Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om växthuseffekten
Byggfolk
Ökade byggkostnader, stigande räntor och en fortsatt osäkerhet kring cementförsörjningen gör att bygg- och anläggningsbranschen står inför en perfekt storm. I det läget väljer Byggföretagen lyfta hållbarhetsambitionerna med ökat fokus på klimatomställningen.
Politik
EU-kommissionen vill uppgradera och öka hållbart byggande i trä och lanserar i dag ”New European Bauhaus Academy for sustainable construction”, ett program för att få fram ny kompetens inom arkitektur, design och byggande. Över 100 miljoner kronor satsas inledningsvis, med målet att minst tre miljoner människor ska lockas till dessa branscher och bidra med ny spetskompetens.
Debatt
Sverige skulle kunna minska koldioxidutsläppen kunnat minska med 500 000 ton om bara hälften av alla byggprojekt i Sverige under 2020 hade byggts med klimatförbättrad betong i stället för traditionell. Tyvärr är vi i dag väldigt långt från dessa siffror, skriver Karin Gäbel, hållbarhetschef Thomas Concrete Group.
Hållbarhet
”Byggbranschen har den bästa färdplanen”, konstaterar Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Han är full av beröm för branschens arbete, men är samtidigt oroad för att omställningen går för långsamt. Nu efterlyser han stora kliv mot klimatneutralitet, bland annat från cementindustrin.
Hållbarhet
Har du svårt att veta hur du ska skydda dig själv och ditt projekt från extrema väderfenomen som värmeböljor, skyfall och åska? Nu har vi på Byggindustrin tagit fram en checklista med hjälp av Skanskas experter. Här finns råd både till projektledningen och till den enskilda medarbetaren.
Arbetsmiljö
Extremväder med skyfall och värmeböljor blir allt vanligare. Byggarbetare, som ofta arbetar utomhus, är en av de grupper i samhället som riskerar allra störst påverkan på sin arbetsmiljö. Nu har Skanska tagit fram nya riktlinjer för hur arbetsmiljön kan tryggas vid extrema väderfenomen.
Hållbarhet
Skyfallen över Gävleborg och Dalarna för ett år sedan skapade stor förödelse och samhällskostnader på över 2 miljarder kronor. Nu pågår flera utredningar som ska ta del av erfarenheterna och lära för framtiden.
Politik
För att Sverige ska kunna nå sina nationella klimatmål krävs att hela bygg- och fastighetsbranschen kraftsamlar och ställer om. Men vilket stöd kan de vänta från politiskt håll? Och blir det piska eller morot? Här berättar riksdagspartierna om hur de ser på bygg- och fastighetsbranschens klimatomställning.
Hållbarhet
Endast hälften av bygg- och anläggningsföretagen har påbörjat sin klimatomställning. Den oroväckande slutsatsen finns i en ny undersökning med drygt 300 företag. Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen, känner inte igen sig.
Hållbarhet
Att använda klimatförbättrad betong är ett viktigt steg för byggsektorn att ställa om till en mer klimatvänlig produktion. Men i jämförelse med flera andra länder är svenska byggare dåliga på att använda betong med alternativa bindemedel.
Hållbarhet
Trafikverket har tagit ett stort kliv mot att få koll på sin klimat- och miljöpåverkan. Med en standardiserad och digitaliserad inrapportering ska det bli lättare för branschens största beställare att få koll på utsläppen.
Hållbarhet
Allmännyttiga Framtiden Byggutveckling i Göteborg har sedan tidigare fattat beslut om att halvera klimatpåverkan från byggskedet i sina projekt. Nu söker de entreprenörer som kan hjälpa dem att nå det målet i ett pilotprojekt med byggstart 2023.
Hållbarhet
Växjö ska bli Europas första moderna trästad. Genom kommunens trästrategi, som bland annat innebär att 50 procent av alla byggen ska ha en trästomme, är målet att få ner koldioxidutsläppen. Maria Dahl, projektledare på Växjöbostäder, berättar om strategin, nya projekt, Växjös framtid och utmaningar med träbygge.
Affärer i byggsektorn
Peab inrättar en ny koncernövergripande forskningsavdelning. Syftet är att snabba på omställningen till klimatneutralitet. Chef för den nya funktionen blir Nils Rydén, vars uppgift blir att samordna kunskap, omvärldsbevakning och rådgivning för Peabs alla fyra affärsområden.
Hållbarhet
Redan 2040, fem år tidigare än planerat, bör Trafikverket vara klimatneutralt. Inför den årliga översynen av myndighetens klimatmål föreslås en skärpning av tidigare klimatmål.
