Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Vasakronan
På nytt jobb
Jens Skoglund, i dag fastighetsutvecklare på Vasakronan i Stockholm, blir ny Chef för fastighetsbolagets verksamhet i Uppsala. Han efterträder Bo de Besche som tidigare i höstas tillträdde en nyinrättad roll som chef för Vasakronans kund och marknadsorganisation.
Affärer i byggsektorn
Rivningarna i Alvik, Marievik, Nacka, Tegelbacken och Solna visar att nyproduktionen fortfarande övervinner återbruket i branschen. Nu bjuder Stockholms stad in Vasakronan, JM och andra aktörer till ett möte om materialsvinnet. ✓ Uppenbara intressekonflikter ✓ Rivningsvåg i Stockholm ✓ Danska skräckexemplet ✓ KTH-rådet
Hållbarhet
Sveriges 22 största fastighetsbolag satsar på solenergi som aldrig förr. I relation till uthyrd yta är det Vasakronan som är först i ledet. Bolaget satte upp sin första solpanel 2008 och räknar i år med att 11 procent av den el som behövs för fastighetsdrift kommer från solpaneler på tak, väggar och tomtmark. Målet är att fördubbla den andelen.
Årets bygge
Solceller på både tak och fasad och kyla och värme från borrhålslager. Det är några av finesserna som Skanska Sverige byggt in i Vasakronans nya byggnad Nya Kronan i Sundbyberg – ett projekt som möjliggör för Skatteverkets huvudkontor att halvera storleken på sina lokaler. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2022 i kategorin kontor och hotell.
Årets bygge
Går det att återbruka eller återvinna 100 procent av en gammal kontorsbyggnad? Det frågade sig Vasakronan när Kromet 1, en 80-talskontorsbyggnad i Göteborg inte längre passade in i omgivande exploatering och ny detaljplan. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2022 i kategorin Renovering.
Årets bygge
I år fick Byggindustrin in hela 89 tips på projekt som nu är med och tävlar i Årets Bygge 2022. Välkommen att ta del av hela listan som är fylld av samverkan, arkitektur, skaparglädje och kvalitetsbyggande i världsklass.
Karriär
Under det gångna året har WSP:s vd Håkan Danielsson varit en av adepterna i företagets omvända mentorsprogram. ”Jag har fått ett nytt perspektiv på byggsektorn, på samhället och på vår verksamhet”, säger Håkan Danielsson.
Hållbarhet
Att bygga hus av återbrukade betongelement i stället för att nyproducera kan spara 90 procent av koldioxidutsläppen från betongen. I EU-projektet Recreate ska nya affärsmodeller och processer tas fram för att möjliggöra sådant byggande i större skala. Ett startskott i projektet blir presentationen av Helsingborgshems erfarenheter av att demontera betongelement i miljonprogrammet Drottninghög.
Affärer i byggsektorn
Med sina innerväggsreglar i papp vill företaget Wood Tube göra byggbranschen mer klimatvänlig. I vintras presenterade vd:n Tobias Söderbom Olsson företagets idé i tv-programmet Draknästet och lyckades få investerarna med sig att stötta företagets innovation.
Byggfolk
Anna Denell på Vasakronan utsågs till Årets hållbarhetschef 2019. Inom branschen har hon stuckit ut med uttalanden som att ”alla kontor som behövs i Sverige är redan byggda”. Men allra mest känd är hon troligen för att tidigt ha varit en förespråkare för ökat återbruk av byggmaterial.
Årets bygge
Ett genomgående digitalt projekt som fått höga mätningssiffror för hur medarbetarna trivs på sitt arbete och hur kommunikation och arbetssätt fungerar. Det är Celsius i Uppsala, ett kontors- och labbhus på Uppsala Science Park, som byggts helt utifrån 3D-modellen.
Stadsplanering
Stadsbyggnadsnämnden i Malmö arbetar med flera nya detaljplaner som banar väg för fortsatt utveckling av staden. Det gäller bland annat en ny bro mellan centrala Malmö och Västra hamnen, bostäder i betongsilor och en ny vattenfront.
Hållbarhet
2016 är första året som Vasakronan har konkreta mål att minska avfallet och öka återbruket av byggmaterial. En satsning på att minska gipsavfallet i ett ombyggnadsprojekt har gett mycket gott resultat enligt Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell.
Hållbarhet
Det finns pengar att tjäna på att miljöcertifiera byggnader, och det är rusning efter gröna obligationer. Trots det ser bankerna i Sverige inget värde i att göra ”gröna värderingar” av byggnader. Men det borde de göra, tycker många. "Vi ser att de hus vi har miljöcertifierat är mer värda, säger Anna Denell på Vasakronan.