Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om miljöarbete
Hållbarhet
55 kommuner ställer särkrav vid markanvisningar – trots att det sedan sju år är förbjudet enligt plan- och bygglagen. Det visar en färsk enkätundersökning bland landets alla kommuner. Dyrare byggen och mer svinn i byggprocessen blir resultatet.
Affärer i byggsektorn
Ekonomichef och HR-chef är självskrivna roller i byggföretagens ledningsgrupper. Mindre vanligt är det med hållbarhets- och IT-chefer, visar Byggindustrins undersökning.
■ Därför kan det vara läge att tänka om.
■ ”Ska branschen lyckas i sitt hållbarhetsarbete behövs det expertkunskap”.
■ ”Ingen ifrågasätter att en ekonomichef sitter i ledningsgruppen”.
Hållbarhet
Bygg- och fastighetssektorn har fortfarande stora utmaningar framför sig för att nå uppsatta miljömål. Endast ett av fyra miljö- och klimatmål för byggsektorn med målår 2020 har uppnåtts. Det framgår av regeringens budgetproposition, som konstaterar att beslutade eller planerade styrmedel inte är tillräckliga för att nå miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö och flera av dess underliggande etappmål.
Forskning
Betongbranschen jobbar just nu hårt för att ta fram betong med lägre klimatpåverkan. Men samtidigt finns en spridd åsikt om att nyare betong med slagg eller flygaska tar längre tid att torka. Detta finns det dock i dag inga belägg för, enligt flera experter i branschen.
Hållbarhet
Nyligen arrangerade Sveriges Byggindustrier och Naturvårdsverket ett seminarium om hur isolering ska hanteras vid rivning. Genom felaktig hantering släpper man i dag ut uppskattningsvis 72 ton freoner per år. Det skadar ozonskiktet och motsvarar dessutom klimatpåverkan i nivå med den som en medelstor Svensk stad ger upphov till.
Kompetensförsörjning
Det finns fortfarande en stor okunskap kring hanteringen av avfall inom byggsektorn. Marianne Hedberg, miljöexpert på Sveriges Byggindustrier, hoppas att ett seminarium den 8 november om hanteringen av viss isolering, som är farligt avfall, vid rivning kan bli startpunkt för en bättre dialog och tydligare krav.
Byggfolk
Alggröna hus som verkligen består av alger, sparrisfasader och fasadblock som i princip skulle kunna läggas på komposten. Fantasin vet inga gränser när fasadspecialisten och arkitekten Rudi Scheuermann och hans kollegor på brittiska teknik- och designföretaget Arup experimenterar för att ta fram framtidens miljövänliga fasader.
Debatt
Nanoteknik är på frammarch inom flera områden. Men Johnny Kellner, fristående energi- och miljöexpert, undrar om hälsoeffekterna har utretts tillräckligt. Han drar paralleller till exempel i historien som användningen av DDT och asbest.
Hållbarhet
Endast 10 procent av den CFC som finns i byggisolering återvinns och 0 procent av rörisolering med CFC återvinns. Det framkom vid ett seminarium om omhändertagande av gammal byggisolering som Sveriges Byggindustrier anordnade i torsdags förra veckan.
Hållbarhet
Karin Malmgren bygger ett lågenergihus med halm som isolering. Runtom i Sverige finns många exempel på hur privatpersoner väljer att bygga med ekologiska byggmaterial. Men vilka möjligheter har dessa material att slå sig in på den storskaliga, industrialiserade byggmarknaden?
Debatt
I Byggindustrin 23/2015 framkommer att bara en av tre studenter känner att deras utbildning förbereder dem på att arbeta med hållbarhet. Därför bör Passivhuscentrum Västra Götaland bli Sveriges Informationscentrum för Miljö- och Energieffektivt Byggande, skriver Passivhuscentrum.
Debatt
Byggbranschen har alltför länge fokuserat enbart på energi och missat byggmaterialens betydelse för en minskad miljöpåverkan. Det är dags att flytta fokus, skriver Daniel Radomski, vd Buildsmart Group, ledamot i Byggnadsmaterialindustriernas miljöutskott.
Debatt
”När vi bygger för framtiden måste också hänsyn tas till att klimatet håller på att förändras”, skriver Malin Löfsjögård i sin replik till Ulf Kamne och David Suomalainens. Det är ett överflödigt påpekande då utgångspunkten för deras artikel som förordar ett ökat träbyggande är just det, skriver Susanne Rudenstam.
Hållbarhet
De två första kvarteren i Norra Djurgårdsstaden är inflyttade och klara. Nu släpps en rapport som redovisar den första mer övergripande uppföljningen av stadsdelens hållbarhetskrav. Den visar att de första kvarteren inte lever upp till lika höga hållbarhetskrav som resten av stadsdelen ska göra.
Ledarskap
Efter tio år som Veidekkes expert inom teknik, miljö, energi och klimat ska Johnny Kellner försöka trappa ner det totala antalet timmar – om det går. ”Jag kommer att sitta som konsult hos Veidekke Bostad två dagar i veckan. I övrigt ska jag jobba hemifrån”, säger han.