Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Trafikverket
Digitalisering
Obos vd Joakim Henriksson i en stor intervju, åtta kvinnor från åtta decennier och Saltx lösning för klimatsmart cement. Allt detta och mycket mer kan du läsa i senaste numret av Byggindustrin som nu hamnar i prenumeranternas brevlådor.
Affärer i byggsektorn
AGN Haga menar att det inte finns rättslig grund för Trafikverket att häva kontraktet för Haga-etappen på Västlänken. Det slår konsortiet fast ett pressmeddelande. Men beställaren känner sig trygg i sitt beslut och menar att entreprenören bortser från den viktigaste faktorn.
Infrastruktur
Som ett led i sin ambition att nå klimatneutralt infrastrukturbyggande till år 2045 har Trafikverket valt ut sju pilotprojekt. De sju projekten ska minska sin klimatpåverkan med 50 procent jämfört med ett referensvärde från 2015. Byggindustrin har pratat med projektcheferna för att ta reda på hur arbetet går.
Politik
I händelse av kris eller krig ska Trafikverket kunna leverera kritiskt materiel till väginfrastrukturprojekt. Det meddelar regeringen och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i ett pressmeddelande.
Politik
Nya Lidingöbron blir en bra affär för Lidingö Stad. Merparten av statens finansiering ligger fast – trots att bostadslöftet kommer brytas rejält. √De utlovade bostadsprojekten ett luftslott √”Ett bostadsreservat för människor med tjocka plånböcker”
Affärer i byggsektorn
Trafikverkets diskussioner med entreprenören AGN Haga har inte fått önskad effekt, berättar Patrick Guné, chef för stora projekt på myndigheten. Även om det finns utmaningar även i andra deletapper är situationen helt annorlunda, menar han.
Affärer i byggsektorn
Efter att tilldelningen av den stora BEST-upphandlingen på Västlänken överklagades en andra gång har Trafikverket nu valt att avbryta upphandlingen. Anledningarna är flera, berättar myndigheten.
Infrastruktur
Regeringen har tidigare meddelat att den inte kommer att gå vidare med att bygga nya stambanor. Nu står det klart vad detta innebär för de redan planerade projekten Ostlänken, Göteborg-Borås och Hässleholm-Lund.
Affärer i byggsektorn
När den nya Skurubron snart står klar är det dags att renovera den gamla bron. Svevia får uppdraget, värt 195 miljoner kronor, som är det första som bolagets nya grupp för stora projekt räknar hem.
Affärer i byggsektorn
Våren 2021 handlade Trafikverket för första gången upp baskontrakt på andra parametrar än lägsta pris. Den här säsongen är det upp till bevis i de två områdena Bräcke och Ljungby. Läs om:
■ Trafikverket om bakgrunden till nytänket.
■ Utmaningarna i mervärdesupphandling: "Var inte läge just nu"
■ Skanskas förhoppningar på ECI-kontraktet.
■ Konkurrenssituationen.
■ Blandade synen hos entreprenörerna
Infrastruktur
Förbifarten, Västlänken, Nya tunnelbanan … Många av de senaste årens största infrastrukturprojekt börjar antingen närma sig slutskedet eller är åtminstone färdigupphandlade. Nu hägrar nya, ännu större entreprenader att räkna på de kommande åren.
■ Sveriges näst längsta järnvägstunnel, miltals med bergtunnlar, svåra passager.
■ Flera entreprenader i tiomiljardersklassen.
■ Politiken och beslutsprocesserna som kan sinka.
■ Aktörerna som kan ta jätteuppdragen.
Infrastruktur
Med en budget på 20 miljarder kronor är Trafikverkets program Tvärförbindelse Södertörn en av de tyngsta infrastruktursatsningarna de kommande åren. Dessutom är programmet utpekat som ett flaggskeppsprojekt för myndighetens klimatarbete.
■ Chefen återvänder till projektet: "Mycket har hänt på fyra år".
■ Korsar väg, järnväg och naturreservat.
■ Erfarenheterna från Förbifarten: " Tog lite för många stora steg samtidigt".
