Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Stockholm
Infrastruktur
Efter drygt tre år har tunnelborrmaskinen Elektra tagit sig från Anneberg i Danderyd till Naturhistoriska riksmuseet. TBM-experten Tobias Andersson berättar hur projektet har hanterat de svåraste passagerna och spanar kring framtiden för borrade tunnlar i framtiden.
Affärer i byggsektorn
Konkurserna i byggsektorn ökade med 49 procent i januari 2023 jämfört med samma månad förra året. Branschens konkurser är nu uppe på den högsta nivån på tio år.
✓ Dubbla jättekonkurser i Norrköping ✓ Stora bolag i Skellefteå, Växjö och Stockholm. ✓ Vi listar de största konkurserna i januari.
Stadsplanering
Fågel, fisk eller mitt emellan? Frågan är vem som har rekordet när det gäller att sätta krokben för våra byggplaner. Här listar vi fem små djur som ställer till med besvär för både byggherrar, länsstyrelser och yimby-aktivister.
På nytt jobb
Till årsskiftet blir Oscar Lavelid byggeneral i Stockholms stad med uppdraget att samordna stadens byggprojekt framöver. För Byggindustrin berättar den nya befälhavaren vad en byggeneral gör och varför tillsättningen är extra viktig just nu.
Hållbarhet
Det över 100 år gamla Slakthusområdet i Stockholm ska omvandlas till en urban stadsdel med 3 000 bostäder och 14 000 arbetsplatser. Pilotprojektet genomförs av Stockholms Stad och Skanska där syftet är att driva på utvecklingen av fossilfria entreprenader.
Infrastruktur
AF Gruppen har fått nära 2,5 miljarder på löpande räkning och Implenia en miljard extra. Anders Selström, Trafikverkets chef för Stora projekt, kommenterar listan över beloppen som betalats ut hittills.
Nyheter
Östermalms saluhall har blivit padelhall i Mölnlycke. ”Detta har varit ett hållbarhetsprojekt för att lära oss mer om återbruk kring fastigheter”, säger Johan Wuollet, projektledare på Wallenstam.
Bostäder
Vattentorn, knäckebrödsfabrik och en brandstation. Det är några exempel på byggnader som har stöpts om till moderna bostäder. Intresset för att bygga om lokaler att fått ett uppsving. Här listar vi fem oväntade ombyggnadsprojekt.
Affärer i byggsektorn
Rivningarna i Alvik, Marievik, Nacka, Tegelbacken och Solna visar att nyproduktionen fortfarande övervinner återbruket i branschen. Nu bjuder Stockholms stad in Vasakronan, JM och andra aktörer till ett möte om materialsvinnet. ✓ Uppenbara intressekonflikter ✓ Rivningsvåg i Stockholm ✓ Danska skräckexemplet ✓ KTH-rådet
Hållbarhet
Stockholms tunnelbaneberg kan inte bara bli till levande kajer och nya livsmiljöer för Stockholmarna. Sprängstenen kan även skapa liv på stadens många livlösa sjöbottnar. Utifrån dessa båda scenarion arbetar aktörerna i forskningsprojektet MASSA - där ingenjörer, ekologer, forskare och arkitekter med flera tillsammans vill hitta lösningar till några av Stockholms största utmaningar just nu.
Stadsplanering
”Vi behöver få ett slut på byggkaoset”. Nu föreslår Stockholms stad i dialog med andra att kommunerna ska ta över polisens rätt att städa undan elsparkcyklar, byggsäckar och andra föremål som skräpar på stadens gator.
Bygghistoria
Fastigheten Vildmannen 7 på Biblioteksgatan härjades för drygt fyra år sedan av en kraftig brand. När det stod klart att den unika fasaden gick att rädda efter den ödesdigra branden har ett mödosamt detektivarbete pågått i det tysta – där en sällsynt sten kom att spela huvudrollen.
Arkitektur
I kvarteret Rådstugan i Gamla stan i Stockholm står kyrkan där Gustav Vasa gift sig och Gustav III krönts. Nu ska den återställas i utförande från 1700-talet. Kraven är höga på att både arbete och material är av traditionellt snitt. Takpapp och gipsväggar undanbedes.
