Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om ledarskap inom bygg
Ledarskap
Chefer i byggbranschen ansvarar för många människor och stora belopp. Samtidigt ska de vara goda och inspirerande ledare. Hur bär de sig åt? Goda exempel lyfts upp i ett inspelat panelsamtal från Construction Summit.
Affärer i byggsektorn
Medianlönen för en hög chef i byggbranschen skiljer sig med 15 000 kronor beroende på om du jobbar i Stockholm eller i norra Sverige. Det visar Ledarnas löneenkät bland chefer i branschen.
• Där tjänar cheferna minst
• ”Klart att engagerat ledarskap ska synas i lönerna”
• Chefen som branschen skriker efter – och betalar bra för
Arbetsmiljö
Stridspilot, överstelöjtnant och piratjägare – i Robert Karjels yrkesliv har riskerna alltid varit stora.
Men säkerhetstänket har varit ännu större.
– Det farligaste du kan göra är att tro eller förutsätta saker. När det väl är skarpt läge finns det inget utrymme för missförstånd, säger han.
Affärer i byggsektorn
Ekonomichef och HR-chef är självskrivna roller i byggföretagens ledningsgrupper. Mindre vanligt är det med hållbarhets- och IT-chefer, visar Byggindustrins undersökning.
■ Därför kan det vara läge att tänka om.
■ ”Ska branschen lyckas i sitt hållbarhetsarbete behövs det expertkunskap”.
■ ”Ingen ifrågasätter att en ekonomichef sitter i ledningsgruppen”.
Ledarskap
Byggmästargruppen är först ut bland Byggföretagens medlemsföretag att gå igenom organisationens utbildning för ett inkluderande arbetsliv. ”Det här handlar också om att få ett tydligare ledarskap” säger Peter Neuberg, vd på Byggmästargruppen.
Karriär
Under det gångna året har WSP:s vd Håkan Danielsson varit en av adepterna i företagets omvända mentorsprogram. ”Jag har fått ett nytt perspektiv på byggsektorn, på samhället och på vår verksamhet”, säger Håkan Danielsson.
Karriär
Ska vi sluta skämta på jobbet av rädsla för att kränka varandra? ”Absolut inte! ” tycker Karin Adelsköld, komiker, teknikjournalist och humorkonsult. Rätt sorts humor på jobbet ger en arbetsmiljö där de anställda känner gemenskap, har roligare, är mindre stressade - och dessutom presterar bättre.
Ledarskap
Snurrar det i huvudet när du hör om det där ”Clubhouse”, har du fortfarande svårt att bjuda in till ett zoom-möte och greppar inte riktigt hur molntjänster fungerar egentligen? Många upplever att de halkar efter digitalt, men det är aldrig för sent att lära sig nytt.
Ledarskap
Du är sötsugen, somnar under Zoom-mötet, stör dig på kollegerna, glömmer bankomatkoden och har börjat skippa träningen. Vad är det som händer? Jo antagligen är du i behov av – semester! Men hur ska du göra för att få ut det mesta av semestern? Byggindustrin frågade stresscoachen Caroline Norbelie om hennes bästa tips.
Ledarskap
Ambitiös BIM-utveckling, VDC med toppresultat, digital affärsenhetsutveckling med stigande lönsamhet och affärsutveckling med framtidsperspektiv. Det är områden som drivits av fyra unga förebilder som i år har chansen att få utmärkelsen Guldhuset, fyra kvinnor som vi garanterat kommer att få se mer av.
Arbetsmiljö
Ska vi sluta skämta på jobbet av rädsla för att kränka varandra? ”Absolut inte! ” tycker Karin Adelsköld, komiker, teknikjournalist och humorkonsult. Rätt sorts humor på jobbet ger en arbetsmiljö där de anställda känner gemenskap, har roligare, är mindre stressade – och dessutom presterar bättre.
Ledarskap
Pandemitid och värkande kropp? Känns det igen? I dessa tider utmanas vår hälsa på många sätt. Gym och simhallar håller stängt, vi ska undvika att ses och den som jobbar hemma förlorar dessutom många möjligheter till rörelse och sociala kontakter.
