Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om ledarskap inom bygg
Karriär
Att bli chef har länge funnits på kartan för Veronica Wallmo, som efter drygt 20 år i branschen nu har rollen som platschef på Wästbygg.
■ Utmaningarna: ”Det blir aldrig som man tänkt sig”
■ Tre tips till dig som funderar på att bli chef: ”Våga satsa!”
Ledarskap
Vad kan vi lära av krisen som drabbade branschen på 1990-talet? Och vilka är parallellerna till dagens oroliga marknad? Vi har pratat med tre byggare som minns.
■ Viktigaste erfarenheterna: ”Som ledare får man vara uppmärksam”
■ De positiva effekterna på branschen: ”Kriser är heller inte bara negativa”
■ Så illa blir det den här gången: ”Jag tror att det blir mer än en krusning på ytan”
Arbetsmiljö
”Säkerhetsarbetet har stagnerat,” säger Jeanet Corvinius, ordförande för Byggcheferna. Det påståendet baserar hon dels på att antalet dödsolyckor i branschen inte minskar, och dels på en ny rapport om branschens arbetsmiljöarbete från Byggcheferna. Av rapporten framgår bland annat att många chefer känner sig tvingade att tänja på arbetsmiljöreglerna för att hinna med. Chefsrollerna i branschen behöver ses över, anser Jeanet Corvinius.
Affärer i byggsektorn
Från civilekonom till vd för det snart hundraåriga familjeföretaget Sh bygg.
Dalia Ramzi styr sedan ett år tillbaka bolaget mot framtiden, där hon bland annat fokuserar på hållbara affärer och värderingsstyrt ledarskap. ”Jag insåg snart att det inte var jätteroligt att räkna pengar hela dagarna. Jag ville hellre jobba nära verksamheten”, säger hon.
Ledarskap
Att skapa lagkänsla och jobba värderingsstyrt är inte alltid en dans på rosor. Men för Markus Brink är inte det en anledning att låta bli. Brixlys vd berättar i en lång intervju med Byggindustrin om: ✓ Att få med medarbetarna på båten. ✓ Riskhanteringen i projekten. ✓ Ledningens beslut att köpa ut bolaget och byta namn. ✓ Byggkonjunkturen i väst.
Ledarskap
Hur leder du dina medarbetare? Vad behöver du veta om digitalisering? Och varför har du så svårt att prata med din beställare? Se och hör 26 branschprofiler diskutera branschens hetaste frågor.
Ledarskap
Jämförelsevis många medarbetare i byggbranschen är engagerade i sitt jobb. Men en färsk undersökning visar också på flera affärskritiska faktorer som alla HR-chefer i branschen behöver tänka på.
• Undermåliga ledaregenskaper sänker lönsamheten.
• Påverkar säkerheten .
• Kvinnor och män har olika bild.
Ledarskap
Chefer i byggbranschen ansvarar för många människor och stora belopp. Samtidigt ska de vara goda och inspirerande ledare. Hur bär de sig åt? Goda exempel lyfts upp i ett inspelat panelsamtal från Construction Summit.
Ledarskap
Med ett tydligt fokus på både kunden och kulturen vill Dryft höja hantverkarens status och handplocka målaren, snickaren och elektrikern lika noggrant som tjänstemannen – och se till att de mår bra.
■ Därför behöver branschen förändras: ”Som hantverkare får du ingen feedback uppifrån”.
■ Oväntade beslutet: ”Jag hade nog förväntat mig att vi skulle bli ifrågasatta”.
■ Tre bästa tipsen för att stärka företagskulturen.
Affärer i byggsektorn
Medianlönen för en hög chef i byggbranschen skiljer sig med 15 000 kronor beroende på om du jobbar i Stockholm eller i norra Sverige. Det visar Ledarnas löneenkät bland chefer i branschen.
• Där tjänar cheferna minst
• ”Klart att engagerat ledarskap ska synas i lönerna”
• Chefen som branschen skriker efter – och betalar bra för
Ledarskap
Bravida avslutade 2021 med flaggan i topp. Men hur blir framtiden för installationsjätten och för resten av branschen? Vd:n Mattias Johansson berättar om fallgroparna att hålla utkik efter framåt – och ger sina bästa ledarskapstips.
■ Materialpriserna: ”Det kommer synas i resultaträkningen för många bolag”
■ Branschstrukturen: ”Förvärv innebär inte automatiskt förbättrad tillväxt”
■ Framtidsfrågan: ”Vi måste vara på hugget så att vi inte tappar kommandot”
Arbetsmiljö
Stridspilot, överstelöjtnant och piratjägare – i Robert Karjels yrkesliv har riskerna alltid varit stora.
Men säkerhetstänket har varit ännu större.
– Det farligaste du kan göra är att tro eller förutsätta saker. När det väl är skarpt läge finns det inget utrymme för missförstånd, säger han.
Affärer i byggsektorn
Ekonomichef och HR-chef är självskrivna roller i byggföretagens ledningsgrupper. Mindre vanligt är det med hållbarhets- och IT-chefer, visar Byggindustrins undersökning.
■ Därför kan det vara läge att tänka om.
■ ”Ska branschen lyckas i sitt hållbarhetsarbete behövs det expertkunskap”.
■ ”Ingen ifrågasätter att en ekonomichef sitter i ledningsgruppen”.
Ledarskap
Byggmästargruppen är först ut bland Byggföretagens medlemsföretag att gå igenom organisationens utbildning för ett inkluderande arbetsliv. ”Det här handlar också om att få ett tydligare ledarskap” säger Peter Neuberg, vd på Byggmästargruppen.
Ledarskap
På lördag den 27 november är det årsdagen för samhällsbyggnadsbranschens Metoo-uppror #sistaspikenikistan. Sedan dess har branschorganisationen Byggföretagen arbetat med frågan hur branschen ska bli mer inkluderande för alla.
