Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Politik
Politik
Ritningarna är på plats och småhusbranschen står redo att leverera nödbostäder till Ukraina. Nu fattas bara regeringens beslut. “Nu har vi chansen att hjälpa Ukraina, samtidigt som det skulle bidra till att hålla den svenska småhusbranschen flytande”, säger Joakim Henriksson, vd Obos Sverige.
Politik
I händelse av kris eller krig ska Trafikverket kunna leverera kritiskt materiel till väginfrastrukturprojekt. Det meddelar regeringen och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i ett pressmeddelande.
Politik
Nya Lidingöbron blir en bra affär för Lidingö Stad. Merparten av statens finansiering ligger fast – trots att bostadslöftet kommer brytas rejält. √De utlovade bostadsprojekten ett luftslott √”Ett bostadsreservat för människor med tjocka plånböcker”
Politik
Subventioner för en hållbar omställning av byggindustrins transporter och anläggningsmaskiner lever vidare. Icke utbetalda medel från 2022 års budget finns kvar och nya miljoner har tillförts och summeras till över en halv miljard kronor.
Kompetensförsörjning
En kraftig minskning av yrkeshögskoleplatserna och ett indraget statsstöd försvårar kompetensförsörjningen i branschen. Nu vill Byggföretagen att regeringen satsar på åtgärder som kan hjälpa både företag och arbetssökande i en svag konjunktur.
Brott & straff
Regeringen vill göra det möjligt att bygga fler kärnkraftsreaktorer i Sverige och på fler platser än på de tre där det är tillåtet i dag. Det sade statsminister Ulf Kristersson vid en pressträff på onsdagen tillsammans med miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari.
Infrastruktur
Regeringen har tidigare meddelat att den inte kommer att gå vidare med att bygga nya stambanor. Nu står det klart vad detta innebär för de redan planerade projekten Ostlänken, Göteborg-Borås och Hässleholm-Lund.
Bygghistoria
Nyproducerade bostäder i attraktiva lägen har blivit JM:s signum. De är långt ifrån ensamma, men de kan med gott samvete hävda att de var först. Följ med på en historisk resa med alexanderhugg, finanskris, socialism och superlobbyism som huvudingredienser.
✓ "Ja, Johan. Det här blir som att sälja isglass på Grönland."
✓ Branschens förnekelse under krisåren: "Det var lite av en drogtillvaro."
✓ Rädslan för ett Skanska-uppköp: "Skulle inte bli någon win-win."
Politik
EU:s inflytande över förutsättningarna i byggbranschen kan inte underskattas och första halvåret 2023 håller Sverige i ordförandeklubban.
– Det svenska ordförandeskapet måste våga driva på aktivt framförallt i i frågor som rör konkurrenskraften och klimatomställningen, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen
På nytt jobb
Från Veidekke, via riksdagen, till Fastighetsägarna. Sedan efter valet är Linda Jonsson näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Stockholm. För Byggindustrin berättar hon hur erfarenheterna från både byggbranschen och politiken har präglat henne och vilka frågor som är viktigast för fastighetsägarna framöver.
Politik
Byggandet av bostäder bromsar nu in kraftigt, samtidigt som vanliga löntagare knappt har råd att bo i vår stad. Det får inte vara så här – staten måste ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen, skriver två S-politiker i Stockholm.
Politik
EU-kommissionen vill uppgradera och öka hållbart byggande i trä och lanserar i dag ”New European Bauhaus Academy for sustainable construction”, ett program för att få fram ny kompetens inom arkitektur, design och byggande. Över 100 miljoner kronor satsas inledningsvis, med målet att minst tre miljoner människor ska lockas till dessa branscher och bidra med ny spetskompetens.
Politik
På onsdagsförmiddagen mötte infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD) representanter för byggbranschen på ett seminarium arrangerat av TMF. Han utlovade ett högt reformtempo, men tog sig inte tid att svara på frågor, varken från publik eller press.
Politik
Inget nytt investeringsstöd, men enklare byggregler och förenklad tillgång till mark ska snabba på byggandet framöver. Dessutom ska fler äga sitt boende. Det är beskedet från bostadsmininster Andreas Carlsson inför budgetpropositionen den 8 november.
