Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om regeringen
Hållbarhet
När regeringen gör förändringar i Delegationen för cirkulär ekonomi för att öka takten i den gröna omställningen får bygg- och fastighetsbranschen äntligen ta plats.
– Det ska bli intressant att få vara med och lyfta vår bransch också i det här sammanhanget”, säger Anna Graaf, hållbarhetschef på White Arkitekter, ny i delegationen.
Hållbarhet
Såväl fastighetsägare som återvinningsindustrin sågar regeringens förslag om en ny ansvarsfördelning för insamlingen av hushållens förpackningar. Bland annat riskerar insamlingen bli tio gånger dyrare än dagens system och kräva ombyggnader och ändrade detaljplaner. Byggindustrin har läst de kritiska remissvaren.
Hållbarhet
Svenska Naturskyddsföreningen gör ett sista försök att stoppa regeringen och riksdagens beslut om fortsatt kalkbrytning i Slite på Gotland. Miljöorganisationen anser att lex Cementa innebär ett allvarligt avsteg från både miljölagstiftningen och grundlagen, men också att Gotlands natur och vatten nu måste skyddas.
Kompetensförsörjning
Det som krävs för grundläggande högskolebehörighet ska ingå i alla yrkesprogram. Det föreslår regeringen med en proposition som ska göra yrkesprogrammen mer attraktiva. ”Äntligen!” säger Byggföretagens expert Elin Kebert.
Byggregler
Sverige behöver ett nytt regelverk och en ny kontrollfunktion av bärförmåga i både byggprojekt och befintliga byggnader. Med utgångspunkt från ett dramatiskt takras i en idrottshall i Kiruna för två år sedan har både Haverikommissionen och nu Boverket analyserat vilka förebyggande åtgärder som behövs för att undvika potentiella framtida katastrofer.
Hållbarhet
Hittills har runt 50 miljoner kronor betalats ut i energieffektiviseringsstöd som försvann vid årsskiftet. Tidningen Fastighetsnytt har gjort en sammanställning som visar att 13 bolag av totalt 37 har tilldelats miljonbelopp. Här är hela listan.
Politik
Stärkt konsumentskydd vid köp av nyproducerade bostadsrätter, nya regler för överklaganden av detaljplaner och den slutliga fördelningen av 881 infrastrukturmiljarder. Det är några av regeringsförslagen som kommer före valet.
Politik
Det är främst två regeringsuppdrag till myndigheterna som kan ge avtryck i politiken före valet i höst. Dessa rör EU:s taxonomi samt sociala krav i byggandet. Regeringen ligger annars lågt med ny politik och reformer som påverkar bygg- och bostadspolitiken. Det framkommer av en genomgång av uppdrag och instruktioner till den handfull myndigheter som styr stora delar av samhällsbyggandet.
Infrastruktur
Nästa år ska fler kunna ta del av klimatpremien för elektrifierade arbetsmaskiner. En illa vald effektgräns har gjort att knappt någon kunnat söka bidraget hittills, vilket Byggindustrin tidigare har uppmärksammat. Nu ändrar regeringen kriterierna och stöd för över 320 miljoner kronor finns att söka nästa år.
Infrastruktur
Billigare stambanor för höghastighetståg och en rejäl satsning på infrastrukturen i norr. Det är delar av innehållet i Trafikverkets förslag till nationell infrastrukturplan 2022–2033 som presenterades på tisdagen. I planen ryms satsningar på alla trafikslag, med betoning på hållbara transporter i framtiden.
Hållbarhet
För dåligt underlag, för lång tidsperiod och planer på verksamhet som inte ryms inom förutsättningarna för regeringens omdiskuterade beslut. Det är synpunkter från de instanser som svarat på miljödepartementets remiss om Cementas ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till täktverksamhet i Slite på Gotland.
Politik
På onsdagen överlämnade regeringen en ny lagrådsremiss som bland annat föreslår att certifierade byggprojekteringsföretag införs som ny aktör i PBL. Syftet är att öka förutsägbarheten i byggprocessen - och sänka kostnaderna.
Politik
Regeringen föreslår att en ny myndighet ska få ansvar för att kontrollera utbetalningar från de statliga systemen. Förslaget välkomnas av byggbranschen ”Det är en ödesfråga för hela byggsektorn, säger Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens på Byggföretagen.
Affärer i byggsektorn
I dag, den 1 april, höjs skatten för lätta lastbilar. Beroende på bilmodell höjs skatten med mellan 250 och 700 procent. Höjningen är en följd av regeringens och samarbetspartiernas bonus malus-system och syftet är att påverka nybilsinköpen för en övergång till fordon som inte bidrar till koldioxidutsläpp eller som ger låga koldioxidutsläpp.
Politik
Regeringen har lagt fram en egen plan för bostadspolitiken efter att samtalen med Alliansen havererat. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade under tisdagen de 22 punkterna.
Politik
Bostadssamtalen mellan regeringen och alliansen som pågått under våren har brakat samman. De båda har nu lagt fram egna program för hur bostadsbyggandet ska hållas högt. Beskedet mottogs med stor besvikelse på Sveriges Byggindustrier som nu tror att det blir svårt att nå det uppsatta målet på 700 000 nya bostäder till 2025.
Politik
Det blir inget krav på individuell mätning av värme och varmvatten i lägenheter. Det beslutade regeringen nyligen. Fastighetsägare behöver därmed i dagsläget inte börja mäta och debitera hyresgäster för den enskilda förbrukningen.
Bostäder
Slutbetänkandet "Plats för fler som bygger", som lämnades i dag, pekar ut vad det är som hindrar bostadsbyggandet och konkurrensen på området i Sverige. Det är till stor del i kommunerna det måste till förändringar, enligt utredningen.
Politik
Enklare beslutsfrågor för kommunernas byggnadsnämnder som anmälningar om rivning av byggnad, installationer av eldstäder eller mindre tillbyggnader av en- eller tvåvåningsbyggnader som inte är bygglovspliktiga, ska genom ett regeringsbeslut den 4:e december klaras av inom fyra veckor.
Politik
Regeringens förslag om billigare utbyggnad av bredbandsnät har idag överlämnats till lagrådet. Förslaget är ytterligare ett steg framåt för att nå målet om att 90 procent av hushåll och företag ska ha tillgång till 100 Mbit/s till år 2020.
Politik
Regeringen presenterade i dag sitt nya förslag som går ut på att flytta pengar från rotavdrag till subventioner för byggande av små hyresrätter för unga samt äldrebostäder. Förslaget får frän kritik från både oppositionen och Sveriges Byggindustrier.
Politik
Regeringen beslöt på måndagen, 22 december, att låta en särskild utredare undersöka möjligheterna att införa villkor från kollektivavtal som förutsättningar för deltagande i offentliga upphandlingar. Utredaren ska även lämna förslag på hur sådana bestämmelser ska formuleras.