Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om plan- och bygglagen
Stadsplanering
Om en dryg vecka stundar en folkomröstning i Halmstads kommun om planerna på att bygga ett nytt hotell i stadens centrala delar. Just nu, när debattvågorna går höga för och emot det nya landmärket, kommer länsstyrelsen för andra gången med förödande kritik på avgörande punkter.
Politik
Inför riksdagsvalet i september har vi på Byggindustrin pratat med branschföreningar, fackförbund och individer inom byggbranschen. Målet har varit att samla så många konkreta förslag som möjligt till politikerna. Åsikterna spretar och alla förslagen som vi listar nedan stöds inte av hela branschen.
Hållbarhet
Nu kan Byggindustrin publicera hela listan på de 55 kommuner som ställer specifika miljö- och klimatkrav vid markanvisningar, överlåtelse/upplåtelse av mark för bostadsbyggande, så kallade särkrav. Samt listan på de 124 kommuner som låter bli.
Hållbarhet
55 kommuner ställer särkrav vid markanvisningar – trots att det sedan sju år är förbjudet enligt plan- och bygglagen. Det visar en färsk enkätundersökning bland landets alla kommuner. Dyrare byggen och mer svinn i byggprocessen blir resultatet.
Byggregler
Efter ett dramatiskt takras på en idrottshall i Kiruna förra året vill regeringen utreda ändringar i plan- och bygglagen och införandet av en oberoende funktion som ska kontrollera vissa takkonstruktioners bärighet.
Politik
På onsdagen överlämnade regeringen en ny lagrådsremiss som bland annat föreslår att certifierade byggprojekteringsföretag införs som ny aktör i PBL. Syftet är att öka förutsägbarheten i byggprocessen - och sänka kostnaderna.
Byggregler
Den 25-26 november går Boverkets årliga arrangemang PBL-dagarna av stapeln. Arrangemanget brukar locka 300 deltagare. I år är över 770 redan anmälda. Viveca Zetterberg, utbildningsansvarig på Boverket, berättar varför intresset är så stort i år.
Byggregler
I mitten av oktober rapporterade Byggindustrin om ett oklart rättsläge kring tillfälliga bygglov som satt stopp för flera modulhusprojekt. Nu har en arbetsgrupp på regeringskansliet tagit fram en promemoria med förslag om förenklade regler för flyttbara bostäder som ska träda i kraft den 1 juli 2017.
Debatt
Möjligheterna att nå fram till långsiktiga blocköverskridande överenskommelser kräver politiskt mod. För mer långsiktiga förändringar måste man våga titta på flyttskatterna, hyressättningssystemet och rensa upp i regeldjungeln, skriver Caroline Szyber, ordförande i civilutskottet, Kristdemokraterna.
Stadsplanering
För att klara bostadskrisen i Sverige måste vi göra landets villaägare till byggherrar och därigenom stimulera den småskaliga byggbranschen. Det vill Kod Arkitekter som i en rapport till Boverket nu visar att det krävs en del ändringar i kommunernas detaljplaner för att detta ska bli möjligt.
Politik
Enklare beslutsfrågor för kommunernas byggnadsnämnder som anmälningar om rivning av byggnad, installationer av eldstäder eller mindre tillbyggnader av en- eller tvåvåningsbyggnader som inte är bygglovspliktiga, ska genom ett regeringsbeslut den 4:e december klaras av inom fyra veckor.
Debatt
Samtliga nya byggnader inom EU ska vara nära nollenergibyggnader från och med 2021 enligt EU-direktivet om byggnaders energiprestanda. I Boverkets rapport berörs dock inte att de nya stränga kraven för nybyggnad även kommer att tillämpas vid ombyggnad eller ändringar i befintliga hus enligt PBL, skriver Fastighetsägarna.
Bostäder
Nya regler för buller och en enklare detaljplaneprocess ska göra det lättare att bygga bostäder. Vid årsskiftet trädde en rad ändringar i Plan- och bygglagen, Plan- och byggförordningen, och i Miljöbalken, i kraft. Dessutom infördes en ny lag för kommunala markanvisningar. Men det dröjer innan ändringarna får effekt.
Politik
I början av september fick Boverket i uppdrag av regeringen att undersöka byggnaders klimatpåverkan utifrån ett livscykelperspektiv. Uppdraget ska redovisas om ett år. Då kan det bli aktuellt med byggregler för produktionsfasens energianvändning.
Byggregler
Sotenäs är den kommun i Sverige där det överklagas mest, tätt följt av Hylte och Borgholm. Storfors, Ragunda och Munkfors ligger i botten. Det visar Fastighetsägarna GFR:s lista över överklaganden av bygglov och detaljplaner i olika kommuner.