Politik
På tisdagen presenterade Ulf Kristersson sin nya regering. Byggnads lyfter bland annat ett återinfört investeringsstöd och värnandet av skyddsombuden som viktiga frågor framåt. Byggföretagen tycker att några av deras prioriterade områden finns med i Tidöavtalet – men att det fortfarande finns mer att göra.
Arkitektur
Kraftigt höjd arbetslöshet bland arkitekter väntar runt hörnet som ett resultat av en bygg- och fastighetsbransch i gungning. Men på längre sikt väntar en betydligt knepigare utmaning för skrået. Det säger Sveriges Arkitekters förbundsordförande Tobias Olsson i en intervju.
✓ Arkitekterna som drabbas hårdast ✓ Ovissheten efter Kristerssons valseger ✓ ”Osäkerheten längre framåt är så sjukt mycket större”
Teknik
Det finns hundratals miljoner kronor att hämta från klimatpremien för eldrivna lastbilar och arbetsmaskiner. Den som vill vara på den säkra sidan får skynda sig, då pengar som inte betalats ut i år inte automatiskt följer med till nästa budgetår. Dessutom kan en ny regering välja en annan väg.
Politik
En frikyrkopastor, en tidigare minister, en forskare inom klimat och hållbarhet och en integrationschef med ansvar för nyanländas mottagande och etablering. Sju män och en kvinna med vitt skilda erfarenheter axlar rollen som sitt partis bostadspolitiska talesperson i riksdagen. Här är hela listan.
Politik
Dammet håller på att lägga sig efter valet 2022. Det ser ut som att högersidan vinner men hur kommer förutsättningarna att förändras för bygg- och fastighetsbranschen ifall det blir maktskifte? Byggindustrin har låtit en rad företrädare för branschen svara på frågan.
Politik
Strandskyddet har debatterats flitigt de senaste åren, och debatten lär fortsätta in i nästa mandatperiod. Trots en bred politisk majoritet för lättnader i strandskyddet lyckas politikerna inte enas kring ett konkret förslag. ”Det är synd”, konstaterar Gustaf Edgren, TMF.
Arkitektur
Vandaliserad, skandalomsusad och svårt konkurrensutsatt av den tekniska utvecklingen. Ändå kommer den att stå där på ett torg nära dig när det vankas val i september. Byggindustrin knackar på hos den svenska demokratins verkliga överlevare: Valstugan!
Politik
Inför riksdagsvalet i september har vi på Byggindustrin pratat med branschföreningar, fackförbund och individer inom byggbranschen. Målet har varit att samla så många konkreta förslag som möjligt till politikerna. Åsikterna spretar och alla förslagen som vi listar nedan stöds inte av hela branschen.
Politik
Prata mer om oss. Men vi vill inte bli en valfråga. Det är byggbranschens budskap till politikerna inför valet 2022. Det kan låta motsägelsefullt men är helt i linje med det som branschen länge önskat sig - långsiktiga spelregler förankrade i blocköverskridande samarbeten.
Politik
Stigande räntor och skenande priser gör att bostadsbyggandet riskerar att störtdyka samtidigt som behovet av en social bostadspolitik blir allt tydligare. Samtliga riksdagspartier lovar att de kan lösa situationen. Men har de förslagen som branschen efterfrågar?
Politik
Bostadsfrågorna lyser med sin frånvaro i valrörelsen. Det anser Stefan Attefall, ordförande i Byggmarknadskommissionen och tidigare kristdemokratisk civil- och bostadsminister i den borgerliga regeringen 2014. Här svarar han på fem frågor om vad som är de viktigaste bostadsfrågorna i valet.
Politik
Det krävs politiska beslut för att komma till rätta med arbetslivskriminaliteten i byggbranschen. Det är både bransch och politiker överens om. Underentreprenörsled och arbetskraftsinvandring är två frågor som splittrar, men annars är både branschen och politikerna relativt samstämmiga när det gäller åtgärdsförslagen.