Debatt
Det räcker inte att bara följa lagkrav för att få ett fullgott brandskydd. Det visar branden i Polarbröds fabrik med tydlighet. Det krävs gedigen brandskyddskompetens för att förhindra liknande katastrofer, skriver Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen Sverige.
Expertsvar Företagande
Hej Linnea! Jag är mellanchef i ett medelstort byggbolag. Nu under coronapandemin tycker jag det har blivit svårare att leda min grupp. Har du några tips på hur man kan göra för att få det att fungera så bra som möjligt? /Karin
Ledarskap
En kamp mot klockan i kombination med hårda säkerhets- och lönsamhetskrav. Byggindustrins chefredaktör Anders Carlén leder ett experttungt panelsamtal om ledarskapet i byggsektorn nu på fredag.
Ledarskap
Att vrida och vända på perspektiv. Att lyssna in och inkludera alla som rör sig i våra stadsmiljöer är Lisa Wistrand mission. I april utsågs hon till vinnare av Guldhuset, CMB:s pris för att lyfta fram unga ledare i samhällsbyggnadsbranschen.
Kompetensförsörjning
Att unga chefer i byggbranschen ofta snabbt får axla ett stort ansvar är inget nytt, enligt Lars Tullstedt, ansvarig för kompetensutveckling på Sveriges Byggindustrier. Han är inte överraskad av resultatet i den undersökning som Svensk Byggtjänst genomfört.
Debatt
Nya fundament i samhällsekonomin kräver ett affärsmässigt nytänkande. Det innebär en stor utmaning för många tjänsteproducenter, däribland arkitektföretag, trots en gynnsam marknad, skriver Staffan Carenholm, konsult och tidigare chef för Sveriges Arkitekter. Han har identifierat 70 punkter för affärsutveckling och lönsamhet.
Ledarskap
Patrik Arengård, vd för Järntorget Bygg, lever med sjukdomen MS. Det har både begränsat och berikat hans liv. "Jag har fått mycket större förståelse för att människor presterar olika mycket under olika perioder i livet. Det viktiga är att bygga ett team", säger han.
Ledarskap
Hur arbetsplatsen är utformad och inredd påverkar risken för att kolleger ska hamna i konflikt med varandra. Det visar en ny tvärvetenskaplig studie. Enligt studien är risken för bråk och tjafs på arbetsplatsen större för aktivitetsbaserade kontor.
Ledarskap
Ett sällskapsspel ska öppna för diskussion kring viktiga värdegrundsfrågor. Diparts HR-chef Mats Hoffmann kommer under Almedalsveckan att slå ett slag för spelet. Han har arbetat tillsammans med Pia Jertfelt, generalsekreterare för Social Venture Network, för att utveckla spelet.
Debatt
Endast en av fyra ingenjörer i Sverige är kvinna. Det är illa. Att var fjärde av dem anser sig vara diskriminerade är direkt bedrövligt. Dessa siffor kräver nu aktiv handling av varje ansvarstagande aktör i branschen, skriver Per-Arne Gustavsson, VD för teknikkonsultkoncernen Projektengagemang.
Byggfolk
Maria Gårdlund är vd och seniorkonsult på Sweco Strategy. Hon har alltid varit intresserad av ledarskap och styrde föreningar redan som ung. När hon fick frågan om att bli vd redan vid 30 års ålder var det självklart att tacka ja. "Jag drivs av att ha roligt och det är spännande med en organisation som växer", säger hon.
Byggfolk
Ellen Stenholm är projektledare på Liljewall Arkitekter. Hon hade inte ens tänkt på sig själv som ledare förrän hon fick höra talas om att hon nominerats till Guldhuset. "Jag vill att alla ska vara motiverade och ha roligt, det är nyckeln till att ett lyckat projekt håller tiden", säger hon.
Byggfolk
Dag Måhlstrand är affärschef på Tyréns. Han är teknikern som lämnade tekniken bakom sig och valde ledarskapet i stället. Det har han inte ångrat. "Kan man frigöra kraften i alla medarbetare man har så händer det saker", säger han.
Byggfolk
Christian Jöhncke är avdelningschef för Vatten och miljöteknik på NCC. Han nomineras till Guldhuset för andra året i rad. "Motivationen för mig är att få mina medarbetare engagerade och motiverade att vilja gå till jobbet", säger han.
