Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Sveriges kommuner och regioner
Nyheter
Efter två år i rättsmaskineriet står det nu klart att elskåpet i parets nybyggda villa kan sitta där Älvsbyhus placerade det. Därmed är en första prejudicerande dom om kommunala särkrav avgjord. ”Det är ett ofog utav guds nåde med alla dessa krav som helt saknar stöd i lagen”, säger Älvsbyhus vd Kent Johansson, som uppmanar branschen att stå på sig.
Konjunktur
Energikrisen eldar på inflationsbrasan i kommunerna. Markaffärerna har frusit till is och nästa månad ryker nya projekt i flera budgetar. Nu vill Sveriges kommuner och regioner att den nya regeringen ska agera snabbt: ”Det står helt stilla”.
✓ Stryker projekt ✓ Ingen vill köpa mark ✓ Budgethets ✓ Neddragningar
Hållbarhet
Nu kan Byggindustrin publicera hela listan på de 55 kommuner som ställer specifika miljö- och klimatkrav vid markanvisningar, överlåtelse/upplåtelse av mark för bostadsbyggande, så kallade särkrav. Samt listan på de 124 kommuner som låter bli.
Hållbarhet
55 kommuner ställer särkrav vid markanvisningar – trots att det sedan sju år är förbjudet enligt plan- och bygglagen. Det visar en färsk enkätundersökning bland landets alla kommuner. Dyrare byggen och mer svinn i byggprocessen blir resultatet.
Affärer i byggsektorn
Maskinuthyraren Ramirent erbjuder sig att hyra ut sina bodar till covid-19 vaccinering.
– Vi står inför en jättestor utmaning att vaccinera massor av människor, säger Samuel Augsburger, försäljningschef på Ramirent i Sverige.
Affärer i byggsektorn
SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, annonserar en upphandling av förskolor i megaklassen och hoppas på så sätt etablera en ny affärsnisch för byggbranschen. Ramavtal för upp till 750 förskolor ska skrivas och de som får kontraktet kan räkna med att få dela på jobb för miljarder, enligt SKL.
Bostäder
Hjältevadshus, Boklok, NCC och Villa Vida får Sveriges kommuner och landstings (SKL) första ramavtal för att bygga bostäder. "Vi har varit väldigt måna om att inte ställa krav som riskerar att bli kostnadsdrivande", säger Rickard Andersson, upphandlingskonsult på SKL:s bolag Affärsconcept.
Konjunktur
Sveriges Kommuner och Landstings nationella ramupphandling för att få fram snabba och prispressade bostäder får nu ytterligare kritik. Det krav på en årsomsättning på 250 miljoner kronor för företag som vill bygga de högre hus som efterfrågas gör att många mindre företag över huvud taget inte kan vara med i upphandlingen.
Bostäder
SKL vill att fler ska bygga snabba hus. I fredags gick ansökningstiden ut för att vara med i deras ramupphandling för standardiserade bostadshus som kan uppföras snabbt till lägre kostnad. Många byggföretag är intresserade. Men hos modulföretaget Moelven är man kritisk till att SKL:s ramavtal inte kommer ge några volymgarantier.
Politik
Riksintresseutredningen får fortsätta enligt plan. Regeringens signaler om att riksintresseutredningen kunde komma att förkortas möttes med oro. ”Problemet är ur världen nu. Vi kommer att fortsätta till första december”, säger utredare Elisabet Falemo.
Affärer i byggsektorn
Kommunerna och landstingen har minskat energianvändningen i ägda bostäder och lokaler med fem procent sedan år 2009. Det motsvarar 1 miljard kronor i minskade energikostnader årligen. Det framgår i rapporten ”Öppna jämförelser – Energi och klimat 2014” från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Energimyndigheten.