Politik
För att Sverige ska kunna nå sina nationella klimatmål krävs att hela bygg- och fastighetsbranschen kraftsamlar och ställer om. Men vilket stöd kan de vänta från politiskt håll? Och blir det piska eller morot? Här berättar riksdagspartierna om hur de ser på bygg- och fastighetsbranschens klimatomställning.
Politik
Den politiska viljan spretar när det kommer till riksintressenas framtid. V och MP vill utöka dem för att skydda dricksvattenförsörjningen. De andra partierna ser tvärtemot behov av att minska riksintressena både till antal och till omfattning, ett önskemål som delas av flera i bygg- och fastighetsbranschen.
Politik
Vid en första anblick verkar riksdagspartierna eniga. ”Ja, vi ska fortsätta bryta kalk på Gotland”, säger de. Men när de utvecklar sina resonemang har de flesta partierna reservationer. ”Frågan avgörs i domstol”, graderar sig vissa. ”Det är inte bra att vara så beroende av en aktör” och ”Vi borde bygga mer i trä” tycker andra.
Politik
När riksdagspartierna inför valet 2022 får frågan om Sverige ska bygga nya stambanor för höghastighetståg svarar hälften ja och hälften nej. Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är för. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är mot.
På nytt jobb
Efter att ha varit politiskt sakkunnig hos ministrarna Per Bolund och Amanda Lind återvänder Cattis Carlén till samhällsbyggnadsbranschen. Hennes nya uppdrag blir att leda och utveckla Obos arbete med boköpsmodellen Obos Deläga i Sverige.
Stadsplanering
Stockholms stad efterlyser samverkan med flera externa aktörer för att tillgodose det stora behovet av idrottshallar och anläggningar när befolkningen växer. Fastighetsnytt har talat med idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) om behovet. Här är alla siffror – stadsdel för stadsdel.
Årets bygge
Årets bygge-vinnaren 2022 Uppsala stadshus är en byggnad vars tillblivelse sträcker sig över flera generationer. Endast halva arkitekternas vision färdigställdes när huset uppfördes 1962–1964. Men nu, 60 år senare, står det fullständiga huset äntligen på plats – i modern tappning.
Bostäder
På onsdagen tog bostadsminister Johan Danielsson (S) emot utredningen om en socialt hållbar bostadsförsörjning. Utredarens linje är att staten måste ta ett större ansvar på bostadsmarknaden, och föreslår en ny nationell handlingsplan. Vi listar samtliga förslag.
Bostäder
Unga vuxna har en pessimistisk syn på bostadsmarknaden. Det framgår av Byggföretagens enkät till 1 000 unga vuxna i Sverige. Syftet med undersökningen är att att få en ökad förståelse för hur och på vilket sätt som unga vuxna etablerar sig på bostadsmarknaden.
• Boendeformen som flest unga föredrar
• Så hämmar bostadsbristen ungas livsval
Hållbarhet
När regeringen skickar ett nytt förslag på återställningsplan efter pandemin till EU ersätts stora satsningar på fastigheters energieffektivitet förändringar som ger uppdrag, intäkter och jobb i bygg- och anläggningssektorn. För fastighetssektorn kvarstår förlorade miljarder för energieffektivisering.
Brott & straff
Regionala center ska inrättas för att motverka arbetslivskriminaliteten inom bland annat byggbranschen. Nio myndigheter ska sitta tillsammans för att kunna utföra fler och bättre kontroller.
Infrastruktur
Socialdemokraternas och Centerpartiets beslut att riva upp Dennispaketet möttes med bestörtning av byggbranschen. Så här skrev Byggindustrin i februari 1997 om reaktionerna som följde.
Infrastruktur
”En olycklig huggsexa mellan olika intressen”. Så beskriver den dåvarande riksbankschefen de stora infrastrukturförhandlingar som tagit plats sedan Östlig förbindelse bordlades för ett kvarts sekel sedan. Vi har pratat med Bengt Dennis om paketet som bar hans namn – och hur han ser på dagens stora satsningar.
Politik
Investeringsstödet försvann vid årsskiftet och nu måste bolagen hitta kostnadstäckning på andra sätt. ”Plötsligt dras mattan undan. Mindre aktörer har inte samma förutsättningar att bygga utan stöd som de stora bolagen i storstäderna”, menar företrädare för allmännyttan.
