Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om livscykelanalys
Byggfolk
White arkitekter ska ställa om till klimatneutralt byggande 2030. Den som ska leda arbetet är vd Alexandra Hagen. I en värld där nybyggda hus ofta får stor uppmärksamhet vill hon vända på perspektivet. ”Vi frågar ofta hur vi bygger hållbara hus? Jag tänker att målet ska vara att inte bygga alls. Det är kanske udda ord från en arkitekt, men det bästa huset är det som aldrig byggs”, säger hon.
Expertsvar Hållbarhet
Fråga: Hej Anders! Vi strävar efter att bygga med så hållbara material som möjligt i alla våra projekt, men tycker ibland att det är svårt att veta vad som verkligen är bra material. Vilket är det bästa sättet att säkerställa att de material vi använder är bra ur miljö- och hållbarhetssynpunkt och ur ett livscykelperspektiv?/ Gustav
Hållbarhet
Byggmaterialen, och återbruk, står alltmer i fokus när det kommer till frågan om hur branschens klimatpåverkan ska kunna minska åren som kommer. ”Entreprenörerna behöver bli bättre på att räkna hem vinsterna i detta”, säger Jeanette Green, affärsutvecklare på IVL.
Hållbarhet
2014 släppte bygg- och fastighetssektorn släppte ut 11,6 miljoner ton koldioxidekvivalenter i Sverige, vilket motsvarar 19 procent av landets totala utsläpp av växthusgaser. Detta och mycket annat framgår av Boverkets miljöindikatorer.
Hållbarhet
I början av sommaren kom Miljömålsberedningens slutbetänkande. Förslaget är att Sverige senast år 2045 ska vara klimatneutralt. För byggbranschen är det en enorm utmaning. Anders Wijkman, Miljömålsberedningens ordförande, anser att Sverige måste bygga så mycket som möjligt i trä för att nå målet.
Debatt
Behovet av nya bostäder är enormt. Fram till år 2020 vill politikerna att över 250 000 bostäder ska byggas i Sverige. Stora krav ställs också på ett mer hållbart byggande. Då gäller att perspektiven är rätt, skriver Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong.