Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om markanvisningar
Hållbarhet
Nu kan Byggindustrin publicera hela listan på de 55 kommuner som ställer specifika miljö- och klimatkrav vid markanvisningar, överlåtelse/upplåtelse av mark för bostadsbyggande, så kallade särkrav. Samt listan på de 124 kommuner som låter bli.
Stadsplanering
Totalt delades 250 markanvisningar ut i Sverige förra året. Som mest uppgick konkurrensen till ett 50-tal byggaktörer.
✓ Byggbolaget som fick flest markanvisningar
✓ De betalade mest – mer än dubbelt så mycket som tvåan
✓ Kommunerna med högst takt
Affärer i byggsektorn
Under de senaste åren har markanvisningstakten sjunkit kraftigt i Göteborg, inte minst jämfört med andra städer. Men snart kommer takten att vända upp igen enligt fastighetsdirektör Martin Öbo - som listar flera projekt som ligger i pajpen.
Stadsplanering
Fasta markpriser är en del i ”Örebromodellen” som sedan ett par år tillbaka används för att locka investerare till Närkes residensstad. ”I praktiken är det byggaktören som avgör hur lång tid det tar från markanvisning till byggstart, säger Erik Skagerlund, tf mark- och exploateringschef.
Affärer i byggsektorn
Trenden med ökat byggande av flerbostadshus med trästomme håller i sig, enligt årets första Trähusbarometer från Trä- och Möbelföretagen, TMF. ”Det är en hel del bitar som har fallit på plats”, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.
Affärer i byggsektorn
Det börjar bli minst sagt fullt i Stockholms innerstad och nya markanvisningar växer inte på träd. Men nu säljer Stockholms stad en av sina två sista tomter i city – en försäljning som har varit i startgroparna i många år.
Bostäder
Hur kan man – utan planekonomi – tillföra bostäder på platser där folk vill bo, men där det inte är kommersiellt gångbart att bygga? Karlstads kommun har kanske hittat en möjlig modell med de dubbla markanvisningar som har gjorts.
Bostäder
På Karlstads kommun har man ställt tuffa krav för att se till att det verkligen byggs även på den mindre orten. Fredrik Nilson på markavdelningen tror att det kommer att bli fler dubbla markanvisningar i framtiden – så länge det finns centrala tomter att erbjuda.
Bostäder
För byggherren Peab Bostad har den dubbla markanvisningstävlingen inte skilt sig mycket från andra markanvisningar. Men en stor skillnad är att de kommer att bygga på en tomt som inte hade varit intressant på egen hand.
Bostäder
I Karlstads kommun finns ett behov av att bygga nytt i de mindre tätorterna. För att säkra intresset hos branschen har kommunen testat modellen med dubbel markanvisning, där byggherren tilldelas attraktiv central mark mot löftet att först bygga på en mindre ort.
Affärer i byggsektorn
Tydlighet, transparens och långsiktighet. Göteborgs stad håller just nu på att ta fram en ny markanvisningspolicy som ska ligga till grund för alla framtida nybyggen under lång tid framöver.
Digitalisering
Bättre matchning vid markanvisningar gynnar både byggherrar och kommuner. Det är utgångspunkten för det nystartade Markanvisning.se som på sikt vill tillgängliggöra markanvisningsprocessen i Sveriges alla 290 kommuner.
Stadsplanering
Genom att jobba med den så kallade ”Uppsalamodellen” med fasta markpriser och flexibla detaljplaner har Uppsala låst upp en tidigare stagnerad byggmarknad. Staden bygger nu näst mest bostäder i Sverige per capita, mer än både Göteborg och Malmö. Och på bara några år har man fått över 50 nya byggsamarbetspartners.
Bostäder
Nya regler för buller och en enklare detaljplaneprocess ska göra det lättare att bygga bostäder. Vid årsskiftet trädde en rad ändringar i Plan- och bygglagen, Plan- och byggförordningen, och i Miljöbalken, i kraft. Dessutom infördes en ny lag för kommunala markanvisningar. Men det dröjer innan ändringarna får effekt.