Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om säkerhet
Krönika
Cyberhot är inget skämt och inte heller något som potentiellt kan ske i framtiden. De förekommer redan i dag. I det senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret diskuterar byggbranschens Cecilia Lejon, Martin Grysell och Javier Carriazo cybersäkerhet.
Arbetsmiljö
Mitt under sportlovsveckorna gjorde Arbetsmiljöverket och Skatteverket en insats på byggarbetsplatser i fjällorterna i Härjedalen och upptäckte flera arbetsmiljöbrister. En del var så pass allvarliga att arbetet stoppades på plats.
Debatt
Medan branschorganisationerna inom bygg välkomnar en ny kortstandard för ID06 ser Rentalföretagen det som ett onödigt och dyrt mellansteg mot biometri. ”Låt marknadens leverantörer hjälpa till”, skriver Rentalföretagen i sin replik.
Arbetsmiljö
Världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen, den 28 april, uppmärksammades av Peab. ”Hälsa, säkerhet och ett hållbart arbetsliv är några av de viktigaste frågorna vi har i vår bransch”, säger Urban Alm, arbetsmiljöchef Peab.
Arbetsmiljö
Nu är tre finalister utsedda till Håll Nollans årliga arbetsmiljöpris. Alla har på olika sätt framgångsrikt jobbat med att förändra beteenden och kulturer på sina arbetsplatser för att höja säkerheten och undvika olyckor.
Arbetsmiljö
Betonmast är först ut i Sverige med att använda fingeravtrycksläsning från Biosite som passerkontroll på byggarbetsplatsen. ”Min känsla är att det här kommer att bli standard på de stora projekten”, säger Marcus Garheden, vd för Betonmast Mälardalen.
Affärer i byggsektorn
Norska AF Gruppen har en mycket medveten strategi för att ta marknadsandelar på den svenska byggmarknaden.
■ Därför behöver Skanska, Peab och NCC utmanas.
■ Det här söker AF Gruppen efter när de ska förvärva.
■ Så ser HMB på nya ägaren.
Arbetsmiljö
Byggnadsarbetare lägger stort ansvar på sig själva att jobba säkert. Men trots kunskap och rätt utrustning är det svårt att implementera säkra arbetssätt. Det visar en avhandling om säkerhetsarbetet i byggbranschen som nyligen lagt fram vid Luleå tekniska universitet.
Digitalisering
När Brinja var i uppstartsfasen upptäckte de ett väldigt sug efter ett fungerande utrymningssystem för byggarbetsplatser. Intresset var så stort att företaget ändrade fokus. I dag erbjuder Brinja ett modernt utrymningssystem som ersätter den klassiska tutan och koskällan.
Arbetsmiljö
Ett nytt digitalt system ska ge Skanska ökad kontroll underleverantörer och alla personer som rör sig på deras byggarbetsplatser. ”Avviker det på något av kraven vi satt upp, om att skatten ska vara betald till exempel, så blir det rött”, säger Anders Erlandssson på Skanska.
Ledarskap
Är du företagare eller chef? Undrar du hur du kan höja välmåendet hos dina medarbetare och öka effektiviteten? Samtidigt som du får en säkrare arbetsplats? Svaret tycks vara ökad delaktighet.
Arbetsmiljö
”Stand Down har ökat medvetenheten om säkerhetsfrågorna och stärkt säkerhetskulturen hos medarbetarna. Vi har alla ett ansvar för att arbetsplatserna ska vara så säkra som möjligt”, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, som deltar i satsningen Stand Down.
Arbetsmiljö
Ansvaret för arbetsmiljön på byggarbetsplatserna ligger i praktiken på arbetsledarna. Men de har varken tid, kunskap eller befogenhet att bedriva ett bra arbetsmiljöarbete. Det är den nedslående slutsatsen som Arbetsmiljöverket drar efter att ha gjort återkommande inspektioner hos de sex största byggföretagen.
Arbetsmiljö
Var finns de bästa skyddsglasögonen? Hur får ni folk att bära hjälm med hakband? Hur kommunicera säkerhet med den som inte kan svenska? Det var frågor som stöttes och blöttes i förra veckan när Skanska och NCC hade ett utbyte om säkerhet på NCC:s byggarbetsplats i Ursvik.
Arbetsmiljö
När Evelina Andersson och Erica Karlsson studerade till Byggingenjörer på Högskolan i Borås valde de att skriv sitt examensarbete om byggstädning. Här är deras fem bästa tips för ett välstädat bygge, hämtade ur examensarbetet Rent bygge – en trivsammare arbetsmiljö̈.
Arbetsmiljö
En städad arbetsplats blir tryggare, trivsammare och mer produktiv. Trots det är städning ofta ett problem. Peab vill hela tiden förbättra sina städrutiner och har låtit två byggingenjörstudenter forska om ämnet. Och på Stockholm Lighthouse på Kvarnholmen utnyttjar man nu lugnet före stormen för att planera för ett rent bygge.
Arbetsmiljö
Mattias Flodin, platschef på NCC, är lite nervös, men inte orolig, när han får besök av arbetsmiljöinspektörerna Bertil Sandberg och Pierre Gustafson från Arbetsmiljöverket. "Vi tycker att vi gör rätt, att vi gör det vi ska", säger han till inspektörerna när de satt sig tillsammans inne i bodarna.
Karriär
De psykologiska testens roll i rekryteringssammanhang håller på att förändras. Testerna är inte längre bara till för toppkandidaterna till chefsposter. I stället används de som ett screeningverktyg i början av rekryteringsprocessen, till exempel för att skapa säkrare byggarbetsplatser.