Hållbarhet
Vid årsskiftet försvann energieffektiviseringsstödet för flerbostadshus fast EU-medel fanns att hämta. Nu begär flera fastighetsbolag i landet att stödet ska återinföras så att tyngre energiåtgärder kan verkställas. Men budgetpartierna vägrar att rucka på omprioriteringen igen.
Politik
Stärkt konsumentskydd vid köp av nyproducerade bostadsrätter, nya regler för överklaganden av detaljplaner och den slutliga fördelningen av 881 infrastrukturmiljarder. Det är några av regeringsförslagen som kommer före valet.
Politik
Efter drygt sex veckor i tjänsten är nya bostadsministern Johan Danielsson (S) på branschturné för att fånga upp de mest aktuella frågorna. Kraven skiljer sig åt något, men en sak har alla gemensamt – förväntningarna fram till valet är skyhöga.
Politik
Landets tredje bostadsminister på ett år har nio månader på sig att forma sin politik inför valet. Tre frågor blir enligt Johan Danielsson vägledande för Socialdemokraterna – marknadshyror, som fällde regeringen i somras, är inte en av dem. I stället ska den svenska modellen värnas, inte minst mot bakgrund av utvecklingen och protesterna i Berlin.
Politik
Det är främst två regeringsuppdrag till myndigheterna som kan ge avtryck i politiken före valet i höst. Dessa rör EU:s taxonomi samt sociala krav i byggandet. Regeringen ligger annars lågt med ny politik och reformer som påverkar bygg- och bostadspolitiken. Det framkommer av en genomgång av uppdrag och instruktioner till den handfull myndigheter som styr stora delar av samhällsbyggandet.
Byggfolk
Det krävs ett helhetsgrepp om samhällsbyggnadssektorn för att skapa förbättring. Det är Byggföretagens budskap till politikerna inför valåret 2022. Nu levererar bransch- och arbetsgivarorganisationen en reformagenda med sammanlagt 39 förslag.
Infrastruktur
Nästa år ska fler kunna ta del av klimatpremien för elektrifierade arbetsmaskiner. En illa vald effektgräns har gjort att knappt någon kunnat söka bidraget hittills, vilket Byggindustrin tidigare har uppmärksammat. Nu ändrar regeringen kriterierna och stöd för över 320 miljoner kronor finns att söka nästa år.
Politik
Sverige riskerar just nu att förlora 33 miljarder kronor i bidrag från EU efter att oppositionen plockat bort poster i budgeten som var tänkta som en del i återstartspaktet från EU efter pandemin. Omförhandlingar med EU-kommissionen väntar för den nya regeringen. Utgången är osäker och i riksdagen skyller alla på alla.
Byggfolk
Slopat investeringsstöd och andra delar som tagits bort i M/KD/SD-budgeten kan kosta Sverige 33,6 miljarder kronor i EU-pengar. Efter att flera komponenter har lyfts bort ur budgeten riskerar Sverige att mista hela sitt omställningsstöd. Finansminister Mikael Damberg tvingas nu kontakta EU-kommissionen och förklara vad Sverige sysslar med.
Politik
Flera myndigheter arbetar just nu med att se över möjligheten att importera cement till Sverige. I början av december kommer de att lägga fram sin plan för regeringen och inleda samtal med bransch och experter.
Politik
Efter en turbulent budgetvoteringsdag meddelar Miljöpartiet att partiet lämnar regeringen. Nu inleds därmed en ny statsministeromröstning – bara några timmar efter att Magdalena Andersson tillträdde som landets första kvinnliga statsminister ber även hon att få bli entledigad.
Politik
Onsdagens budgetvotering slutade med att regeringen kommer att regera med en budget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Anslag för byggsubventioner och energieffektiviseringar för omkring 1,3 miljarder kronor avskaffas 2022.
Politik
Regeringen ger Cementa tillstånd att fortsätta sin kalkbrytning i Slite till och med år 2022. Det meddelar miljö- och klimatminister Per Bolund och näringsminister Ibrahim Baylan på en pressträff på torsdagseftermiddagen.