Bostäder
Ett stort stadsutvecklingsprojekt i Akalla i norra Stockholm, innehållande runt 1 700 bostäder, har pausats på obestämd tid. Detta därför att exploateringskalkylen inte går ihop. Staden försöker nu, tillsammans med byggaktörerna, att hitta lösningar för att få lönsamhet i projektet.
Affärer i byggsektorn
De större bergentreprenaderna inom nya tunnelbanan i Stockholm är nu upphandlade. Men flera stora kontrakt ska hitta hem under 2022. Byggindustrin tittar närmare på jobben som ska utföras.
Byggfolk
”Tätning har lyckats på alla ställen utom Hässelby-Vinsta. Där släpper berget in mer vatten än vi räknat med från början”, säger Förbifart Stockholms avgående projektchef Johan Brantmark i en intervju med Byggindustrin.
Karriär
Eva Liedholm Johansson är programansvarig på civilingenjörsprogrammet i samhällsbyggnad på KTH och Jonny Nilimaa är utbildningsledare för samhällsbyggnad på LTU. De vittnar båda om ett stort intresse för programmet.
Karriär
Oscar Detmer, Oskar Sundström och Saga Ugarph studerar alla tre samhällsbyggnadsprogrammet fast med olika inriktningar. De berättar för Byggindustrin om hur deras intresse för samhällsbyggnad föddes och vad de har för framtidsplaner.
Affärer i byggsektorn
För drygt en månad sedan gick Erlandsson Bygg i Stockholm i konkurs. Enligt konkursförvaltaren Linda Schenholm är det fortfarande oklart om bolagets fordringsägare kommer att få betalt.
Infrastruktur
Var det fel att anta en järnvägsplan som gör att en angränsande fastighet inte kan hålla riktlinjerna för buller i sin detaljplan? Det är kärnfrågan i ett överklagat tunnelbygge som nu har hamnat på regeringens bord.
Affärer i byggsektorn
NCC har fått en ny markanvisning för Kristinebergshöjden. Efter att att ha fått avslag i högsta instans för en större yta görs nu ett omtag med en plan som tar hänsyn till de gamla ekarna i området. Dessutom kommer nybygget att skapa mer liv i en i dag ödslig och otrygg plats, berättar Andreas Lindelöf, chef för NCC Property Development Stockholm.
Affärer i byggsektorn
Tunnelbaneutbyggnaden mellan Arenastaden och Södra Hagalund skulle ha påbörjats i juni. Men tvåan i upphandlingen vill att den ska göras om. ”Överprövningen är olycklig”, säger Region Stockholms projektchef till Byggindustrin.
■ Dessutom: Vi listar alla anbud i upphandlingen
Infrastruktur
Det dröjer ännu fem år innan det går att ta tunnelbanan från Kungsträdgården i Stockholm till Barkarby. Men redan nu börjar Barkarby station ta form. Byggindustrin fick en titt på det första stationsrummet som är utsprängt för Stockholms nya tunnelbana.
Arkitektur
Arkitekturgalan 2021 presenterade en något ovanlig vinnare av svensk arkitekturs mest prestigefyllda pris, Kasper Salin-priset. Det går i år till en byggnad som är både älskad och hatad och i Kasper Salin-sammanhang något så ovanligt som ett ombyggnadsprojekt.
Anläggning
Veidekkes jobb på löpande räkning är uppe i en miljard och de juridiska processerna mot det uppsagda bolaget LSAB är ännu inte avgjorda. Byggindustrin intervjuar projektchef Johan Brantmark.
Byggfolk
Drillcon har sitt säte i Nora men hela världen som arbetsplats. Just nu arbetar borrföretaget tusentals meter över havet i ett vattenkraftsprojekt i Anderna. Koncernchefen Patrik Rylander berättar om bolagets resa och vad som skiljer gruvdrift från anläggningsjobben.
Anläggning
Nya tunnelbanan i Stockholm och Trafikverket inför minimikrav vad gäller lön, arbetstid och semester vid upphandlingen av nya entreprenader.
”Vi står inför att handla upp nya tunnelentreprenader för tiotals miljarder kronor och då vill vi ha detta på plats innan vi drar i gång”, säger Niklas Bergman, förvaltningschef på Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana.