Olyckor
Förra året minskade olycksfrekvensen i byggbranschen med tio procent, enligt en sammanställning från BCA, Byggindustrins centrala arbetsmiljöråd. Och i år verkar dödsolyckorna bli rekordfå. "Det ligger i linje med den långsiktiga trenden", säger Björn Samuelson, säkerhetsexpert på Sveriges Byggindustrier, BI.
Olyckor
Fallolyckor från tak, ställningar och stegar är den vanligaste dödsorsaken på svenska byggarbetsplatser. Varje år dör cirka 3–5 byggare och 400 skadas. Här ger PeO Axelsson, taksäkerhetsexpert knuten till Malmö högskola, sina bästa tips för säkert takarbete.
Affärer i byggsektorn
I samband med NCC:s kapitalmarknadsdag presenterar koncernchef Peter Wågström en tillväxtstrategi för perioden 2016-2020. I den ingår bland annat en ökad grad av specialisering vilket går i linje med den planerade avknoppningen av NCC Housing.
Olyckor
Arbetet stod stilla under en kvart på ett 60-tal projektplatser över hela landet och en tyst minut hölls för de som dog i sitt arbete i fjol eller skadades. Flera tusen personer deltog i Trafikverkets, Sveriges Byggindustriers, Sveriges Teknik- och Designföretagens manifestation för säkra arbetsplatser.
Arbetsmiljö
Peabs årliga arbetsmiljövecka för att belysa arbetsmiljöfrågorna engagerar företagets chefer. Förra veckan besökte företagets chefer omkring 500 arbetsplatser där de mötte medarbetare och samtalade om säkerheten kring den egna arbetsmiljön.
Politik
Samhällsbyggnadsbranschen måste tänka om. Världen är på väg in i ett nytt säkerhetspolitiskt läge och för att trygga Sveriges framtid måste branschen agera redan i dag. Det handlar om allt från att bygga in värdefulla ekosystem i staden till att sluta bygga på jordbruksmark och klimatsäkra infrastrukturen.
Olyckor
Det är vanskligt att jämföra antalet olyckor mellan olika stora byggprojekt. Det säger Citybanans teknik- och miljöchef Fredrik Moback efter förra veckans artikel i Byggindustrin som visade att olyckor är vanligare i Citybanan än i Crossrail i London. Nu finns en ny handlingsplan för hälsa och säkerhet i Citybanan.
Infrastruktur
Byggprojektet Citybanan i Stockholm har uppmärksammats för de många olyckorna. Crossrail i London har klarat sig mycket bättre. Dödsolyckorna är fem–sex gånger så många i Citybanan. Men det visar sig också att olyckor som leder till minst en dags frånvaro är nästan fyra gånger så vanliga i Citybanan som i Crossrail.
Ledarskap
Sedan ett halvår tillbaka driver Svevia ett internt projekt för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Att medarbetarna trivs är en stor konkurrensfördel, dessutom finns en nära koppling mellan psykosocial och fysisk arbetsmiljö. Charlotte Hooft på Svevia ger sina fem bästa tips för att lyfta den psykosociala arbetsmiljön.
Olyckor
Andreas Nilsson hamnade i rullstol efter en olycka när han var plåtslagarlärling. "Det jag vet i dag som jag inte visste då är att våga säga ifrån om man är rädd eller ser något som verkar farligt. Det ska inte vara en machogrej", säger han.
Arbetsmiljö
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att analysera dödsolyckorna på arbetet ur ett genusperspektiv. Arbetsmiljöverket har sedan flera år tillbaka arbetat med att belysa kvinnors arbetsmiljö, nu är det männens tur.
Infrastruktur
Det råder kaos. I ett slag förändrades byggarbetsplatsen vid Erlandsson Byggs bostadsbygge på Järnvägsgatan i Sundbyberg. Byggarbetsplatsen är ett myller av chockade byggnadsarbetare. Ambulanspersonal, räddningstjänst och polis är på plats för att hjälpa de skadade. Tack och lov var det bara en övning denna gång.
Arbetsmiljö
NCC:s lilla säkerhetsbok, ”Tysta boken” kommer att spridas till medlemsföretagen i Sveriges Byggindustrier, BI, med start i nästa vecka. För NCC har den varit betydelsefull i arbetet att få ned olyckstillbuden. Sedan 2011 har arbetsplatsolyckorna på företaget gått ned med 40 procent.
Olyckor
Två byggnadsarbetare miste livet och en skadades allvarligt vid en olycka vid Fortums kraftvärmeverksbygge i Stockholm. Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott. Nyligen inträffade en annan allvarlig olycka på arbetsplatsen. Nu har Arbetsmiljöverket lagt ett omedelbart arbetsförbud.
Olyckor
NCC:s anställda har snart klättrat på sin sista enkelstege. Även de gamla arbetsbockarna ska bort. "Vi har väldigt många sjukskrivningsdagar relaterade till fall från stegar och bockar", säger Erika Werdler Skoglund, arbetsmiljösamordnare på NCC.
Debatt
Förra året var det sju personer som arbetade i byggbranschen som inte kom hem till sina nära och kära efter arbetsdagens slut. Trots en nedåtgående trend är antalet olyckor och dödsfall oacceptabla. Det skriver Magnus Rosén, vd och koncernchef Ramirent, som nu lanserar sin nollvision för olyckor på svenska byggarbetsplatser med budskapet ”Alla ska komma hem”.