Karriär
Under det gångna året har WSP:s vd Håkan Danielsson varit en av adepterna i företagets omvända mentorsprogram. ”Jag har fått ett nytt perspektiv på byggsektorn, på samhället och på vår verksamhet”, säger Håkan Danielsson.
Karriär
Ska vi sluta skämta på jobbet av rädsla för att kränka varandra? ”Absolut inte! ” tycker Karin Adelsköld, komiker, teknikjournalist och humorkonsult. Rätt sorts humor på jobbet ger en arbetsmiljö där de anställda känner gemenskap, har roligare, är mindre stressade - och dessutom presterar bättre.
Ledarskap
Snurrar det i huvudet när du hör om det där ”Clubhouse”, har du fortfarande svårt att bjuda in till ett zoom-möte och greppar inte riktigt hur molntjänster fungerar egentligen? Många upplever att de halkar efter digitalt, men det är aldrig för sent att lära sig nytt.
Ledarskap
Du är sötsugen, somnar under Zoom-mötet, stör dig på kollegerna, glömmer bankomatkoden och har börjat skippa träningen. Vad är det som händer? Jo antagligen är du i behov av – semester! Men hur ska du göra för att få ut det mesta av semestern? Byggindustrin frågade stresscoachen Caroline Norbelie om hennes bästa tips.
Ledarskap
Ambitiös BIM-utveckling, VDC med toppresultat, digital affärsenhetsutveckling med stigande lönsamhet och affärsutveckling med framtidsperspektiv. Det är områden som drivits av fyra unga förebilder som i år har chansen att få utmärkelsen Guldhuset, fyra kvinnor som vi garanterat kommer att få se mer av.
Arbetsmiljö
Ska vi sluta skämta på jobbet av rädsla för att kränka varandra? ”Absolut inte! ” tycker Karin Adelsköld, komiker, teknikjournalist och humorkonsult. Rätt sorts humor på jobbet ger en arbetsmiljö där de anställda känner gemenskap, har roligare, är mindre stressade – och dessutom presterar bättre.
Ledarskap
Pandemitid och värkande kropp? Känns det igen? I dessa tider utmanas vår hälsa på många sätt. Gym och simhallar håller stängt, vi ska undvika att ses och den som jobbar hemma förlorar dessutom många möjligheter till rörelse och sociala kontakter.
Debatt
Det räcker inte att bara följa lagkrav för att få ett fullgott brandskydd. Det visar branden i Polarbröds fabrik med tydlighet. Det krävs gedigen brandskyddskompetens för att förhindra liknande katastrofer, skriver Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen Sverige.
Krönika
Föreställ dig en värld där din telefon är för stor för din hand, där din läkare ger dig läkemedel som är fel för din kropp, där du fryser på jobbet för att temperaturen är fem grader för kall, där det är 47 procent högre risk att du blir skadad i en bilolycka. Om något av detta låter bekant är chansen stor att du är kvinna.
Expertsvar Företagande
Hej Linnea! Jag är mellanchef i ett medelstort byggbolag. Nu under coronapandemin tycker jag det har blivit svårare att leda min grupp. Har du några tips på hur man kan göra för att få det att fungera så bra som möjligt? /Karin
Affärer i byggsektorn
JM är byggbolaget som aldrig visat röda siffror. I 18 år har Johan Skoglund rattat bolaget som han började jobba i redan som 24-åring. Att företaget han driver är det som bygger flest bostäder i Norden och därtill har de nöjdaste kunderna gör honom omåttligt stolt.
Arbetsmiljö
Nu är det uppmätt med hjälp av en forskare, machokulturen är ett stort problem inom samhällsbyggnad. Diskriminerande skämt pekas ut som det enskilt största problemet. ”Det är avgörande för branschens utveckling att vi kommer tillrätta med detta”, säger Kajsa Hessel på Byggcheferna.
Ledarskap
Svensk byggtjänst behöver hitta en ny vd. Urban Månsson har valt att säga upp sig efter att han under coronahalvåret upptäckt hur ogärna han vill börja pendla igen. Han utvecklar resonemanget för Byggindustrin.
Ledarskap
En kamp mot klockan i kombination med hårda säkerhets- och lönsamhetskrav. Byggindustrins chefredaktör Anders Carlén leder ett experttungt panelsamtal om ledarskapet i byggsektorn nu på fredag.
Ledarskap
Coronakrisen har satt ledare i byggbranschen under hård press, visar en ny enkätundersökning gjord på uppdrag av Byggcheferna. Samtidigt vittnar resultaten om att pandemin också fört goda saker med sig och att branschen varit skicklig på att anpassa sig efter en helt ny situation.
Ledarskap
Att vrida och vända på perspektiv. Att lyssna in och inkludera alla som rör sig i våra stadsmiljöer är Lisa Wistrand mission. I april utsågs hon till vinnare av Guldhuset, CMB:s pris för att lyfta fram unga ledare i samhällsbyggnadsbranschen.
Ledarskap
En instagramprofil, en religionsvetare, en kulturgeograf och en före detta bartender. I år har ingen av de nominerade till utmärkelsen Guldhuset en traditionell byggbakgrund. Priset, som går till unga ledare inom samhällsbyggnad, delas ut av CMB, Centre for management of the built environment, kopplat till Chalmers i Göteborg,
Ledarskap
Det var en gång en bodtomte som hette Ove. Han höll ordning och reda på en lång rad av Skanskas byggen i Mellansverige. När han var med blev projekten lönsamma. I grunden är det samma filosofi – fast i mycket större omfattning – som Ramirent nu använder i sitt koncept ”Den temporära fabriken” med smeknamnet ”Bodtomte 2.0”.