Konjunktur
Skanska Hus i Stockholm har varslat ett stort antal medarbetare om uppsägning. ”Vi har full förståelse för att det lagda varslet skapar oro men det är tyvärr nödvändigt med tanke på den situation vi befinner oss i”, säger Jacob Birkeland, presschef på Skanska.
Affärer i byggsektorn
Börsbolaget Byggmästare Anders J Ahlström Holding har investerat 25 miljoner kronor i det svenska företaget Ge-Te Media, som äger lokaltidningskoncernen Direktpress. Affären innebär att Ge-Te Media i sin tur köper Mitti, den andra lokaltidningskoncernen i Stockholm. Det framgår av ett pressmeddelande.
Bostäder
Bostadsbyggandet i Stockholms län faller och samtidigt står bostadsrätter tomma för att köpare inte har råd att köpa dem. Det framkommer av Länsstyrelsen i Stockholms årliga rapport Läget i länet - bostadsmarknaden i Stockholms län 2019.
Bostäder
I Boverkets senaste prognos av byggutvecklingen i Sverige framgår bostadsbyggandet i Sverige minskar kraftigt och att den största bromsklossen är byggandet av bostadsrätter i Storstockholm. I Göteborg däremot ökar byggande i god takt.
Stadsplanering
Det är dubbelt så dyrt att få fram en detaljplan i Göteborg jämfört med i Stockholm och Göteborg. Det visar rapporten Processen – om varför det är så krångligt att bygga i Göteborg och vad vi kan göra åt det, som WSP har genomfört åt Västsvenska Handelskammaren.
Bygghistoria
Byggvesta får en nyckelroll när Stockholm stad planerar för utbyggnaden av Skärholmen. Skärholmen byggdes under miljonprogramsåren på jordbruksmark i södra Stockholm. Kommundelen planerades och byggdes med bilismen som norm. I flerbostadshus beräknades varje hushåll ha mellan en och två bilar och villaboende minst två.
Tävling
Genom Bergrumsgaraget har Stockholm fått 1 022 nya parkeringsplatser och mellan 500 och 600 bostäder fler än planerat utan att någon ny mark har tagits i anspråk. Projektet är stort och komplext och har inslag både av nybyggnad och ombyggnad. Nu nomineras Bergrumsgaraget till Årets Bygge 2017.
Debatt
De rödgröna i Stockholms stadshus är på väg att chockhöja tomträttshyrorna för cirka 5 400 småhus och 3 900 flerbostadshus. För småhusen handlar det om höjningar på upp till 18 000 kronor per år. Sådana höjningar kan slå hårt mot hushåll som inte har så stora marginaler i ekonomin, skriver Lena Södersten på Villaägarna.
Byggfolk
WSP Sverige är den snabbast växande delen i WSP-koncernen och verkar på en het svensk byggmarknad. För koncernchef Alexandre L’Heureux var det därför självklart att förlägga årets ledarskapsmöte i Sverige. ”Världen förstår inte hur kosmopolitiskt Sverige är. Stockholm är en av de snabbast växande städerna i världen”, säger han.
Bygghistoria
När byggmästaren John sålde sitt byggföretag John Mattson Byggnads AB till Industrivärlden 1966 och satsade på fastighetsbolaget var han själv 50 år gammal. I dag, 27 november 2015, firade fastighetsbolaget John Mattson sina första 50 år i Carl Malmsten Furniture Studies lokaler i Larsberg på Lidingö.
Hållbarhet
Det är ekonomiskt lönsamt för en fastighetsägare att satsa på social hållbarhet. Fastigheterna ökar i värde när ett område går från otrygghet till trygghet, från sociala problem till gemenskap. Det visar två bostadsområden från miljonprogrammet som blivit mer attraktiva sedan fastighetsägarna satsat på sociala frågor.
Bostäder
Miljöpartiet i Stockholmsregionen har startat ett plan- och bostadsnätverk med deltagare från samtliga kommuner och från landstinget. Samarbete över kommungränserna är en viktig nyckel till att öka takten i bostadsbyggandet, anser man.
Lokaler
Varför ändra på ett vinnande koncept? Det är idén bakom ”Framtidens förskola”, som just nu byggs på många platser i Stockholm. Genom att återanvända välplanerade förskoleritningar gång på gång kortar man numera projekttiden väsentligt, vilket behövs i ett växande Stockholm.