”Det innebär att den årliga minskningen bör vara 8 procent per år, vilket är i linje med utsläppsminskningar som krävs för att nå 1,5 gradersmålet”, säger Håkan Johansson, nationell samordnare klimatfrågor på Trafikverket.
Hållbarhet
Anläggningsbranschen kan ställa om mot klimatneutralitet snabbare än de mål som hittills satts upp. Det framgår av en rapport som WSP har gjort på uppdrag av Trafikverket – som kommer att skärpa sina hållbarhetskrav redan nästa år.
Byggfolk
White arkitekter ska ställa om till klimatneutralt byggande 2030. Den som ska leda arbetet är vd Alexandra Hagen. I en värld där nybyggda hus ofta får stor uppmärksamhet vill hon vända på perspektivet. ”Vi frågar ofta hur vi bygger hållbara hus? Jag tänker att målet ska vara att inte bygga alls. Det är kanske udda ord från en arkitekt, men det bästa huset är det som aldrig byggs”, säger hon.
På nytt jobb
”Jag vill öka samverkan mellan kunder, Länsförsäkringar och samhället så att vi gemensamt minskar klimatrisker och gör det på ett sätt som också minskar utsläppen.” Det säger Martin Hedberg, meteorologen som sedan ett par månader är naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
Hållbarhet
Att sätta mål är en förutsättning för att föra hållbarhetsarbetet framåt. Det tycker Anna Lönn Lundbäck, som är Byggföretagens ansvarige för färdplanen för en hållbar, klimatneutral och konkurrenskraftig bygg- och anläggningssektor, som bygger på Sveriges klimatmål.
Hållbarhet
Att klimatanpassa en medelstor stad kan kosta flera miljarder kronor och Göteborg räknar med investeringar på minst 30 miljarder kronor för att stå emot framtida stormar med höjda vattennivåer. Men om inget görs står över 100 miljarder kronor stå på spel fram till år 2100 i direkta skadekostnader. Mot det bjuder regeringen på drygt tre och en halv miljarder kronor under tre år.
Hållbarhet
Svenska försäkringsbolag kan i dag verifiera minst 4 miljarder kronor i skadekostnader för naturskador som stormar, översvämningar ras, skred och erosion de senaste sju åren. Men mörkertalet är stort då den traditionella försäkringsbranschens statistik långt ifrån fångar upp alla samhällskostnader kopplade till naturskador i klimatförändringarnas spår.
Hållbarhet
Teknikkonsultföretaget Bjerkings alla anbud ska framöver innehålla löften om att i samarbetet med kunden prioritera hållbarhet i hela processen. Bjerking jobbar nu hårt med att formulera hållbarhetslöften inom 10-15 områden. Det första löftet om byggnadskonstruktion börjar gälla nu.
Teknik
Metsä Woods och Lipa-Betonis nylanserade hybridsandwitchelement Kerto LVL-trä och betong ska förbättra både miljö och arbetsmiljö. Skanska är först ut att testa det nya materialet. ”Installationen av väggarna till första våningsplanet har gått bra”, säger Ilkka Romo, chef för produktivitets- och kvalitetsenheten på Skanska i Finland.
Hållbarhet
Skyfallen över Gävleborg och Dalarna under ett dygn ledde till samhällskostnader på 1 miljard kronor. Nu varnas för kraftiga regn och höga flöden i stora delar av Värmland, som är ett av 25 områden i Sverige som har identifierats som särskilt utsatta för översvämningsrisk.
Debatt
Byggbranschen är en koloss vars klimatomställning inte går snabbt nog, men allt fler vill göra hållbara val. Därför måste fler leverantörer vara transparenta med hur hållbara deras byggprodukter är. Inköpare kan redan nu driva branschen dit – i en hållbar och transparent riktning – genom att ställa krav på miljövarudeklarationer (EPD:er) i inköp och upphandlingar, skriver Jonas Lindström, Sverigechef akustiksystemföretaget Ecophon.
Hållbarhet
Olja, el eller bergvärme? Om EU:s utsläppsrättshandel införlivar uppvärmning av bostäder och kommersiella lokaler förändras förutsättningarna för mer hållbara val. Nu inleds ett par år av politiska förhandlingar om detta, och svenska EU-parlamentariker har ledande roller.
Affärer i byggsektorn
Översvämningarna i Gävleborg i augusti drabbade framför allt södra Gästrikland. De stora vattenmängderna gjorde att bäckar svämmade över, vägar rasade, brunnar sattes igen, viadukter vattenfylldes – och många fastigheter skadades eller vattenfylldes.
Infrastruktur
Jobbar du med infrastrukturprojekt? Tycker du att det är svårt att översätta din organisations hållbarhetsmål till praktik? Då är du inte ensam. Nu finns en lista med konkreta tips på hur du kan göra.