Ledarskap
Det bästa tricket – både för att locka till sig rätt talanger och för att sedan lyckas behålla dem i företaget – är att ha bra chefer som coachar och stöttar medarbetarnas utveckling. Det menar Monika Elling, vd för bemannings- och rekryteringsföretaget Poolia, som undersökt vad arbetsgivare och arbetstagare egentligen är ute efter.
Ledarskap
Kan du prata om din respektive på fikarasten och utan att tveka fylla i närmast anhörig på jobbets kontaktblankett? Det som känns självklart för heterosexuella är inte alltid lika enkelt för homo- och bisexuella. Karol Vieker på RFSL säger att en öppen arbetsplats ger mer produktiva medarbetare och fler kunder.
Ledarskap
En nöjd kund är bra, en lycklig kund genererar nya kunder. Men hur hanterar man missnöjda kunder? Byggindustrin har pratat med Hans O Jacobson, vd och lärare på BLI (Business leader international) som bland annat utbildar arbetsledare, platschefer och arbetschefer inom byggbranschen i ledarskap.
Ledarskap
"Det är 60 procent tjejer på arkitektutbildningen och ganska jämnt på Väg och vatten, ändå märker man det inte i arbetslivet när besluten ska fattas. Det har inte hänt så mycket än", säger Christina Silfverhielm, ordförande för Kvinnors byggforum. Hon menar att fler kvinnor behöver starta eget för att få en position och märkas i byggbranschen.
Ledarskap
När jag började jobba med betong i slutet av 80-talet kunde jag vara den enda kvinnan bland 100 personer på en konferens, berättar Anita Stenler. Nu, 25 år senare, är hon ordförande för Svenska Betongföreningens kvinnliga nätverk Bettan som har 200 medlemmar.
Ledarskap
Ett drygt år efter starten har nätverket Byggare Berit vuxit rejält i antal medlemmar på Facebook. Vi tänkte att det blir väl något litet, men vi har blivit över 800. Men viktigast är träffarna, de ger en enorm energikick, säger Sofia Heintz som är en av de fem som drog i gång nätverket.
Ledarskap
Satsar du på en chefskarriär? Se till att du är mellan 35 och 55 år och har med dig åtminstone en tioårig ledarerfarenhet. Lägg sedan ordentligt krut på att bygga nätverk: använd de sociala medierna, engagera dig i organisationer, branschföreningar, utskott och styrelser, säger Elinor Hartung, partner på Transearch International Sweden som jobbar med chefsrekrytering, bland annat till bygg- och fastighetssektorn.
Ledarskap
Passionen och god självkänsla är viktigast, men det behövs ytterligare nio beståndsdelar för att koka ihop en riktigt bra ledare eller framgångsrik entreprenör. Det menar Ingrid Tollgerdt-Andersson, forskare i ledarskapsfrågor i sin nya bok "Passion - Nyckeln till framgång".
Ledarskap
Upp som en sol, ned som en pannkaka. Först var det hajp kring industrialiseringstrenden i svenskt byggande. Men sedan kom ett par rejäla snytingar. NCC beslutade lägga ned sin fabrik i Hallstahammar och sedan var det dags för fullmodulsatsningen Open House att stänga sin bostadsfabrik i Arlöv.
Ledarskap
Företags innovationsförmåga är en viktig faktor för överlevnad i en förändrande omvärld. Innovationer kräver fri tid, risktagande och kreativitet – något som många företag håller på att rationalisera bort i jakten på effektivitet, enligt Annika Olsson, forskare vid Lunds universitet och redaktör för boken Innovationsförmåga.
Ledarskap
I nerdragningstider sätts ledarskapet på prov. Varsel och uppsägningar skapar ofta misstro mot ledningen, ökad stress, minskade arbetsinsatser och lojaliteten mot företaget kan få sig en rejäl törn. Organisationen Ledarnas varselakut är en hjälp till dem som måste hantera problematiken.
Ledarskap
Ibland utvecklas relationen anställd och arbetsgivare inte som förväntat och det blir nödvändigt att gå skilda vägar. När situationen är knepig att hantera kan så kallad Outplacement, det vill säga strukturerad hjälp för den anställde att hitta ett nytt jobb, vara en lösning.