Få hela storyn
Starta din prenumeration
Sommaren 2016 presenterade Miljömålsberedningen sitt slutbetänkande. Förslaget är att Sverige ska vara klimatneutralt redan 2045. Många svenska byggföretag har ambitiösa klimatstrategier, men miljömålsberedningens förslag är en stor utmaning för byggbranschen. Under hösten gör vi ett antal nedslag för att ta reda på hur byggbranschen jobbar för att nå målet om klimatneutralitet, och för att se om det överhuvudtaget är realistiskt att branschen kan vara klimatneutral 2045. Samtliga delar i artikelserien finns att läsa här nedanför.
Affärer i byggsektorn
Peab inrättar en ny koncernövergripande forskningsavdelning. Syftet är att snabba på omställningen till klimatneutralitet. Chef för den nya funktionen blir Nils Rydén, vars uppgift blir att samordna kunskap, omvärldsbevakning och rådgivning för Peabs alla fyra affärsområden.
Hållbarhet
Redan 2040, fem år tidigare än planerat, bör Trafikverket vara klimatneutralt. Inför den årliga översynen av myndighetens klimatmål föreslås en skärpning av tidigare klimatmål.
”Det innebär att den årliga minskningen bör vara 8 procent per år, vilket är i linje med utsläppsminskningar som krävs för att nå 1,5 gradersmålet”, säger Håkan Johansson, nationell samordnare klimatfrågor på Trafikverket.
Hållbarhet
Anläggningsbranschen kan ställa om mot klimatneutralitet snabbare än de mål som hittills satts upp. Det framgår av en rapport som WSP har gjort på uppdrag av Trafikverket – som kommer att skärpa sina hållbarhetskrav redan nästa år.
Hållbarhet
I ett unikt projekt samlas nu internationella aktörer i fastighetsbranschen för att skynda på omställningen till en klimatneutral bebyggd miljö i Europa. För att nå framgång sträcks en hand ut för samarbete med städer, byggbolag, investerare och andra aktörer som kan vara med och bidra.
Hållbarhet
Att sätta mål är en förutsättning för att föra hållbarhetsarbetet framåt. Det tycker Anna Lönn Lundbäck, som är Byggföretagens ansvarige för färdplanen för en hållbar, klimatneutral och konkurrenskraftig bygg- och anläggningssektor, som bygger på Sveriges klimatmål.
Hållbarhet
Ett enkelt webbaserat verktyg som gör det lättare för mindre byggföretag att hållbarhetsrapportera. Det är tanken bakom Green Reports innovation, som utgår från kontoplanen och löpande skapar unika rapporter med hållbarhetsfakta.
Hållbarhet
Ett steg i rätt riktning eller stormakter som försöker plantera kryphål i uppgörelsen för att slippa agera? Byggindustrins hållbarhetsreporter sammanfattar COP26 och listar de viktigaste besluten, framstegen och besvikelserna.
Hållbarhet
På söndag öppnar COP26. I Glasgow i Skottland samlas världen för att under två veckor diskutera klimatkrisen och vägarna ut ur den. Men vad händer egentligen på ett COP-möte och hur påverkar det vardagen för den svenska bygg- och fastighetssektorn? Byggindustrins hållbarhetsreporter Björn Anderberg reder ut begreppen.
Hållbarhet
Teknikkonsultföretaget Bjerkings alla anbud ska framöver innehålla löften om att i samarbetet med kunden prioritera hållbarhet i hela processen. Bjerking jobbar nu hårt med att formulera hållbarhetslöften inom 10-15 områden. Det första löftet om byggnadskonstruktion börjar gälla nu.
Hållbarhet
En miljöbomb i Estland är på väg att lägga grunden för en ny industriell process som kraftigt minskar behovet av att bryta kalksten, på sikt skapar negativa utsläpp och blir en del av klimatkrisens lösning.
Hållbarhet
Till årsskiftet blir det obligatoriskt med klimatdeklarationer. Men det är fortfarande många byggare som inte har koll på läget. Anna Högberg, energi- och miljökonsult på Bengt Dahlgren, berättar om de vanligaste frågorna hon får från byggentreprenörer.
Hållbarhet
Den kan bidra med värme, minskade transporter, jordförbättring och vattenrening. Men den kan också kapsla in koldioxid och bättra på utsläppssiffrorna. Nu börjar byggarna snegla på den trendiga tekniken.
Hållbarhet
En ny rapport från analys- och teknikkonsultföretaget WSP identifierar fem olika steg för att nå en klimatneutral samhällsbyggnadssektor. Om den teknik och kunskap som finns i dag implementerades fullt ut skulle samhällsbyggnadssektorns koldioxidutsläpp kunna halveras.
Debatt
Alla i samhällsbyggnadssektorn måste samverka för att få ner utsläppen av klimatgaser. Med vår samlade kompetens har vi identifierat fem principer som vi anser bör genomsyra alla uppdrag inom sektorn, och som vi tar med oss in i alla WSP:s uppdrag, skriver Maria Brogren, innovations- och hållbarhetschef på WSP.
Hållbarhet
Arbetet med förskolan Hoppet har satt fingret på den stora andel byggmaterial som har fossilt innehåll, men också på hur medveten upphandling kan ge kraftigt minskad klimatpåverkan. Projektledarna Maria Perzon och Hanna Ljungstedt berättar mer.