Infrastruktur
Den 16 mil långa Ostlänken är uppdelad i entreprenader i 10-miljardersklassen. För entreprenad Kolmården handlar Trafikverket just nu upp en konsult som ska ta fram bygghandlingar. Ulrika Hallgren och Anders Karlsson ger en nulägesbild av de nya stambanorna och hur arbetet fortsätter trots den politiska osäkerheten kring jätteinvesteringen.
■ Strategin bakom megakontrakten: "Vi behöver fler influenser utifrån"
■ Så hanteras beskeden från regeringen: "Vi är lyhörda för signaler"
Affärer i byggsektorn
Den stora BEST-upphandlingen på Västlänken hamnade i blåsväder efter att båda konkurrenterna i upphandlingen ansökte om att få tilldelningen överprövad. När en ny aktör nu får jobbet blir kostnaden för Trafikverket betydligt större.
Affärer i byggsektorn
Entreprenörerna jobbar, och fakturerar, för fullt på Förbifarten. Läs hur mycket bland annat Skanska, NCC, Implenia, AF Gruppen, Comsa, Hochtief, Züblin, Strabag och Subterra har fått betalt fram tills nu.
Infrastruktur
AF Gruppen har fått nära 2,5 miljarder på löpande räkning och Implenia en miljard extra. Anders Selström, Trafikverkets chef för Stora projekt, kommenterar listan över beloppen som betalats ut hittills.
Anläggning
200 meter återstår, men det är fortfarande mycket som är ovisst om sträckan som är kvar på Implenias del av Förbifart Stockholm.
■ Tunneln tar in mer vatten än beräknat.
■ Implenias projektchef: ”Vi har en dialog med Trafikverket hela tiden om hur vi kan jobba effektivt för att lösa problemen”
■ Byggindustrin besöker platsen.
Affärer i byggsektorn
Ingen vill missa en andra chans att ta hem Trafikverkets BEST-entreprenad på Västlänken. Just nu är upphandlingen på paus efter att tvåan överklagat och krävt att vinnaranbudet ska förkastas. Och inte nog med det: Trean vill att både ettans och tvåans anbud ska förkastas.
■ 200-miljonersglappet mellan anbuden.
■ Svaren om kartellanklagelsen: ”Viss förvåning” – ”Avser inte att tynga processen med att bemöta”.
■ Skriftväxlingen fortsätter – snart tre månader senare.
Affärer i byggsektorn
Byggindustrin rapporterade i maj att Veidekke skulle skriva kontrakt med Trafikverket om att bygga Ersmarkstunneln inom projektet Norrbotniabanan. Men upphandlingen överklagades. Nu, först tre månader senare, har den avgörande domen kommit.
Anläggning
Anders Selström, t.f. projektchef för Förbifart Stockholm, berättar om vad som händer just nu i megaprojektet.
■ Den avgörande miljödomen.
■ ”Hade inte det hänt så hade det varit färdigsprängt”.
■ Därför gäller inte den dystra prognosen längre.
Affärer i byggsektorn
Det blir Peab som ska bygga om slussen i Södertälje – ett uppdrag som är värt 1,5 miljarder. Men vägen dit har kantats av byten av såväl byggherre som entreprenör – och även hot om överprövning av det tilldelade kontraktet.
Infrastruktur
Regeringen satsar 799 miljarder kronor på ny transportinfrastruktur i nationella planen. ”Rekordinvesteringar”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth och vill se snabbare takt i vissa projekt än vad Trafikverket har föreslagit.
✓ De största projekten som får pengar.
✓ ”Nu är det kostnadseffektivitet och kostnadskontroll som gäller”.
Bostäder
Lidingö stad fortsätter att svika bostadslöftet i kommunens stadsmiljöavtal. Enligt det senaste ändringsbeslutet byttes 60 utlovade lägenheter mot två kilometer gång och cykelväg. Oppositionen i kommunen är starkt kritisk. Agerandet ”skadar hela kommunen”, säger Daniel Larsson (S), oppositionsråd i Lidingö Stad.
Hållbarhet
Trafikverket har tagit ett stort kliv mot att få koll på sin klimat- och miljöpåverkan. Med en standardiserad och digitaliserad inrapportering ska det bli lättare för branschens största beställare att få koll på utsläppen.
Affärer i byggsektorn
Antalet entreprenörer som kan räkna på de riktigt stora broprojekten är inte många. Desto tuffare är konkurrensen om projekten upp till 300 miljoner kronor. Vi listar bolagen som lämnade anbud i fem aktuella broprojekt.