Infrastruktur
Byggindustrin listar 17 konkreta åtgärder som märkbart minskar klimatpåverkan vid infrastrukturprojekt. Punktlistan är resultatet av SBUF-projektet Klimatförbättringar i infrastrukturprojekt som initierats av WSP.
Hållbarhet
Ett nytt, internationellt forskningsprojekt, Recreate, har som mål att ta fram en modell för att återbruka betongen i nya byggnader. Erik Stenberg, professor vid KTH, leder projektet i Sverige.
Expertsvar Hållbarhet
Fråga: Hej Anders! Vi strävar efter att bygga med så hållbara material som möjligt i alla våra projekt, men tycker ibland att det är svårt att veta vad som verkligen är bra material. Vilket är det bästa sättet att säkerställa att de material vi använder är bra ur miljö- och hållbarhetssynpunkt och ur ett livscykelperspektiv?/ Gustav
Hållbarhet
En ny rapport från analys- och teknikkonsultföretaget WSP identifierar fem olika steg för att nå en klimatneutral samhällsbyggnadssektor. Om den teknik och kunskap som finns i dag implementerades fullt ut skulle samhällsbyggnadssektorns koldioxidutsläpp kunna halveras.
Debatt
Alla i samhällsbyggnadssektorn måste samverka för att få ner utsläppen av klimatgaser. Med vår samlade kompetens har vi identifierat fem principer som vi anser bör genomsyra alla uppdrag inom sektorn, och som vi tar med oss in i alla WSP:s uppdrag, skriver Maria Brogren, innovations- och hållbarhetschef på WSP.
Affärer i byggsektorn
Skanska ger sig in i diskussionen om höghastighetsbanor. Byggbolaget kan visa att byggtiden går att halvera om man använder en annan teknik än den som diskuterats tidigare. ”Det kan bli en game-changer”, säger Skanskas Sverige-vd Gunnar Hagman.
Hållbarhet
Arbetet att minska byggsektorns energianvändning är otillräckligt. Det slår en forskargrupp under ledning av IVL, Svenska miljöinstitutet fast.
”Det behövs mer arbete för att koppla de befintliga klimatmålen med realistiska och genomförbara åtgärder, säger Érika Mata, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Forskning
Betongbranschen jobbar just nu hårt för att ta fram betong med lägre klimatpåverkan. Men samtidigt finns en spridd åsikt om att nyare betong med slagg eller flygaska tar längre tid att torka. Detta finns det dock i dag inga belägg för, enligt flera experter i branschen.
Hållbarhet
Ett statligt forskarteam har tagit fram en tredelad plan för hur byggsektorn ska nå klimatneutralitet till 2045. Vi har listat de viktigaste slutsatserna. ”Vi måste göra allt vi kan redan i dag”, säger Johan Rootzén, en av forskarna bakom rapporterna.
Expertsvar Marknadsföring
Hej! Många börjar prata om miljön i sin marknadsföring nu, men ibland känns det fejk. Men jag förstår så klart att det är en fördel att göra det eftersom det är top of mind just nu. Hur ska jag gå till väga? /Alexander F
Hållbarhet
”Det kommer att bli en stor skillnad 2022 när klimatdeklarationerna blir obligatoriska. Då kommer alla materialleverantörer att behöva ge besked om klimatpåverkan i sina produkter”, säger Anna Ryberg, hållbarhetschef på Derome som är förskolan Hoppets totalentreprenör.
Debatt
"Att regeringen samtidigt vill prioritera ett högt och hållbart byggande riskerar att försvåra möjligheterna att nå klimatmålen inom önskad tid. Här finns en potentiell målkonflikt mellan snabbt och billigt å ena sidan och hållbart och samhällsekonomiskt lönsamt å andra sidan", skriver Ola Månsson, vd Installatörsföretagen.
Byggfolk
Det är våra befintliga bostäder som är minst hållbara. Husen läcker som såll. ”Därför är det här vi måste sätta in stöten”, säger Johan Nuder, som har gjort det till sin uppgift att ge fastighetsägare och byggare kunskap om att renovera på ett hållbart sätt.
Hållbarhet
För bara några få år sedan kändes lagstiftning om byggandets klimatpåverkan otänkbart. Nu är tonen en annan. Både byggare och myndigheter ser möjlighet att reglera byggnaders klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv. En del säger att det är nödvändigt.
Hållbarhet
Nästa steg i arbetet mot en klimatneutral byggsektor bör vara att formulera krav på minskad klimatpåverkan i upphandlingar. Det är slutsatsen av det fortsatta arbetet med Färdplan för en klimatneutral och konkurrenskraftig byggsektor.
