Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om social hållbarhet
Krönika
Har du funderat över hur arbetsvillkoren ser ut hos dina underleverantörer? Att klimatneutralitet står högst upp på hållbarhetsagendan för byggbranschens aktörer är knappast förvånande. Men den sociala hållbarheten är däremot inte lika högt rankad visar en undersökning från oss på Svensk Byggtjänst. Varför anses de sociala frågorna så komplicerade och krångliga? Och hur ska branschen förmås att omfamna hela hållbarhetsspektrat i sin verksamhet?
Hållbarhet
Med start i dag kan städer inom EU söka och få upp till 50 miljoner kronor i EU-stöd för projekt som handlar om byggande och renovering med sikte på cirkularitet, koldioxidneutralitet och andra hållbara världen.
Debatt
Det räcker inte att myndigheter tar krafttag mot kriminella bolag i byggbranschen. Hela branschen måste skapa en samsyn kring vad hållbart byggande innebär och bara jobba med företag som gör rätt för sig. Hållbart byggande innebär inte bara att vara klimatsmart, utan det betyder också trygga arbetsplatser och bra arbetsvillkor, skriver Benjamin von Jahf, CEO, Ehrab.
Hållbarhet
Om miljö- och hållbarhetsarbetet ska genomsyra all verksamhet i ett bygg- och anläggningsföretag innefattar det också inköp av arbetskläder. Men vad är ett hållbart val av arbetskläder och hur går det till att bedöma leverantörernas hållbarhetsansträngningar? Byggindustrin har kartlagt och granskat hur de stora svenska producenterna av arbetskläder presenterar och driver sitt hållbarhetsarbete.
Hållbarhet
Cirkulär ekonomi, återbruk och, återvinning av fibrer är det det nya svarta inom textilindustrin, som ska ge den en plats bland de ansvarsfulla. Blåkläder ser det inte riktigt så och ser också andra lösningar på svåra hållbarhetsutmaningar.
Hållbarhet
Går det att driva affärsverksamhet i ett världens fattigaste länder präglat av etniskt förtryck och återkommande militärkupper? Ja, säger både den svenska biståndsorganisationen Sida och den europeiska handelskammaren i Myanmar, som ser den utlandsägda textilindustrin som en av nycklarna till en långsiktig hållbar utveckling.
Hållbarhet
Att mäta klimat- och miljöbelastning i alla led och i hela livscykeln har blivit Fristads viktigaste strategi inom hållbarhet. Det ger dem goda argument på en marknad där kunderna ställer höga krav när det gäller allt från kemikalier till vatten och energiresurser i råvaruledet.
Karriär
Under det gångna året har WSP:s vd Håkan Danielsson varit en av adepterna i företagets omvända mentorsprogram. ”Jag har fått ett nytt perspektiv på byggsektorn, på samhället och på vår verksamhet”, säger Håkan Danielsson.
Hållbarhet
Under den gångna veckan har gården Botildenborg, alldeles i närheten av Rosengård i Malmö, varit centrum för ett spännande byggprojekt. På gårdens odlingar byggs en urban farm bland annat av frivilliga hantverkare och tjänstemän från Ikano Bostad.
Byggfolk
Drivkraften att skapa företag med mer mångfald måste komma från ledningen om en kulturell förändring ska nås. På Skanska är det Pia Höök som styr skutan mot en mer modern framtid. Sedan februari 2020 är hon Skanskas första VP culture någonsin, med uppdrag att implementera företagets värderingar globalt.
Ledare
För byggbranschen kommer de fulla effekterna av coronakrisen att visa sig först i slutet av 2020. Men redan nu blickar branschens experter framåt och siar om hur de tror att samhällsbygget kommer att förändras inom områden som mobilitet, stadsplanering, hållbarhet och affärer.
Ledarskap
Att vrida och vända på perspektiv. Att lyssna in och inkludera alla som rör sig i våra stadsmiljöer är Lisa Wistrand mission. I april utsågs hon till vinnare av Guldhuset, CMB:s pris för att lyfta fram unga ledare i samhällsbyggnadsbranschen.
Debatt
När den akuta coronakrisen är över måste politkerna vara redo att trycka på startknappen för att få i gång ekonomin genom startklara byggprojekt. Henrik Landelius, Affärsområdeschef, NCC Building Sweden, har tre medskick till politikerna.
Byggfolk
Det räcker inte för ett företag att sponsra det lokala fotbollslaget för att de ska kunna säga att de jobbar med social hållbarhet, säger Victoria Percovich Gutierrez. Nu anställs hon som processledare i stadsutveckling på White Arkitekter.
Ledarskap
I höstas fick Dipart Entreprenad i Stockholm pris för sitt engagemang inom projektet Plats för lärande, som syftar till att ge fler elever möjlighet till praktik. Mats Hoffmann, personalchef på Dipart, listar fyra fördelar med att delta i projektet.
Hållbarhet
Det är ekonomiskt lönsamt för en fastighetsägare att satsa på social hållbarhet. Fastigheterna ökar i värde när ett område går från otrygghet till trygghet, från sociala problem till gemenskap. Det visar två bostadsområden från miljonprogrammet som blivit mer attraktiva sedan fastighetsägarna satsat på sociala frågor.
Ledarskap
Socialt ansvarstagande blir allt viktigare i byggbranschen, även för små och medelstora företag. Dipart Entreprenad i Stockholm var tidigt ute bland annat med sitt engagemang för hemlösa i Stockholm. Nu uppmärksammas de också för sitt deltagande i projektet Plats för lärande.
Hållbarhet
Riksbyggens verktyg för att bedöma social hållbarhet är utvecklat i projektet Positive Footprint Housing i Göteborg. Någon gång under nästa år tror Riksbyggens hållbarhetschef Charlotta Szczepanowski att det kan börja användas på bred front.