Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om stad
Hållbarhet
Exakt var riskerar ett projekt med återbruk och andra cirkulära ambitioner köra fast? Byggindustrin har fått svar från de som vet mest ute i projekten: ✓ Gestaltning en stor stötesten ✓ Osäkra bygglovshandläggare ✓ Saknar handledningsstöd från Boverket
Stadsplanering
Fågel, fisk eller mitt emellan? Frågan är vem som har rekordet när det gäller att sätta krokben för våra byggplaner. Här listar vi fem små djur som ställer till med besvär för både byggherrar, länsstyrelser och yimby-aktivister.
Olyckor
De skyfall som föll över Gävle 2021 har lett till de högsta skadebeloppen på grund av naturorsakade händelser sedan stormen Gudrun. Försäkringsbolagen betalade under 2021 ut 1,1 miljarder kronor till försäkringstagare i Gävle kommun. Detta är dock långt ifrån hela skadenotan, för regnen och de efterföljande översvämningarna drabbade även andra kommuner i Gävleborg och Dalarna.
Arkitektur
Arkitekterna bakom Berlins stads satsning på skolbyggnader byggda av trämoduler är NKBAK Architechts i Frankfurt Am Main. Det är sju år sedan de designade sitt första skolprojekt och sedan dess har det blivit många fler.
Hållbarhet
Sue Riddlestone hos bygg- och fastighetsutvecklaren Bioregional ser att fler och fler investerare vill få in hållbara projekt i sina portföljer, särskilt efter FN:s klimattoppmöte i Glasgow förra hösten.
Stadsplanering
Om en dryg vecka stundar en folkomröstning i Halmstads kommun om planerna på att bygga ett nytt hotell i stadens centrala delar. Just nu, när debattvågorna går höga för och emot det nya landmärket, kommer länsstyrelsen för andra gången med förödande kritik på avgörande punkter.
Affärer i byggsektorn
Meanwhile Space heter företaget som har specialiserat sig på tillfälliga byggnader på övergivna platser. ”Borgmästaren i London sätter hårt tryck på att all mark ska utnyttjas, även under korta perioder”, säger fastighetsutvecklaren Emily Berwyn.
Stadsplanering
”Vi behöver få ett slut på byggkaoset”. Nu föreslår Stockholms stad i dialog med andra att kommunerna ska ta över polisens rätt att städa undan elsparkcyklar, byggsäckar och andra föremål som skräpar på stadens gator.
Stadsplanering
Det nya hotellet mitt i Halmstad skulle bli ett nytt landmärke och för alltid skiva in den här generationens ledande kommunpolitiker i historieböckerna. I stället blev det ett tvåfrontskrig där folkopinionen och riksintresselagstiftningen kan stjälpa hela projektet. Nästa rond – en folkomröstning på valdagen.
Stadsplanering
När organiserad brottslighet och kriminella gäng debatteras förbises ofta bostadspolitiken. Varför river och rustar vi inte miljonprogramsområden på samma sätt som i Danmark? Byggindustrin gräver i en komplex fråga utan enkla svar.
Byggfolk
Stockholm är en stad i ständig förvandling, vilket både gläder och bekymrar dess medborgare. TV-producenten och klipparen Kalle Kadhammar visualiserar förvandlingen på sitt Instagramkonto I_en_forvandlad_stad där han visar nu och då- bilder tagna ur samma vinkel. ”I korta drag är det här en pandemihobby som vuxit väldigt mycket”, säger han.
Stadsplanering
Stockholms stad efterlyser samverkan med flera externa aktörer för att tillgodose det stora behovet av idrottshallar och anläggningar när befolkningen växer. Fastighetsnytt har talat med idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) om behovet. Här är alla siffror – stadsdel för stadsdel.
Byggfolk
Svenska fotbollförbundet ska bestämma sig till hösten. En träningsanläggning om cirka 50 000 kvadratmeter i södra delen av Barkarbystaden – eller inte? Serneke, Järfälla kommun och Svenska fotbollförbundet har ett intentionsavtal, men det finns fortfarande många frågetecken.
Stadsplanering
Patric Forsbergs familj har haft företag i skyddsrumsbranschen i tre generationer. Nu har han mer att göra än någonsin – på grund av världsläget. ”Telefonen går varm”, säger Patric Forsberg.
• Bara 5 procent av skyddsrummen håller måttet
• Så här ska ett skyddsrum konstrueras
Stadsplanering
Totalt delades 250 markanvisningar ut i Sverige förra året. Som mest uppgick konkurrensen till ett 50-tal byggaktörer.