Politik
De nio första färdplanerna för fossilfri konkurrenskraft har överlämnats till regeringen. Bygg- och anläggningsbranschen såväl som betongindustrin, cementbranschen och stålbranschen finns bland de första att lämna in sina färdplaner som har arbetats fram inom regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.
Hållbarhet
2014 släppte bygg- och fastighetssektorn släppte ut 11,6 miljoner ton koldioxidekvivalenter i Sverige, vilket motsvarar 19 procent av landets totala utsläpp av växthusgaser. Detta och mycket annat framgår av Boverkets miljöindikatorer.
Hållbarhet
Nyligen arrangerade Sveriges Byggindustrier och Naturvårdsverket ett seminarium om hur isolering ska hanteras vid rivning. Genom felaktig hantering släpper man i dag ut uppskattningsvis 72 ton freoner per år. Det skadar ozonskiktet och motsvarar dessutom klimatpåverkan i nivå med den som en medelstor Svensk stad ger upphov till.
Hållbarhet
NCC har utvecklat en Excelbaserad klimatkalkylator. Alla som arbetar i NCC:s projekt ska kunna använda den, utan att vara experter på livscykelanalys. I ett första skede används verktyget för olika metoder för att förnya VA-system och andra ledningar, men intresset är stort även på andra håll inom NCC.
Hållbarhet
Kontorshuset Solna United är än så länge inte mycket mer än en stor grop intill pendeltågsstationen i Solna. Projektorganisationen på Skanska har börjat förbereda inköpen till projektet. Men utöver de vanliga parametrarna kostnad, kvalitet och tid har de ytterligare en att ta hänsyn till – klimatpåverkan.
Debatt
Redan nu måste byggföretagen ta ställning till hur man ska klara målet om klimatneutralitet till 2045. Ett sätt är att förändra husens standard från nollenergihus till plusenergihus med hjälp av solceller. Ett annat är att ha stort fokus på materialanvändningen, skriver Roland Ekstrand, Svensk Klimatcertifiering.
Hållbarhet
Allt fler pekar ut storskalig lagring av koldioxid, så kallad CCS, som en lösning på cementens koldioxidutsläpp och därmed också avgörande för att byggbranschen ska kunna nå målet om klimatneutralitet till 2045. Men hittills har svenska myndigheter legat lågt i CCS-frågan och nu varnar cementindustrin för att tiden är knapp.
Debatt
”Precis som det varit möjligt att göra byggnader mycket mer energisnåla så borde det även gå att göra dem bättre ur klimatsynpunkt. Smarta byggmaterial kan vara en del av lösningen”, skriver Tom Ivarsson, Sverigechef på Derbigum. Han efterlyser fler positiva exempel.
Hållbarhet
Flera svenska byggföretag har ambitiösa klimatstrategier. Men sedan Miljömålsberedningen presenterade sitt förslag om klimatneutralitet till 2045 har behovet av en branschgemensam strategi utkristalliserat sig. Maria Brogren, BI, tror att en sådan strategi finns på plats inom ett år.
Hållbarhet
I början av sommaren kom Miljömålsberedningens slutbetänkande. Förslaget är att Sverige senast år 2045 ska vara klimatneutralt. För byggbranschen är det en enorm utmaning. Anders Wijkman, Miljömålsberedningens ordförande, anser att Sverige måste bygga så mycket som möjligt i trä för att nå målet.
Hållbarhet
Byggskedet och materialval är viktigare än väntat för en byggnads klimatpåverkan under sin livscykel. Enligt en ny studie kan 70–80 procent av en byggnads klimatpåverkan hänföras till hela byggprocessen, förutsatt att energitillförseln i driftsskedet kommer från förnybara bränslen. Driftsfasen står för en mindre del.
Hållbarhet
Green Building Council i de nordiska länderna har utvecklat gemensamma riktlinjer för inköp av hållbara och miljövänliga byggvaror. Syftet är att harmonisera riktlinjerna och göra det lättare både för fastighetsägare och materialtillverkare.
Forskning
Forskarvärlden är förhållandevis enig – ur klimatsynpunkt är hus med trästomme bättre än hus med betongstomme. Det visar en ny forskarrapport som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, tagit fram som en vägledning för kommuner som planerar nybyggnation av lokaler.
Affärer i byggsektorn
I samband med NCC:s kapitalmarknadsdag presenterar koncernchef Peter Wågström en tillväxtstrategi för perioden 2016-2020. I den ingår bland annat en ökad grad av specialisering vilket går i linje med den planerade avknoppningen av NCC Housing.
Debatt
Behovet av nya bostäder är enormt. Fram till år 2020 vill politikerna att över 250 000 bostäder ska byggas i Sverige. Stora krav ställs också på ett mer hållbart byggande. Då gäller att perspektiven är rätt, skriver Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong.