Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om klimatinsatser
Hållbarhet
NCC kommer att återanvända hälften av HDF-bjälklagen från en gammal fastighet i Solna i en ny kontorsbyggnad. ”Resultaten är positiva, betongen är i stort sett som ny”, säger Anna-Clara Ackebo, hållbarhetsspecialist, NCC.
Infrastruktur
Som ett led i sin ambition att nå klimatneutralt infrastrukturbyggande till år 2045 har Trafikverket valt ut sju pilotprojekt. De sju projekten ska minska sin klimatpåverkan med 50 procent jämfört med ett referensvärde från 2015. Byggindustrin har pratat med projektcheferna för att ta reda på hur arbetet går.
Affärer i byggsektorn
Aptiten på gröna projekt är alltjämt stor och grönt kapital står redo att finansiera hållbara initiativ. Risken för negativa klimatkonsekvenser är dock stor då nybyggnadsprojekt ofta premieras. Mer fokus bör läggas på cirkulära lösningar i de finansiella ramverken.
Hållbarhet
Exakt var riskerar ett projekt med återbruk och andra cirkulära ambitioner köra fast? Byggindustrin har fått svar från de som vet mest ute i projekten: ✓ Gestaltning en stor stötesten ✓ Osäkra bygglovshandläggare ✓ Saknar handledningsstöd från Boverket
Årets bygge
Ett nytt hus av ett gammalt hus, går det att bygga? Ja det gör det! När Zengun och Fabege behövde etablering till stadsutvecklingen i Haga Norra valde de att bygga ett nytt hus av materialet från Bilias gamla bilhall i stället för att ta in de klassiska inhyrda byggbodarna. "Hållbarhetshuset" som nomineras nu till Årets Bygges kategori Hotell och kontor 2023.
Årets bygge
Under brinnande pandemi, på en pir med endast en tillfartsväg och ytterligare sju närliggande nybyggnadsprojekt har Veidekke och Castellum byggt Greenhaus – en kontorsfastighet med utsikt över Oceanhamnen i Helsingborg. Nu är projektet ett av tre tävlande som nomineras i Årets Bygges kategori Hotell och kontor 2023.
Politik
Subventioner för en hållbar omställning av byggindustrins transporter och anläggningsmaskiner lever vidare. Icke utbetalda medel från 2022 års budget finns kvar och nya miljoner har tillförts och summeras till över en halv miljard kronor.
Olyckor
SMHI har utfärdat röda varningr, den högsta nivån, för översvämningar på flera platser i Sverige.
– Det finns en risk att vägar och bostäder drabbas, säger Fredrik Schück, hydrolog på SMHI till Aftonbladet.
Hållbarhet
Berlin stad satsar stort på att bygga skolor i trämoduler. Satsningen syftar till att snabbt få fram skolor till stadens barn och samtidigt minska klimatpåverkan. Miljöfördelarna: ✓"Vi lagrar cirka 1 000 ton koldioxid per skola" Industriell produktion: ✓ "Byggtiden kan halveras" ✓ Byggkonceptet – därför har det lyckats: "Vi kan förutse kostnaden väldigt bra"
Stadsplanering
Fågel, fisk eller mitt emellan? Frågan är vem som har rekordet när det gäller att sätta krokben för våra byggplaner. Här listar vi fem små djur som ställer till med besvär för både byggherrar, länsstyrelser och yimby-aktivister.
Politik
EU:s inflytande över förutsättningarna i byggbranschen kan inte underskattas och första halvåret 2023 håller Sverige i ordförandeklubban.
– Det svenska ordförandeskapet måste våga driva på aktivt framförallt i i frågor som rör konkurrenskraften och klimatomställningen, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen
Teknik
I Mölndal testar BRA Bygg ett nytt system som gör det möjligt att koppla in byggbodarna på fjärrvärmenätet samtidigt som möjligheten att skala upp och ner bodetableringen bibehålls. Kjell Bye på BRA Bygg berättar att andra aktörer i branschen har visat stort intresse för den nya fjärrvärmelösningen.
Krönika
Stelbenta strukturer, installationer som försvårar flexibla bodetableringar och klimatindikatorer som misslyckas med att spegla verklighetens komplexa elsystem. Det är några faktorer som satt käppar i de fjärrvärmeanslutna byggbodarnas hjul. Men nu står stjärnorna rätt, skriver Byggindustrin reporter Elin Bennewitz, som hoppas att bodarna ska få spridning.
Hållbarhet
IVL Svenska Miljöinstitutet har tillsammans med Sveriges Allmännytta och Kommuninvest tagit fram en vägledning för hur fastighetsägare och byggentreprenörer kan minska klimatpåverkan vid renovering och ombyggnation.
Hållbarhet
Danska Again tar steget vidare inom något som alla har väntat på. Företaget tar fram en produktkatalog för återbrukat byggmaterial och står dessutom för 5 års garanti. Vd:ns framtidsmål: att expandera i Sverige.
Olyckor
De skyfall som föll över Gävle 2021 har lett till de högsta skadebeloppen på grund av naturorsakade händelser sedan stormen Gudrun. Försäkringsbolagen betalade under 2021 ut 1,1 miljarder kronor till försäkringstagare i Gävle kommun. Detta är dock långt ifrån hela skadenotan, för regnen och de efterföljande översvämningarna drabbade även andra kommuner i Gävleborg och Dalarna.