✓ Byggbolaget som fick flest markanvisningar
✓ De betalade mest – mer än dubbelt så mycket som tvåan
✓ Kommunerna med högst takt
Stadsplanering
Svenska skyddsrum har hamnat i fokus på grund av det oroliga omvärldsläget, men enligt sakkunniga är långt ifrån alla redo att tas i bruk inom 48 timmar som lagen kräver. Både beredskap och skick behöver ses över av fastighetsägare, som även får ta merparten av notan med visst stöd av staten.
✓ MSB:s enhetschef om läget ✓ Odugliga skyddsrum inte redo inom två dygn ✓ 55 000 nya behövs ✓ Ägarnas ansvar ✓ Statlig utredning i höst ✓ Inventeringar startats
Stadsplanering
Skyddsrummen används som vanliga lokaler under fredstid men bör alltid kunna förberedas för krig inom två dygn. Ansvaret för underhåll och förberedning ligger på fastighetsägarna - vi listar vilka åtgärder som krävs.
Stadsplanering
Förfrågningar om skyddsrum har ökat snabbt hos Sollentunahem och bolaget inleder nu inventering i egen regi. ”Vi har utmaningar i att helt leva upp till kravet om att inom 48 timmar säkerställa att våra godkända skyddsrum kan användas på ett korrekt sätt”.
Stadsplanering
Sveriges största skyddsrum finns i Katarinaberget, på Södermalm i Stockholm, där 20 000 personer ska kunna vistas samtidigt. Utrymmet användes länge som parkeringshus och bensinmack, men är i dag en del av det stora Slussen-projektet.
Stadsplanering
Med ABC-staden Vällingby ville stadsplanerarna förverkliga idén om det goda samhället för alla. Men segregationen mellan olika samhällsklasser fanns med redan på Sven Markelius ritbord. I det lummiga radhusområdet flyttade Olof Palme in. Inne i centrum bodde Kenta och Stoffe. Byggindustrin tog gröna linjen ut till Vällingby och hängde några dagar i det som en gång var världens modernaste förort.
Stadsplanering
Nu byggs ett av de första projekten inom det stora stadsutvecklingsprojektet Fokus Skärholmen där social hållbarhet är ett prioriterat område. Karin Ahlzén, projektchef för Fokus Skärholmen i Stockholms stad, tycker att branschen har mognat när det kommer till social hållbarhet. ”Nu pratar vi mer om att bidra till varierat bostadsutbud, prisrimlighet, trygghet och delaktighet i processerna”, säger hon.
På nytt jobb
Mats Bergendahl är ny projektchef för fastighetsbolaget Citycons stadsomvandlingsprojekt RE: Liljeholmen, där ett nytt stadskvarter ska växa fram ovanpå tunnelbanespåren, granne med Liljeholmstorget Galleria.
Stadsplanering
Värtabanan, Norra länken och en färjeterminal som tar emot miljontals turister varje år. Att bygga bostäder och kontor på tomten vid Värtahamnen kommer att bli utmanande. Nu söker Stockholms stad en ankarbyggaktör som ska hjälpa till att utveckla området Valparaiso.
Stadsplanering
Stockholmsförhandlingen gav Nacka och Järfälla tunnelbanan mot att de i gengäld byggde bostäder. Barkarbyutbyggnaden har kommit längst och där märks det nu av att trafikstarten närmar sig. ”Vi ser ett jättestort intresse från investerare för Barkarby”, säger Toni Chmielewski, projektchef för Barkarbystaden.
Stadsplanering
Covid-19 pandemin har ställt samhället på ända och befolkningsprognoser och flyttmönster förändras. Det här påverkar byggande och utveckling av våra samhällsfastigheter. I Tibro, där Årets Bygge – samhällsfastighets-vinnaren Baggeboskolan finns, kan samhällstrenderna bidra till fler kommuninvånare.
Stadsplanering
Ett år efter världens största icke nukleära explosion som drabbade Libanons huvudstad Beirut den 4 augusti 2020 försöker staden resa sig ur askan med hjälp av FN och privata organisationer. Men kritiken mot landets regering är stor.
Bygghistoria
265 kilo dynamit, nästan ett halvt ton nitrolit, 7 500 tändhattar och åtskilliga meter stubintråd.
Det här är historien om när Gunnar Asplunds mästerverk – Stockholms stadsbibliotek – var nära att sprängas i bitar i ett av nittonhundratalets mest bortglömda terrorattentat.