✓ Veddestabron, Kalixbron, ekodukten i Hallandsås, med flera.
✓ Projektet som alla storbyggare räknade på.
Byggfolk
Efter att inga anbud kom in till det stora Lundbyleden-projektet i Göteborg gjorde Trafikverket en analys av hur man skulle gå vidare. Nu har beställaren tagit sitt beslut – och det medför en stor skillnad i planerad projektstart.
Affärer i byggsektorn
Sedan den tidigare entreprenören Barslund gick i konkurs har Trafikverket letat efter en ny entreprenör till det stora vägprojektet E4 Ljungby – Toftanäs. Nu är ett nytt bolag på plats. ”Intresset för uppdraget var större än förväntat”, säger Mattias Eriksson, som är Trafikverkets ombud i projektet.
• Så gick upphandlingen till
• Så mycket är kontraktet värt
Teknik
Efter drygt 60 år har den gamla Kalixbron stängts för att ge plats för en ny. Men innan rivningen har den gamla bron fått stå i broforskningens tjänst. ”Det är en möjlighet som inte dyker upp alltför ofta”, berättar Gabriel Sas, professor och ämnesföreträdare i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet.
Årets bygge
Sist ut att nomineras till Årets Bygge 2022 är tre projekt inom kategorin Infrastruktur. En arbetstunnel till Nya tunnelbanan i Stockholm, en kraftnätsstation och en ekodukt för djur nomineras till utmärkelsen.
Årets bygge
När CRTG vann upphandlingen för att bygga arbetstunnlar till tunnelbanebygget väckte det stor uppmärksamhet med en kinesisk aktör på svensk mark. Nu är en av tre tunnlar färdigbyggd och Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana är mycket nöjd med entreprenörens arbete. Nu nomineras projektet till Årets bygge 2022 i kategorin Infrastruktur.
Årets bygge
För att motverka den skada som uppstår vid vägbyggen har Trafikverket och Veidekke byggt en bro för djur och natur över E6 vid Hallandsåsen. Och djuren i omgivningen verkar redan hitta dit, trots att inte hela passagen används ännu. Nu nomineras projektet till Årets bygge 2022 i kategorin Infrastruktur.
Infrastruktur
Efter att kostnadsramen inte höll gjorde Trafikverket och Göteborgs stad ett omtag i infrastrukturprojektet. Men trots det kom inget anbud in under den nya upphandlingen. Just nu utreds framtiden för projektet som hittills ingen har velat bygga.
Politik
Stärkt konsumentskydd vid köp av nyproducerade bostadsrätter, nya regler för överklaganden av detaljplaner och den slutliga fördelningen av 881 infrastrukturmiljarder. Det är några av regeringsförslagen som kommer före valet.
Politik
Det är främst två regeringsuppdrag till myndigheterna som kan ge avtryck i politiken före valet i höst. Dessa rör EU:s taxonomi samt sociala krav i byggandet. Regeringen ligger annars lågt med ny politik och reformer som påverkar bygg- och bostadspolitiken. Det framkommer av en genomgång av uppdrag och instruktioner till den handfull myndigheter som styr stora delar av samhällsbyggandet.
Infrastruktur
Två företag har direktupphandlats av Trafikverket att utföra akuta arbeten på det konkursstoppade projektet E4 Ljungby-Toftanäs, men det står ännu inte klart hur upphandlingen av en ny entreprenör ska utföras. ”Vi har lagen om offentlig upphandling att förhålla oss till”, säger Mattias Eriksson, enhetschef i distrikt syd på Trafikverket.
Affärer i byggsektorn
Trafikverket står just nu utan entreprenör för ett av sina större vägprojekt. Detta efter att det stora danska byggföretaget Barslund gått i konkurs – just på grund av det svenska vägbygget. Men de var inte ensamma om att räkna lågt i upphandlingen.
Infrastruktur
Nästa år ska fler kunna ta del av klimatpremien för elektrifierade arbetsmaskiner. En illa vald effektgräns har gjort att knappt någon kunnat söka bidraget hittills, vilket Byggindustrin tidigare har uppmärksammat. Nu ändrar regeringen kriterierna och stöd för över 320 miljoner kronor finns att söka nästa år.