Byggfolk
Ökade byggkostnader, stigande räntor och en fortsatt osäkerhet kring cementförsörjningen gör att bygg- och anläggningsbranschen står inför en perfekt storm. I det läget väljer Byggföretagen lyfta hållbarhetsambitionerna med ökat fokus på klimatomställningen.
Brott & straff
Kyriakos Dimitriadis, gruppchef på Ebab, sammanfattar första året med klimatdeklarationerna: ✓Klimatdeklarationer kan kapa kostnader ✓ Fortsatta oklarheter om hur redovisningen ska gå till ✓ Offentliga aktörer längre fram än privata
Politik
EU-kommissionen vill uppgradera och öka hållbart byggande i trä och lanserar i dag ”New European Bauhaus Academy for sustainable construction”, ett program för att få fram ny kompetens inom arkitektur, design och byggande. Över 100 miljoner kronor satsas inledningsvis, med målet att minst tre miljoner människor ska lockas till dessa branscher och bidra med ny spetskompetens.
Hållbarhet
Lena Hök är ansvarig för Skanskakoncernens innovations- och hållbarhetsarbete, som på torsdag möter både Ebba Busch och EU:s miljökommissionär i Helsingfors. ”Intresset för att bygga i trä ökar på våra marknader, inte minst i USA”, säger hon.
Hållbarhet
Det över 100 år gamla Slakthusområdet i Stockholm ska omvandlas till en urban stadsdel med 3 000 bostäder och 14 000 arbetsplatser. Pilotprojektet genomförs av Stockholms Stad och Skanska där syftet är att driva på utvecklingen av fossilfria entreprenader.
Krönika
Har du funderat över hur arbetsvillkoren ser ut hos dina underleverantörer? Att klimatneutralitet står högst upp på hållbarhetsagendan för byggbranschens aktörer är knappast förvånande. Men den sociala hållbarheten är däremot inte lika högt rankad visar en undersökning från oss på Svensk Byggtjänst. Varför anses de sociala frågorna så komplicerade och krångliga? Och hur ska branschen förmås att omfamna hela hållbarhetsspektrat i sin verksamhet?
Affärer i byggsektorn
Efter vinterns regeringsbeslut har Svensk Kärnbränslehantering kunnat ta flera rejäla steg mot byggstart av de unika miljardprojekten i Forsmark. Redan i början av nästa år kan upphandlingen komma i gång för det första projektet.
■ Rekryterar kompetens från gruvindustrin.
■ Teknikvalen: "Blir sannolikt avgörande för hur entreprenörerna offererar".
■ Framtida möjligheterna för de som tar första projektet: "Ingen hemlighet att det finns ett stort intresse".
Infrastruktur
AF Gruppen har fått nära 2,5 miljarder på löpande räkning och Implenia en miljard extra. Anders Selström, Trafikverkets chef för Stora projekt, kommenterar listan över beloppen som betalats ut hittills.
Nyheter
Östermalms saluhall har blivit padelhall i Mölnlycke. ”Detta har varit ett hållbarhetsprojekt för att lära oss mer om återbruk kring fastigheter”, säger Johan Wuollet, projektledare på Wallenstam.
Byggfolk
Med en gedigen meritlista i ryggen klev klev Åsa Lindell i början av hösten in som nationell projektledare för klimatomställning på Byggföretagen. Hon tror inte på skam som drivkraft och beskriver sig själv som en pessimistisk optimist i klimatfrågan.
Forskning
Oron för att sprida cancerframkallande sexvärt krom har tidigare hindrat återanvändning av äldre betong, men en ny studie visar att det går att göra utan risk för att det farliga kromet läcker ut.
Hållbarhet
Solcellsparker stora som sjöar blir ett allt vanligare inslag i det danska landskapet. Samtidigt hamnar Sverige vid en jämförelse i skuggan och långt efter vårt grannland. Om en inte så avlägsen framtid kommer solenergin stå för en fjärdedel av energiproduktionen i Danmark. Byggindustrin reste över sundet för att träffa solrallare och framgångsrika solentreprenörer.
Hållbarhet
Regeringens motstånd mot reduktionsplikten, som kräver alltmer biodrivmedel i bensin och diesel, engagerar. Miljöorganisationer och den nya politiska oppositionen rasar mot planerna och näringslivet ser svårigheter att hitta alternativa sätt att minska utsläppen. Men nu kan regeringen få oväntat stöd för sin linje från myndighetshåll.
Hållbarhet
Om vi bygger en bro i trä i stället för betong, är det en kolsänka? Är det okej att köpa utsläppsrätter för att minska vårt projekts klimatavtryck? Och hur ska vi bokföra utsläppen från den utdikade våtmarken? Det är exempel på frågor som än så länge saknar tydliga svar. Stefan Uppenberg på WSP har tagit initiativ till ett nytt projekt som ska leverera svaren. Utan gemensamma svar och definitioner är det risk att branschen gör sig skyldigt till greenwashing, varnar han.
Hållbarhet
Biodrivmedel var en av hörnstenarna i byggbranschens ambitiösa klimatplan fram till år 2030. Med en ökad inblandning skulle utsläppsmålen nås. Sen kom regeringsskiftet där sänkningen av reduktionsplikten omkullkastade de lagda planerna och nu väntar omprövning. Mer av allt annat kan bli lösningen, säger en bransch som togs på sängen.