Stadsplanering
Sveriges framsida fyller 400. För att fira låter Byggindustrin det gamla Göteborg möta det nya Göteborg i en resa mellan århundradena full av despotiska landshövdingar, kändis- mäklare och superhjältar från Västra Frölunda. Vi intervjuar också några av dem som vet mest om hur staden mår i dag.
Stadsplanering
Danskarna kammade hem den prestigefyllda tävlingen om ett nytt bibliotek för Göteborgs universitet och bygger bland annat Sveriges första automatiserade system för höglagring av böcker. Här kommer de första skissbilderna.
Stadsplanering
Fasta markpriser är en del i ”Örebromodellen” som sedan ett par år tillbaka används för att locka investerare till Närkes residensstad. ”I praktiken är det byggaktören som avgör hur lång tid det tar från markanvisning till byggstart, säger Erik Skagerlund, tf mark- och exploateringschef.
Affärer i byggsektorn
Trenden med ökat byggande av flerbostadshus med trästomme håller i sig, enligt årets första Trähusbarometer från Trä- och Möbelföretagen, TMF. ”Det är en hel del bitar som har fallit på plats”, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.
Infrastruktur
100 000 kilometer avloppsrör, 16 500 spårkilometer järnvägsräls och elnät som motsvarar 14 varv runt jorden. Det är några av de viktiga samhällstillgångar Sverige har att rusta upp och förvalta. Vi har listan på de viktigaste.
Stadsplanering
En ny rapport från analys- och teknikkonsultföretaget WSP visar att det finns en stor oro i samhällsbyggnadsbranschen över att våra gemensamma tillgångar är nära bristningsgränsen. Störst är oron för vatten- och elförsörjning, både på lång och på kort sikt. ”De här frågorna hotar Sveriges tillväxt”, säger Håkan Danielsson, vd på WSP, Sverige.
Lokaler
Ikeavaruhuset i Kungens kurva utanför Stockholm skulle inte bara bli Skandinaviens största. Det skulle också vara ett svenskt Guggenheimmuseum. Men för 50 år sedan var en brand nära att krossa Kamprads dröm.
Stadsplanering
Stadsbyggnadsnämnden i Malmö arbetar med flera nya detaljplaner som banar väg för fortsatt utveckling av staden. Det gäller bland annat en ny bro mellan centrala Malmö och Västra hamnen, bostäder i betongsilor och en ny vattenfront.
Lokaler
Hauschild + Siegels projekt Brf Shiitake med 13 radhus på Solbacken får Malmö stads Stadsbyggnadspris. Miljöbyggpriset Gröna Lansen går till kontorshuset Origo i Hyllie, där Wihlborgs Fastigheter och White Arkitekter står bakom projektet. Priserna delades ut under en ceremoni i Rådhuset på onsdagen.
Stadsplanering
Det har inte varit helt lätt för Samhällsbyggarna att hitta en ny vd efter Sara Haasmark. Men nu är rekryteringen klar. Den 1 augusti tillträder Lars Strömgren, tidigare ordförande för Cykelfrämjandet.
Bostäder
När hela Sveriges bostadsbyggande bromsar in har byggkranarna fortsatt gå varma i Göteborg. En anledning kan vara att kommunen testar nya metoder för att få fler bostäder på plats snabbare, genom att jobba med byggherrar och exploatörer på nytänkande sätt.
Bygghistoria
Arkitekt Gunnar Asplunds mästerverk Stockholms stadsbibliotek har överlevt väder och vind i nära 100 år – men också ett terrorattentat, utfört av en bitter tonåring som greps med fickorna fulla av svartkrut.
Stadsplanering
Marcus Finbom, trafikplanerare på WSP, tar tempen på senaste nytt inom svensk mobilitet. – Flexibla parkeringstal och efterfrågan på tjänster som underlättar för cyklister är två områden där det har skett snabba förändringar.
Stadsplanering
Schweizbaserade Implenias svenska gren Implenia Sverige AB har vunnit upphandlingen för att bygga en arbetstunnel vid Londonviadukten på Södermalm i samband med utbyggnaden av Stockholms tunnelbana. Jiri T Englén, tunnelchef på Implenia, säger att det är en fördel att bolaget redan jobbar med andra projekt på Södermalm.
Stadsplanering
Restiden från Nordmaling till både Umeå och Örnsköldsvik är bara 20–25 minuter. Men bankerna vill helst inte låna ut pengar till nybyggen i kommunen. “Vi har ett positivt inflyttningsnetto, men vi skulle behöva ett ännu högre. Problemet är bostäderna, vi har för lite bostäder”, säger Madelaine Jakobsson.