Infrastruktur
Testbanan för tåg och järnvägsutrustning som planeras mellan Jörn och Arvidsjaur ska bli av, men i dag står projektet stilla. Tidigare i år drog Skanska sig ur miljardprojektet, som skulle bidra med hundratals jobb i området.
Bostäder
När Lidingö stad nu är klar med markanvisningarna i stadsdelen Högsätra innebär det som mest 161 bostäder, betydligt färre än de 300 som utlovas i det redan krympta stadsmiljöavtalet som finansierar stora delar av nya Lidingöbron. Det riskerar att minska bidraget till brobygget ytterligare när det nu förhandlas om en andra gång.
Hållbarhet
Redan 2040, fem år tidigare än planerat, bör Trafikverket vara klimatneutralt. Inför den årliga översynen av myndighetens klimatmål föreslås en skärpning av tidigare klimatmål.
”Det innebär att den årliga minskningen bör vara 8 procent per år, vilket är i linje med utsläppsminskningar som krävs för att nå 1,5 gradersmålet”, säger Håkan Johansson, nationell samordnare klimatfrågor på Trafikverket.
Hållbarhet
Anläggningsbranschen kan ställa om mot klimatneutralitet snabbare än de mål som hittills satts upp. Det framgår av en rapport som WSP har gjort på uppdrag av Trafikverket – som kommer att skärpa sina hållbarhetskrav redan nästa år.
Årets bygge
I år fick Byggindustrin in hela 89 tips på projekt som nu är med och tävlar i Årets Bygge 2022. Välkommen att ta del av hela listan som är fylld av samverkan, arkitektur, skaparglädje och kvalitetsbyggande i världsklass.
Infrastruktur
Uppsalas ledande politiker är trots Trafikverkets besked tydliga med att satsningar på tusentals bostäder och spårväg ligger fast även om finansieringen av nya spår på stambanan söderut har fått en delvis ny tidtabell och osäkra signaler om finansieringen.
Infrastruktur
Västlänken har under året gjort stora framsteg – men felgjuten betong och entreprenörer som jobbar för att få sina konstruktioner godkända är några av utmaningarna i jätteprojektet som påverkar en hel stad.
Infrastruktur
Billigare stambanor för höghastighetståg och en rejäl satsning på infrastrukturen i norr. Det är delar av innehållet i Trafikverkets förslag till nationell infrastrukturplan 2022–2033 som presenterades på tisdagen. I planen ryms satsningar på alla trafikslag, med betoning på hållbara transporter i framtiden.
Debatt
Utvecklingen i norr kommer att bli en väckarklocka för regionala beslutsfattare vad gäller eltillgången. Den el som produceras i norr kommer också att behövas i norr, skriver WSP:s vd Håkan Danielsson, det måste resten av landet ta höjd för.
Infrastruktur
Arbetet med nya tunnelbanan går enligt plan. Mellan Akalla och Barkarby är redan 60 procent av det berg som ska bort utsprängt. ”Pandemin har inte påverkat byggproduktionen alls. Alla tunnelarbeten har varit i gång hela tiden så vi har påverkats i väldigt liten utsträckning”, säger Emma Sahlman, pressansvarig för nya tunnelbanan.
Bostäder
Lidingö stad får 340 miljoner kronor av staten för att klara av att bygga en ny bro för 740 miljoner kronor. Som motprestation lovade staden att bygga 882 bostäder, ett löfte som på några år sjunkit ihop som en illa bakad sufflé. Kvarstår gör ett par hundra bostäder i projekt som ännu inte har påbörjats – fastän flertal fastighetsägare och byggentreprenörer står redo att sätta spaden i backen.
Affärer i byggsektorn
Subterra är en av de största entreprenörerna inom bergarbete i Sverige. Men det finns många brister på marknaden, menar vd:n Patrick Marelius, som vill att aktörerna ska prata mer med varandra om förutsättningarna i branschen.
Byggfolk
I februari anslöt Håkan Broman till kinesiska infrastrukturbolaget CRTG som senior rådgivare. Men redan efter sommaren kliver han på ett nytt jobb. Där hoppas han kunna överbrygga konflikter mellan entreprenör och beställare.