Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om utbildning
Ledare
Nyligen listade vi branschens unga talanger i Byggindustrin – 40 killar och tjejer som redan vid unga år har hunnit utmärka sig med fina resultatet och omtalat gott ledarskap. Gemensamt för flera av dem är att de tagit den långa vägen, från att vara renodlade hantverkare till att bli platschefer, projektledare och entreprenadingenjörer.
Det är knappast en slump.
Affärer i byggsektorn
Skanska är den leverantör som Addas ramavtal för förskolor har lett till flest affärer för. Nicklas Hagervall berättar hur arbetet med koncepten har förändrat hur bolaget bygger förskolor.
Affärer i byggsektorn
Sveriges kommuner behöver nya förskolor i en rasande takt. Genom ett rikstäckande ramavtal för förskolebyggnader har Adda Inköpscentral gjort byggprocessen smidigare och mer förutsägbar för både de beställande kommunerna och entreprenörerna som bygger.
Debatt
”Våga lita på att samhällets utveckling fortsätter i samma riktning när det gäller att normalisera kvinnliga bygg- och anläggningsarbetare”, skriver debattskribenten Clara Fogelberg, årskurs 1 på byggprogrammet i Katrineholm.
Kompetensförsörjning
Byggbranschen behöver öka den digitala kompetensen. Till hösten startar en ny masterutbildning i digitaliserat byggande vid Linköpings universitet som ska bidra till just detta. ”Vi har redan ett stort antal förstahandssökande”, säger Martin Rudberg, professor vid Linköpings universitet.
Debatt
Nu öppnar ansökan till gymnasievalet och de högskoleförberedande programmen väntas fortsätta öka i popularitet, medan yrkesprogrammen får allt färre sökande. Samtidigt satsar inte kommunerna på yrkesprogrammen, utan vi ser snarare en ökning av nedlagda program. Detta kommer i sin tur, på sikt, att slå hårt på Sveriges ekonomi och tillväxt, säger Henrik Smedmark, utbildningsexpert, Trä- och Möbelföretagen, TMF.
Kompetensförsörjning
Många nyanlända svenskar fastnar i SFI-utbildningen och kommer inte vidare till ett yrke. Det här ville vuxenutbildningen i Karlstad ändra på och startade integrerade SFI- och yrkesutbildningar. Snart examineras de första studenterna från ”Yrkes-SFI betongarbetare” – och de flesta går rätt in i jobb.
Årets bygge
När en ny förskola i passivhusstandard skulle byggas i Varberg satsade Varbergs bostad och NCC på att bygga egentillverkade, prefabricerade väggar och ett färdigt tak. På det sättet fick man tätt hus på endast tolv dagar.
Årets bygge
När Tibro behövde en ny F-6-skola blev bygget en angelägenhet för hela kommunen. Ortens lokala möbelsnickartradition har gjort stort avtryck i bygget och skolbarnen har fått vara delaktiga när skolan som ska stå i många år kom till.
Karriär
26 elever började under hösten på byggprogrammet i Katrineholm. Byggindustrin kommer att följa klassen åren som kommer. Det första mötet var med en grupp förväntansfulla ungdomar som lärde sig spika bock och läsa ritning.
Kompetensförsörjning
Byggbranschen är i ständig förändring. De kompetenser som behövdes i går behövs inte nödvändigtvis i dag. Och morgondagens viktigaste samhällsbyggaryrken kanske inte ens finns i dag. Byggindustrin tar hjälp av en rad experter för att sia om vilka yrken som kommer att finnas i framtidens samhällsbyggnadssektor.
Lokaler
Varför ändra på ett vinnande koncept? Det är idén bakom ”Framtidens förskola”, som just nu byggs på många platser i Stockholm. Genom att återanvända välplanerade förskoleritningar gång på gång kortar man numera projekttiden väsentligt, vilket behövs i ett växande Stockholm.
Debatt
I Byggindustrin 23/2015 framkommer att bara en av tre studenter känner att deras utbildning förbereder dem på att arbeta med hållbarhet. Därför bör Passivhuscentrum Västra Götaland bli Sveriges Informationscentrum för Miljö- och Energieffektivt Byggande, skriver Passivhuscentrum.
Hållbarhet
Bara en av tre studenter känner att deras utbildning förbereder dem på att arbeta med hållbarhet. Samtidigt flaggar företagen för att hållbarhet blir allt viktigare för samhällsbyggnadsbranschen. Byggindustrin har pratat med ansvariga på landets fyra civilingenjörsutbildningar inom samhällsbyggnad.
Politik
Statsminister Stefan Löfvéns tal i Almedalen på måndagskvällen kretsade genomgående om jobben oavsett om det handlade om att bygga nya bostäder, satsningar på lärarlöner och fler sjuksköterskor, företagens innovationer och exportchanser eller kampen mot terrorismen.
Forskning
Nu är juryarbetet för tävlingen Byggopus igång. I år deltar 29 examensarbeten från landets tekniska högskolor och ingenjörsskolor, vilket är rekord. Ämnena är spridda och handlar om till exempel certifieringssystem, trähusbyggande, slaggcement och ungdomsbostäder.
Ledarskap
Lavadagen på KTH ledde raka vägen ut i yrkeslivet för blivande civilingenjörerna Lovisa Gebert, Henrik Hansson och Erik Ankaräng. "Sommarjobbet har gett mig mer motivation för studierna. Nu är det lättare att förstå vad allt handlar om", säger Erik Ankaräng.
Ledarskap
27-åriga Therese Gröndahl är trainee hos Swecos koncernledning under ett år. Hon följer vd Tomas Carlsson hack i häl, har full insyn i styrelse och ledningsgrupp och har dessutom en rad egna uppdrag. Tidningen Byggindustrin mötte dem båda för ett samtal om ledarskap.
Ledarskap
1435 ansökningar kom in till 17 traineeplatser. Nu förbereder CMB en ny omgång. "Genom att traineerna får prova på olika sektorer är målet att bryta gränserna mellan entreprenörer, konsulter och offentlig sektor, säger Bengt Christensson", vd för CMB.
Forskning
Lärarbristen på utbildningarna av högskoleingenjörer kan inom några få år att bli en rejäl broms för byggandet, varnar Per Roald, programansvarig på Byggteknik och design på KTH. "På sikt påverkar det i stort sett varje enskilt konsult- och byggföretag. Men de sitter också själva på problemets lösning", säger han.
Forskning
Endast sju skolor i landet har beviljats teknikprogrammets fjärde år med samhällsbyggnadsinriktning. "Vi har fått många indikationer från våra partnerföretag att studenter med gymnasieingenjörsexamen kan hjälpa till att fylla det stora kompetensbehovet inom byggbranschen", säger Madleen Thyrén, rektor för Nackademin.
Kompetensförsörjning
NCC startar ett teknikprogram för gymnasieingenjörer i Stockholm och Göteborg. Utbildningen är ett samarbete med byggföretaget och Kunskapsgymnasiet och är skräddarsydd för att få fram platschefer och arbetsledare till byggbranschen.