia Johannison, KMA-ansvarig på bolaget, berättar hur de gjorde för att komma i gång.
På nytt jobb
”Jag vill öka samverkan mellan kunder, Länsförsäkringar och samhället så att vi gemensamt minskar klimatrisker och gör det på ett sätt som också minskar utsläppen.” Det säger Martin Hedberg, meteorologen som sedan ett par månader är naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
Hållbarhet
Att sätta mål är en förutsättning för att föra hållbarhetsarbetet framåt. Det tycker Anna Lönn Lundbäck, som är Byggföretagens ansvarige för färdplanen för en hållbar, klimatneutral och konkurrenskraftig bygg- och anläggningssektor, som bygger på Sveriges klimatmål.
Hållbarhet
Att klimatanpassa en medelstor stad kan kosta flera miljarder kronor och Göteborg räknar med investeringar på minst 30 miljarder kronor för att stå emot framtida stormar med höjda vattennivåer. Men om inget görs står över 100 miljarder kronor stå på spel fram till år 2100 i direkta skadekostnader. Mot det bjuder regeringen på drygt tre och en halv miljarder kronor under tre år.
Hållbarhet
Svenska försäkringsbolag kan i dag verifiera minst 4 miljarder kronor i skadekostnader för naturskador som stormar, översvämningar ras, skred och erosion de senaste sju åren. Men mörkertalet är stort då den traditionella försäkringsbranschens statistik långt ifrån fångar upp alla samhällskostnader kopplade till naturskador i klimatförändringarnas spår.
Hållbarhet
På söndag öppnar COP26. I Glasgow i Skottland samlas världen för att under två veckor diskutera klimatkrisen och vägarna ut ur den. Men vad händer egentligen på ett COP-möte och hur påverkar det vardagen för den svenska bygg- och fastighetssektorn? Byggindustrins hållbarhetsreporter Björn Anderberg reder ut begreppen.
Hållbarhet
Skyfallen över Gävleborg och Dalarna under ett dygn ledde till samhällskostnader på 1 miljard kronor. Nu varnas för kraftiga regn och höga flöden i stora delar av Värmland, som är ett av 25 områden i Sverige som har identifierats som särskilt utsatta för översvämningsrisk.
Hållbarhet
Världens största stadsjordbruk är sedan förra sommaren i gång på ett mässhallstak i Versailles utanför centrala Paris. Inom fem år ska minst 100 hektar hustak, väggar och fasader vara täckta med grönska i den franska huvudstaden. Det är med andra ord bråttom och byggare, ingenjörer och odlare samarbetar intensivt för att hitta lösningar som fungerar.
Debatt
Alla i samhällsbyggnadssektorn måste samverka för att få ner utsläppen av klimatgaser. Med vår samlade kompetens har vi identifierat fem principer som vi anser bör genomsyra alla uppdrag inom sektorn, och som vi tar med oss in i alla WSP:s uppdrag, skriver Maria Brogren, innovations- och hållbarhetschef på WSP.
Stadsplanering
Extrema väderförhållanden spås bli ett allt vanligare inslag i vardagen. Ofta har du som entreprenör svårt att slippa ansvaret för skador på entreprenaden på grund av vädret. Men glöm inte att du kan ha rätt till tidsförlängning och försäkringsersättning.